2010'ların en etkili moda trendleri!
MODA

2010'ların en etkili moda trendleri!

Lüks spordan festival modasının benimsenmesine kadar, işte on yılı tanımlayan moda hareketleri...

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Aralık 2019

Zeynep Gürer

Yeni bir on yıla girmeye hazırlanırken, son 10 yılda dolaplarımız üzerinde en büyük etkiye sahip olan moda trendlerinin bazılarını inceliyoruz. 2010'lu yıllarda moda dünyası, sosyal medya, Influencer'lar ve nihayetinde günlük yaşamlarımızda benimsediğimiz trendler üzerinde büyük bir etkiye sahip olan yeni bir sürdürülebilirlik bilinciyle tamamen dönüşüm geçirdi.

Mevsimler için hüküm süren beklenmedik renkten, ölmeyi reddeden kot trendine kadar, burada 2010'ları tanımladığımızı düşündüğümüz stil trendlerini topluyoruz.

FESTİVAL MODASI

Belirli bir festival görünümü Woodstock günlerinden beri kafamızın içinde iken yepyeni görünümler ortaya çıktı. Glastonbury'den Coachella'ya kadar her yerde çiçek taçları, saçakları, kot kesimleri ve tığ işi üstleri gördük. 'Festival modası' nihayedinde kendi üniformasını oluşturdu.

Bu hippi esintili stil 2015 yılında zaten doruğa ulaşmıştı ve o zamana kadar orijinal festival moda ikonlarından biri olan Alexa Chung, tüm konsepti yazıyordu. Chung, "Bence bu temadan biraz uzak durun bazı tekrarlamalar nasıl kişinin kendi tarzı haline gelebilir? Coachella, benim için biraz homojenleşti, yani herkesin giydiği şeyi giyiyordum ama bir çiçek taç daha görürsem her yer cehenneme dönecek.

Birkaç yıl sonra Chung, festival modası sevmemesi ile daha da ileri gitti ve 2018'de festival-moda hareketi ve Instagram sayesinde Glastonbury'den ne kadar ticarileştiğinden dolayı kaçmayı seçtiğini açıkladı; "Kendinizi ifade etmekte özgür olduğunuz bir yer ama şimdi sosyal medya yüzünden, giyinmek için daha fazla baskının olduğu ve bana mantıklı gelmediği bir hafta sonu. Festivaller gevşeme ve kutlama zamanı olmalı ve eğlenin."

Kırpma üstler, kot kesimler ve çiçek taçlardan oluşan öngörülebilir festival üniforması hafifçe azalmış olsa da (parlak renkli saçlar, lüks spor kıyafetleri ve serseri çantalarına yol açıyor), bu belirli estetikte giyinme fikri kesinlikle coolluğunu kaybetti, ancak yine de varlık gösteriyor.

Peki gelecek festival modası için ne ifade ediyor? Önümüzdeki on yıl, sürdürülebilirlik yükseldikçe ve tüketiciler tek seferlik kıyafete yöneldikçe, muhtemelen bir alandaki çamurlu bir hafta sonu için giyinmeye daha pratik bir yaklaşım seçilecek.

SCANDİ TARZI

İskandinavya'nın şık kalabalığı gibi giyinme arzusu olarak tanımlanabilecek olan bu trend belirli bir esteiği taklit etme takıntısı olarak bu on yıl bouyunca büyüdü. Scandi tarzı denilen bu trend kısmen Instagram'ın yükselişi, Skandi Influencer'ları sayesinde moda alanındaki yerini buldu.

Scandi yaşam tarzı (hygge, lagom, iç mekan şöhreti) bir bütün olarak bu trende olan hayranlığımızı artırmaya yardımcı olurken, minimalist, daha rahat ve sakin giyinmeye yaklaşımları podyumda olanları mükemmel bir şekilde tamamladı.

