Tasarımcılar moda endüstrisini değiştirmek istiyor
MODA

Tasarımcılar moda endüstrisini değiştirmek istiyor

Moda tasarımcıları daha iyi bir gelecek planlamak için birleşiyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Mayıs 2020

Zeynep Gürer

Erdem, Dries van Noten ve Gabriela Hearst'ün aralarında bulunduğu bir dizi kilit tasarımcı, moda endüstrisini dönüştürmek için teklif hazırlayarak açık bir mektup imzaladı.

Modanın nasıl düzeltileceği ve endüstrinin nasıl daha sürdürülebilir hale getirileceği hakkında çok fazla konuşma yapıldı. Ancak bu konuda genellikle çok fazla tartışma yanı sıra çok az aksiyon alındı. Bununla birlikte, çoğu tasarımcının bir şey yapılması gerektiğini itiraf etmesine rağmen, şimdiye kadar tam olarak gerçek değişimin nasıl gerçekleştirileceği konusunda çok az anlaşmaya varıldı.

Moda endüstrisini dönüştürmek için bazı önemli moda markaları açık bir mektup imzalamakla birlikte modanın geleceğine bir adım daha atıyor. Dries van Noten, Erdem Moralıoğlu, Gabriela Hearst, Joseph Altuzarra, Tory Burch, Craig Green, Thom Browne ve Proenza Schouler'ın aralarında bulunduğu tasarımcılar tarafından imzalanan mektup, moda mevsimlerinin yapısını değiştirme fikri sunuyor.

Buna ek olarak, teklif "moda şovlarını gözden geçirip uyarlamanın" yanı sıra "dijital showroomlardan faydalanmayı" ve "daha az seyahat" ve "kumaş ve envanterde daha az atık" teşvik etmeyi umuyor.

Teklif, CEO'lar ve alıcılar ve yaratıcı yönetmenler de dahil olmak üzere sektördeki bazı büyük isimler arasındaki bir dizi görüşme yoluyla hayata geçti. Birlikte, mevcut kusurlu sistemi önemli ölçüde değiştireceğini umdukları bir plan hazırlandı.

Açık mektupta şu ifadeler yer aldı;

"Sonbahar / Kış sezonunu kışın (Ağustos / Ocak) ve İilkbahar / Yaz sezonunu yazın (Şubat / Temmuz) geri getirin. Yeniliği sağlamak için sezon boyunca daha dengeli bir teslimat akışı yaratın, aynı zamanda ürünlerin arzu yaratması için zaman tanıyın."

"Zorlayıcı olsa da mevcut ortamın, işlerimizi basitleştirecek, daha sürdürülebilir hale getirecek ve sonuçta müşterilerin ihtiyaçlarına daha yakın BİR şekle sokacak temel ve hoş bir değişiklik için bir fırsat sunduğunu kabul ettik."

"Birlikte çalışmanın endüstrimizin, daha sorumlu olmasına izin vermesini ve modayı dünyamızın önemli bir parçası haline getiren büyüyü ve yaratıcılığı geri getirmesini umuyoruz."

MODA TAKVİMİ DEĞİŞİYOR

Teklifin arkasındaki ekip, bu değişikliği şovların gerçekleştiği önümüzdeki Sonbahar/Kış 2020 sezonu için birkaç ay içinde ürün inişiyle gerçekleştirmeyi hedefliyor. İlkbahar/Yaz 2021 gösterilerinin Temmuz ayında erkekler için, Eylül ayında ise kadınlar için yapılması planlanıyor.

Mektupta belirtildiği gibi, birçok yönden, endüstride değişiklikler yapmaya başlamak için mükemmel bir zaman. Devam eden küresel salgın birçok gösterinin iptali, ertelenmesi veya dijitalleşmesi ile sonuçlandı. Endüstrinin zamanın durmasına ve düşünmesine izin vermenin yanı sıra, bu zorunlu değişiklikler kesinlikle mevcut sistemin gerçekten modern dünyaya borç verip vermediğini vurgulamaya yardımcı olur.