Dehanın renkleri
MODA

Dehanın renkleri

Tasarıma ve materyale verdiği önemle bir adım öne çıkan İsviçreli saat markası Rado, Viyana Tasarım Haftası kapsamında bu yılki Yıldız Ödülü’nü kazananı açıkladı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 8 Kasım 2019

Çimen Uzsoy G.

Deha ve bilgi birikiminin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan ürünleri ben ikiye ayırıyorum; sahip olmayı dilediklerim ve yaratmış olmayı dilediklerim. Güzel şeylere sahip olmayı istemek içgüdüsel olarak anlamlandırılabilecek bir dürtü. Yaratım kudreti ise insanı tanrısallaştıran, üstün bir nitelik. İşte bu sebeple, ikinci gruba girenlerin paha biçilemez değerde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ekim ayı başında gerçekleşen Viyana Tasarım Haftası'nda sergilenenleri incelerken kafamda olan hep buydu. Tasarıma ve materyale verdiği önemle öne çıkan İsviçreli saat markası Rado, genç tasarımcılara kendilerini ifadeedebilecekleri bir platform sunabilmek adına her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinde Rado Yıldız Ödülü adlı bir tasarım yarışması düzenliyor. Farklı tasarım disiplinlerinden projeler ve fikirlere imkan tanıyan Master of Materials temalı organizasyonu bu yıl Material in Motion projesiyle Benedikt Stonawski kazandı. Rattan kullanarak tasarladığı hareketli vitrin kurulumunu görmek ve Viyana Tasarım Haftası kapsamındaki ödül törenine katılmak için Viyana'daydım. Şehrin en kalabalık caddesindeki Rado butiğinin vitrinini süsleyen eser, yoldan geçenleri çekim alanına sokarak, şehrin yüksek ritminden birkaç dakikalığına uzaklaştırıyor.

Butikte diğer yarışmacıların tasarımcıları ve Rado'nun sınırlı sayıda üretilen çok özel True Thinline Les Couleurs Le Corbusier koleksiyonu da sergileniyor. Çok özel bir teknik kullanılarak, efsanevi mimar Le Corbusier'nin renk paleti, Rado'nun alamet-i farikası, çok özel seramiğiyle buluşturulmuş. İnce, hafif, çizilmeyen, dayanıklı bir yapıya sahip saatlerin her rengi sadece 999 adet üretilmiş.