Christian Louboutin’in yeni tasarımı Portugaba çanta
MODA

Christian Louboutin’in yeni tasarımı Portugaba çanta

Portekiz’e özgü etnik motif ve zanaatleri taşıyan Portugaba çanta, Christian Louboutin’in farklı medeniyetleri insani değerleri unutmadan işlediği en son tasarım.

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Ağustos 2019

Güneş Uysalefe

Geri dönüşüm teknolojisi, etik tedarik zinciri, kıyafet bağışlama platformları... Toplum bilinci seviyesindeki ilerleme moda endüstrisini de etkiliyor, fark yaratacak kararlar alınmasına ön ayak oluyor. Son birkaç yıldır manşet olan bir tartışma konusu ise "cultural appropriation", Türkçe'siyle "kültürel uyarlama". Konsept olarak Türkiye'nin uzak olduğu bu sorunsal, özellikle azınlık bir zümreye ait etnik bir öğenin farklı amaçlar için geniş kitlelere alet olmasından kaynaklanıyor. Örneğin zamanında kıyıma uğramış Kızılderililer'in geleneksel kıyafetlerini sırf eksantriklik olsun diye, özellikle de Amer ika'da bir kostüm partisine giymek duyarsızlık olarak görülüyor. Aynı şekilde siyahilere özgü rastalı saçların veya bir Hintli Sikh'in türbanının, sadece bir defileye renk katmak için kullanılması da eleştiri alabiliyor.

Kökleri sömürgecilik tarihiyle kesişen bu hassas saygı ölçütü, son zamanlarda moda tasarımcılarının korkulu rüyasına dönüşebiliyor. Peki, ne yapmalı? Artık tasarımcılar bir çeşit oto-sansür uygulamalı ve ait olmadıkları kültürlerden ilham almamalılar mı? Hayır, modada hâlâ her şey serbest, saygı kuralları çerçevesinde kalındığı sürece tabii. Örnek teşkil edecek yetenekler var; Christian Louboutin, kültürel zenginliklere moda aracılığıyla değer katan başarılı isimlerden.

Afrika ve Meksika gibi renkli coğrafyalardan sonra, Fransız tasarımcı rotayı İber Yarımadası'na kırdı ve özel çantasını Portekiz'e adadı. Sınırlı sayıda hazırlanan Portugaba adlı model, Atlantik kıyısındaki ülkenin zanaatlerini bir el çantasında buluşturuyor. Binaları kaplayan, desenli Azulejos fayanslar, Portugaba'nın saplarında seramikten süsleme detayları olarak yer alıyorlar. Sapın iç yüzeyi ise Louboutin'e özgü kırmızı tabanların renginde. Kumaş çantanın gövdesi, Portekiz'in yerel nakış ve işleme yöntemleriyle, el işçiliğiyle hazırlanmış. Zaten projenin bir başka güzelliği, çantaların satışından elde edilen gelirin bir kısmının, lokal zanaatkarları ayakta tutmayı hedefleyen Portugal à Mao adlı derneğe bağışlanacak olması. Folklorik ve hümanist değerleri moda alanında kesiştirebilen Christian Louboutin'e tebrikler.