Şapkanı al ve çık
MODA

Şapkanı al ve çık

Güneşten korunmak, yağmurdan kaçmak, stil sahibi görünmek…

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Ağustos 2019

Sebep ne olursa olsun, antik çağın erkek aksesuarı zaman içinde kadın gardırobuna kolayca adapte oldu. 2019 yazında ise hem klasik hem de yeni formlarıyla trend listesinde ilk sıralarda.

Fotoğraflar Pepe Lóbez
Hazırlayan Anaïs Ibáñez

Jacqueline Kennedy'nin ceket-etek takımlarını tamamladığı yuvarlak pillbox şapkalar, Sophia Loren'in bu sezonki Dior Haute Couture saç aksesuarlarına ilham veren bone şapkaları, 20'lerin kısacık saçları saran çan şapkaları, Diane Keaton'ın Annie Hall karakteriyle özdeşleşen maskülen melon şapkalar...

M.Ö. 3200'e kadar uzanan geçmişiyle Antik Mısır'dan bu yana varlığını sürdüren şapka her ne kadar güneş ve yağmurdan korunma ihtiyacından doğmuş olsa da yıllar içinde dönemin ruhuna göre şekilden şekle girerek sosyal statü, inanç, politik görüş, milliyet gibi pek çok kavramın sembolüne dönüştü. Örneğin 14. yüzyıl Avrupa'sında şapkayı ancak statü sahibi erkekler takıyordu. 16. yüzyıl ise kadın şapkası üreten milliner'ların yükselişine tanık oldu.

Şapkanın işlevi bugün de aynı ama moda sahnesindeki ve gardıroplardaki yeri tamamen farklı. Hatta bu sezon hem gündüz, hem gece, hem de plaj stilinin en vazgeçilmez aksesuarı ilan edilmiş durumda. Hatırlayacağınız üzere, geçen yaz Jacquemus'ün XXL kenarlı hasır pamela şapkası sezonun en çok konuşulan modeli olmuştu. Ancak bu sefer adından bahsettirenlerin sayısı bir hayli fazla. Öyle ki, sezon koleksiyonlarında her türlü form ve kumaşta tasarıma rastlamak mümkün.

Bununla birlikte, Chanel'in çift vizörlü kasketinden Dolce & Gabbana'nın fular ve Valentino'nun tüylerle tamamladığı geniş kenarlı şapkalara, hasır ve rafya yine başrolde. 90'lı yılların rapçileri sayesinde popüler olan bucket şapkalar da Prada Linea Rossa, Dior, Anna Sui ve Sportmax gibi pek çok markanın koleksiyonunda cesur yorumlar ve enva-i çeşit materyalle geri dönmüş durumda. Marc Jacobs ve Celine'in vual ile tamamladığı modeller, Erdem ve Simone Rocha'nın tüllü arıcı şapkaları, Saint Laurent ve Moschino'nun boater şapkaları, Michael Kors Collection ve Etro'nun desenli versiyonları, Moschino'nun pillbox'ları, Maison Margiela'nın yüzücü boneleri, Louis Vuitton'un The Handmaid's Tale dizisindekileri hatırlatan beyaz başlıkları gibi etkileyici tasarımlarla şapka, minimalizmin seçenekler dahilinde olmadığı bir sezonda