Celia Kritharioti'nin helenistik gelinlikleri
WEDDING

Celia Kritharioti'nin helenistik gelinlikleri

Yunan Adaları’nda düğün veya balayı yapmak, belki. Peki, ya bir Yunan tasarımcının imzasını taşıyan gelinlik neden olmasın? Celia Kritharioti ve ailesinin, asırlık modaevini günümüze taşıyan romantik koleksiyonlarıyla tanışın.

GÜNCELLEME TARİHİ: 30 Mayıs 2019

Güneş Uysalefe

Hazır giyim koleksiyonunuza dair yazdığınız bir nota bakınca, babanızın sizin için büyük ilham kaynağı olduğu anlaşılıyor. Moda tasarımcısı olmak için verdiğiniz kararda da etkisi oldu mu?
Hem annem hem de babam bana ilham verdi. İş hayatının, özellikle de modanın içinde olan bir aileden geliyorum, dolayısıyla küçüklükten beri ben de işin içindeyim. Koleksiyonları görmek için Paris'e giderdik; o dönemde moda haftaları yoktu, onların yerine modaevlerinde defileler olurdu. Liseden mezun olup işletme okuluna gittiğimde, 1906'da Atina'da kurulan aile atölyemizde kendime kıyafetler yapmaya başladım. Müşteriler yaptıklarımı beğenip kendileri için de yapmamı istediler. Olaylar birbiri ardına gelişti ve modaevimizin yeniden doğuşunu hazırlayan koleksiyonlar tasarlamaya başladım.


Celia Kritharioti

Yunan kökeninizin tasarımlarınıza ve özellikle gelinliklerinize nasıl bir yansıması olduğunu düşünüyorsunuz?
İlham her yerden ve her şeyden alınabiliyor. Atölyemiz "Tanrıların Mahallesi" olarak adlandırılan Plaka'da yer alıyor, sanırım koleksiyonlara bunun dahi etkisi oluyordur. İlk günden beri Fransız Haute Couture Federasyonu'nun kurallarını uyguluyor ve tüm modaevleriyle kumaş, dantel ve nakış konusunda yakın işbirliği içinde çalışıyoruz.

Bize İlkbahar/Yaz 2019 gelinlik koleksiyonunuzdan söz eder misiniz? İlham kaynağınız neydi ve tasarımlarınızda ne şekilde ortaya çıktı?
Bu, romantizme övgü niteliğinde bir koleksiyon. Paris Moda Haftası'nda, Ecole des Beaux Arts'da sergilendi. Lena Perminova'nın üzerinde balonlara asılı olarak süzülen dantel duvak fikrim 'viral' hale geldi. Bence düğün gününüzde hissedebileceğiniz en güzel duygu biraz da bu mizansenin yansıması; özgür ve mutluluktan, sevdiğiniz kişiyle tüm hayatı paylaşabilme fikrinin verdiği umut ve güvenden ayaklarınız yerden kesiliyormuş hissi.

Yaz gelinleri için stil önerileriniz var mı?
Mevsime rağmen tüm gelinler benzersiz hissetmeli ve öyle de olmalılar. Bu özel günlerinde en iyi şekilde görünebilmeliler.

Sizce gelinlik tasarımı yeniliklere ne ölçüde açık? Bir gelinlik tasarlarken hangi yeni alanları keşfetmeyi hedeflersiniz?
Her gelinlik, gelinin üzerinde yapılan üç provanın ardından yaratıldığı için benzersiz ve tektir. Nakışçılar ve tadilatçılar, sonuç mükemmel olana kadar saatlerce çalışırlar. Her şey tamamen geline ve nasıl bir kreasyon giymek istediğine bağlıdır.

Günümüz modern kültüründe gelinliğin nasıl bir önem teşkil ettiğini düşünüyorsunuz? Evrimi ile ilgili düşünceleriniz nedir?
Her el işi tasarım önemlidir çünkü sadece sizin için yapılır. Çevremdeki birçok stilist bana elde işlenmiş nakış ve kıyafetlerin artık çok nadir görüldüğünü söylüyor ama benim sevdiğim şey de zaten bu! Özellikle de gelinlikler söz konusu olduğunda çünkü yeni bir hayatı belirleyen, tek bir özel gün için yapılıyorlar.

Sadece gelinlik değil, couture, hazır giyim ve güneş gözlüğü de tasarlıyorsunuz ve bir süredir koleksiyonlarınızı Paris'te sergiliyorsunuz. Bir tasarımcının uluslararası çapta başarı yakalaması için ne gerekir?
Moda, çeviriye ihtiyaç duyulmayan uluslararası bir dildir. Dolayısıyla stilistler, moda yazarları, gazeteciler benim ne yaptığımı anlıyorlar ve Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow, Kate Beckinsale, Rita Ora, Bella Thorn, Nicole Scherzinger, Hailey Bieber ve Cindy Bruna gibi ünlüler kırmızı halıda tasarımlarımı giymeyi tercih ediyorlar. Paris benim için hep bir adım sonrasıydı ve çocukluk hayalimdi. Bugün insanların markanızı tanımasında sosyal medya önemli bir rol oynuyor ama ister hazır giyim koleksiyonum 5226 için bir parça, ister gözlük, çocuk kıyafeti ya da Yunan Ulusal Operası'na kostüm, ister gelinlik hazırlıyor olalım, günün sonunda her şeyden önemlisi düzenli çalışma ve vizyondur.

Markanız ile ilgili planınız?
Gelişmeyi sürdürürken değerlerime her zaman bağlı kalmak.