Danimarka'nın en başarılı moda markalarından Ganni CEO'su Nicolaj Reffstrup, "Açıkçası her yerde havalı ve şık insanlar bulabilirsiniz, ancak bu sadece bir stil meselesi değil, bu kadınların ne kadar kendinden emin olduklarıyla ilgili," dedi.

Bu tutum herkesin istediği bir şeydi, Pernille Teisbaek, Elin King ve Jeanette Madsen gibi muazzam platformlar yaratırken, Ganni, Cecile Bahnsen, Saks Potts ve Stine Goya gibi markalar dünyanın en etkili moda markalarından bazılarına dönüşmeyi başardı. Kopenhag Moda Haftası her mevsim daha da büyüyerek moda endüstrisinde önemli bir yer edindi ve sadece dört önde gelen moda başkentine ihtiyacımız olduğu fikrine meydan okudu.

MİLENYUM PEMBESİ

2016 yazında, moda, iç mekanlar ve hatta gıda dünyalarını kapsayan 'Milenyum pembesi' olarak adlandırılan bir renk etrafında beklenmedik ama son derece güçlü bir hareket görüldü. Milenyum pembesinin garip yanı sadece tek bir tenk olmamasıydı, gül kurusundan şeftali tonlarına ve aradaki her şeye kadar değişen tonlar aynı terim altında gruplanmış gibi görünüyordu. Hemen tükenip giden çoğu trendin aksine bir kaç yıl boyunca takılı kaldı.

Tam olarak nasıl ve ne zaman zihnimide yer edindiğini açıklamak tartışmaya açık. Bazıları 2012 yılında biraz sessiz bir şekilde Barbie pembesinin modaya dönüştüğünü savunurken, bazıları Grand Budapest Hotel filminin milenyum pembesi hareketinin arkasında olduğuna inanıyor.

Her iki durumda da, etkisi büyüktü. Instagram'dan (bina, manikür, restoran ve mobilya resimleriyle) podyumlara kadar (Gucci, Valentino, Fendi, sezondan Fenty sezon) kadar şüphesiz 10 yılın en etkili rengiydi. Neden bu kadar popüler olduğu ve bu kadar uzun süre trend kaldığı teorileri arasında çocukluk nostaljisinden yatıştırıcı özelliklerine kadar pek çok açıklama sayılabilir.

90'LAR NOSTALJİSİ

Bel çantaları, slip elbiseler, chokers, küçük güneş gözlüğü 1990'lardan 2010'lara diğer tüm dönemlerden daha fazla etkilendi.

Trendler açısından, podyum tekrar tekrar 90'lar dönemine girdi, modadaki en büyük konuşma noktalarından bazıları da 90'ların nostaljisinden oldu. Tabii ki, nostaljik moda yeni bir şey değil - pop kültüründeki her şeyin bir 'nostalji sarkaç' üzerinde çalıştığı, eski olanın kendisini yaklaşık 20 ila 30 yıl sonra tekrar sıcak bir yeni trend olarak bulduğu bir teori var. Bu yüzden '90'ların geri dönüşü tamamen beklenmedik değil.

Birçok tasarımcı, köklerini ya da belki de ilk etapta modaya girme ilhamlarını yeniden gözden geçirirken, tüketiciler için her on yılda olduğu gibi bir zamanlar popüler olan ünlü parçaları yeniden piyasaya sürüldü. Bununla birlikte, nostaljinin dünya için böyle dönüştürücü bir on yıl üzerindeki etkisi, bunun çok daha önemli bir rol oynadığı anlamına geliyordu.

TRAINERS - SPOR AYAKKABI

Birçoğumuz için, gardıroplarımızın bir parçası olarak çok kökleşmiş hale geldiklerinden, günlük olarak trainers giymenin kabul edilemez olduğu bir zamanı hatırlayamayız. Bununla birlikte, zihniyetteki değişiklik gerçekten sadece son on yıl içinde geldi, ilk önce sadece başka bir trend olarak başladı, ancak belki de yakın tarihte giyinmede gördüğümüz en önemli moda değişimine neden oldu.

