Gelecekten bildiren tasarımlar
MODA

Gelecekten bildiren tasarımlar

Altından kristale parlaklık, heykelsi deri pardösülerin zengin dokusu ve neon doygunluğunda renkler; karşınızda, önümüzdeki iddialı kış mevsimine dair ipuçlarının yer aldığı Pre-Fall 2019 koleksiyonlarından dikkate değer tasarımlar.

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Ağustos 2019

Güneş Uysalefe

Olay arkeolojik bir Mısır yapısında geçiyor; Dendur Tapınağı adeta bir yıldız geçidi görevinde ve sene 2019'a ait siluetler, çağlar öncesinden günümüze zaman-evren portalı görevindeki sütunlar arasından teker teker fırlıyorlar; altın suyuna batırılmış görünümdeki gövdeler, Nil Nehri'nden çıkmış gibi parlayan krokodil deri yüzeyler, uçuşan gizemli beyaz, denim kumaş...


Givenchy

New York'taki Met Müzesi'nde sunulan bu eksantrik Chanel 2019 Métiers d'Art tasarımlarının, nasıl diğer tasarımcıların Pre-Fall 2019 sezonu için hazırladıkları koleksiyonlarla kesişebildiği gerçek bir muamma. Sanki Karl Lagerfeld, yeni nesil bilim kurgu dizisi Dark'ta olduğu gibi geleceğe ve geçmişe yolculuk etmiş de, günümüz zevkini bilen gözlerle tasarlamış bu beklenmedik antik-fütüristik koleksiyonu. Merhum tasarımcının etkisiyle pekişen, "trend" dediğimiz fenomene şahit olduğumuz bir sezon Pre-Fall 2019. Silvia Venturini Fendi ile birlikte hazırladıkları Fendi koleksiyonundaki güderi çizmelerden Demna Gvasalia imzalı Balenciaga kimono-yağmurluğa, Hermès elbiseden Gucci paltoya ve Chanel'in tüm siluetlerine, altın sarısı farklı markalarda, doygun ve primitif tonuyla Pre-Fall'da karşımıza çıkıyor.


Balenciaga

Aslında bu sezon primer renklerin yükselişte olacağını, Jean-Charles de Castelbajac Benetton'u diriltmek üzere kreatif direktör ilan edildiğinde tahmin etmeliydik... Dikkate değer diğer bir değişim ise Bottega Veneta'da vücut buluyor; yeni kreatif direktörü Daniel Lee, İtalyan markanın DNA'sını güçlendirdiği ilk koleksiyonunda sarı kadar çivit mavisine ve -belki de yeni bir sayfayı temsilen- özellikle beyaza yer veriyor. Kesimlerinde mimari bir duruş yakalayabilen tasarımcı, diz altı etekleri ve kayık yakalarıyla Bottega Veneta'yı Milano'nun modern moda sahnesine yeniden taşıyacağa benziyor. Stella McCartney, Pringle of Scotland ve Burberry de beyazın sadelikten aldığı güçten faydalanan ve tonlarını monokrom siluetlerde buluşturan isimlerden.


Fendi

Zaman yolculuğu moda döngüsünün temel bir bileşeni ve Jeremy Scott bu fanteziyle ustaca oynayan bir yetenek. Onun sahneyi kurguladığı yer ise Elizabeth Taylor'lı Cleopatra yapımı için Antik Mısır'ın yeniden inşa edildiği Roma'daki Cinecitta film stüdyosu. İlham kaynağı sinema dünyası olunca, tasarımcının önündeki tüm sınırlar kalkmış; Antik Roma'dan 17. yüzyıl Fransa'sına, 1920'lerin jazz müziğinden Fellini'ye, Moschino Pre-Fall 2019 koleksiyonu değişik karakterlerin kendilerine yer edindikleri bir geçit olup çıkmış. Kimi kurgu kimi gerçek, tüm bu farklı yıldızların kesiştiği nokta ise parıltı. Scott'ın stras taşları bonkörce kullanışını, Alexander McQueen'de Sarah Burton da benimsemiş; transparan bir elbiseyi renkli taşlar süslüyor ya da sade bir silueti kristal kopçalı ayakkabılar tamamlıyor.


Alexander Mcqueen

Etnik ve geometrik motiflerle çizgisinde daha bohem bir tavrı benimseyen Maria Grazia Chiuri dahi parlak ipliklerle Dior kadınlarına sim serpiştirilmiş görünümü vermiş. Dior'da göze çarpan koyun postu mont ise Salvatore Ferragamo'da başrolü oynuyor. Deri işçiliği Pre-Fall sezonunda başlı başına bir ekol; Chanel'de krokodil, Bottega Veneta'da belden kuşaklı bir trençkot, Fendi'de dantel ile buluşan mavi renkte... Ancak hiçbirinde Clare Waight Keller imzalı Givenchy'deki mertebesine erişemiyor; siyah deriden minimal ama bir o kadar da heybetli dış giyim parçaları, İngiliz tasarımcının yorumuyla çağdaş birer kült moda elementine dönüşüyorlar.