Versace'den Fashion Nova'ya taklit davası
MODA

Versace'den Fashion Nova'ya taklit davası

Versace, Jennifer Lopez ile özdeşleşen ikonik yeşil yaprak baskılı elbisesini kopyaladığı için Fashion Nova'ya dava açıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 29 Kasım 2019

Jennifer Lopez tarafından 2000 yılında Grammy Ödül Töreni'nde giyilen elbisenin tasarımcısı Versace, Fashion Nova markasını elbiseyi taklit etmekle suçlayarak dava açtı.

Geçtiğimiz eylül ayında Milano Moda Haftası'nda Jennifer Lopez'in yenilenmiş versiyonuyla podyuma çıktığı meşhur elbise 19 yıl arasında sonra tekrar popüler hale geldi. Fashion Nova markasının ikonik Versace elbisenin benzerlerini piyasaya sürmesi İtalyan moda evini harekete geçirdi.

Versace, Fashion Nova'yı "En ünlü ve tanınan tasarımlarının, markasının, sembollerinin ve diğer korunan unsurlarının kasıtlı olarak taklit ve imitasyonlarını satmakla" suçladı. Dava dosyasında ayrıca, "Fashion Nova'nın, Versace'nin popülaritesini kasıtlı bir çaba ile kendi çıkarı için kullandığı ve Versace markasının saygınlığını ve iş itibarını sömürdüğü" ifadelerine yer verildi.

İkonik yeşil elbisenin Google Görseller uygulamasının oluşturulmasında da büyük katkısı var. 1999'da Lopez'in elbiseyle kırmızı halıda yürümesinin ardından Google aramalarında patlama yaşandı.

Google yazılım mühendisi Eric Schmidt o dönemi şöyle anlattı: "İnternet kullanıcılarının bu aramanın sonucunda tam olarak ne görmek istediklerinden emin değildik. Elbisenin hikayesini mi arıyorlardı yoksa sadece fotoğrafını mı? Internette bir şeyin bu kadar çok aratılması, ilk kez karşılaştığımız bir fenomendi. Google kullanıcılarının bizden ne beklediğini de pek anlayabilmiş değildik. Özetle, J.Lo o elbiseyi giydi ve Google görselleri doğdu."