Tabii ki, değişime işaret eden ilk unutulmaz an, Céline'ın o zamanki yaratıcı yönetmeni Phoebe Philo'nun 2011 yılında Paris Moda Haftası'nda bir çift Adidas Stan Smith spor ayakkabı giymesiyle başladı. Victoria Beckham, marka ayakkabılarını bir çift taze beyaz spor ayakkanı ile değiştirdi, Kate ve Meghan onları ünlü resmi kraliyet dolaplarının kalıcı bir parçası haline getirdi...

Bir geçiş trendinden çok daha fazla sıkışıp kalmasının nedeni, elbette kadınların toplumdaki değişen yerleriyle bağlantılı olabilir. Önceliğin konfor ve pratiklik olduğu on yılın en büyük moda trendlerinden biri olan lüks spor giyime denk geldi.

SPOR LÜKS

Bisiklet şortlarından spor sütyenlerine, eşofmanlardan spor ayakkabılara 2010'lar modaya uygun üst düzey spor kıyafetlerine yöneldi ve hızla on yılın en önemli trendlerinden biri haline geldi. Athleisure ve lüks spor, gittikçe genişleyen sağlık hareketinden kesinlikle yararlandı. Ancak bunlar, spor salonuna gidiyormuş gibi görünmek için tasarlanmış kıyafetlerdi, onların için asla terlenmez. Moda dünyası geçmişte sportif anlara sahip olmasına rağmen, bu lüks spor giyinme fikri son 10 yıldaki kadar etkili olmamıştı.

Köklü tasarımcılar ve cadde mağazaları lüks spor trendine (Chanel podyumundaki tozluklar, Chloé'deki eşofmanlar, Alexander Wang'ın crop tops üstleri, Balenciaga'nın hoodies) ayak uydururken, Beyoncé'nin Ivy Park', Virgil Abloh'un Off-White'ı, Rihanna'nın Puma x Fenty'si, Kanye West'in Yeezy'si ve ve Demna Gvasalia'nın Vetements'ı ortaya çıktı.

Taarımcılar geleneksel spor giyim markalarıyla iş birlikleri yaptı; Adias x Stella McCartney ve Prada, Nike ile Commes des Garçonns ve Lululemon ile Roksanda. On yıl boyunca ünlülerden moda editörlerine kadar herkes her yerde bu rahat giyinme yöntemini tamamen benimsedi.

SKINNY JEAN'İN YÜKSELİŞİ VE DÜŞÜŞÜ

Denim söz konusu olduğunda skinny jeans, asla ölmeyecek bir trend gibi görünüyordu. Kate Moss'un beğenisini kazandığı 90'ların ortasından beri, skinny jeans, yaş veya vücut şeklinden bağımsız olarak çoğu kadının gardırobunda bir dayanak noktası haline geldi. Genç pop yıldızlarından kraliyet ailesinin üyelerine kadar herkes tarafından giyilen stil, pazara hakim oldu ve çoğu müşteri için en popüler ürün haline geldi.

Skinny kot pantolonların böylesine uzun bir süre için nasıl bu kadar popüler bir stil olarak kaldığını açıklamak kolay değil, özellikle de oldukça saran ve bacakları ortaya çıkaran bir stil olduğu düşünülürse. Ancak bir şekilde dolaplarımıza girdiler ve çıkmayı reddettiler...

Bununla birlikte, ilk moda olduktan yaklaşık 20 yıl sonra, 2018'in sonunda skinny jeansler nihayetinde evrim geçirdi. Bel üzerinde daha düz, daha gevşek ve daha yüksek bir şey için esnek ama sıkı stili geliştirdi. Global moda arama motoru Lyst'e göre, 'Anne' tarzı kot pantolon aramaları 2019'da skinny jean'leri geçti ve alışveriş yapan kişiler nihayet yeni bir görünüm kazandı.