Gucci, Moda ve Akıl Sağlığı
MODA

Gucci, Moda ve Akıl Sağlığı

Gucci kreatif direktörü Alessandro Michele, İlkbahar/ Yaz 2020 koleksiyonunun çıkış noktasını, insanlık ve üniformalar üzerine düşüncelerde buldu.

GÜNCELLEME TARİHİ: 4 Ekim 2019

Gucci İlkbahar/Yaz 2020 defilesinin ilk kısmında sunulan, beyazın baskın olduğu kıyafetler, toplumun dayattığı üniforma zorunluluğunun en uç halini temsil ediyordu. Satışa sunulmayacağı açıklanan bu parçalar, Michele'ye göre aslında moda aracılığıyla gücün gündelik hayata empoze edilmesini ve ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasını simgeliyorlardı.

Koleksiyonun geri kalanı ise alıştığımız Gucci'den farklı bir yola sapan ve hiç olmadığı kadar seksapeli yüksek bir kadını kucaklayan bir estetiği yansıtıyordu: Derin dekolteli danteller, transparan tercihler, vücuda oturan kalıplar yeni bir Gucci kadınına göz kırparken, maksimalist aksesuarlar, görkemli materyaller Michele'nin köklerinden kopmak istemediğini hissettiriyordu.

Defilenin sosyal medyada en çok konuşulan anı ise podyumda yürüyen modellerden Ayesha Tan-Jones'un avuç içlerine yazarak davetlilere (ve elbette kameralara) gösterdiği "Mental health is not fashion" (Akıl sağlığı moda değildir) yazısı oldu.

Gerek kendisinin, gerek ailesinin akıl sağlığına dair çok problem yaşadığını ve akıl sağlığına dair temaları, imgeleri podyuma ticari bir beklenti uğruna taşımanın doğru olmadığına inandığı için bu protestoyu gerçekleştirdiğini belirten model, geniş kitlelere ulaşma yolunda kuşkusuz amacının dahi ötesine geçerek defileye damgasını vurdu.