New York'ta Temmuz
MODA HABER

New York'ta Temmuz

New York City zorlu Covid-19 mücadelesinin ardından 8 Haziran’da ilk fazı ile yeniden açılmaya başladı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 1 Temmuz 2020

Temmuz'da ikinci faz başlıyor, Broadway ve müzeler ise en son aşamada yer alıyor. Metropolitan Museum of Art, kapılarını Ağustos ortasına kadar açacağını duyurdu. Met bu yıl 150 yaşında ve tüm olanlara rağmen kutlamayı planladığı bir yıldönümü var. 2021'de planlanan daha büyük bir kutlama ile yıldönümü sergisi başlayacak. Ve işte, şehrin sanat ajandasında diğer ön plana çıkanlar.


Rachel Rose, Lake Valley

Carnegie Sanat Müzesi'nin yeni online sergi serisi; Amerikalı sanatçı Rachel Rose'un büyüleyici sekiz dakikalık video çalışması Lake Valley ile başlıyor. Bu görsel açıdan zengin, animasyonlu video ile Rose; yalnızlık, hayal gücü ve kişisel bağlantı özlemiyle ilgili rüya gibi bir hikaye oluşturmak için çocuk edebiyatı tarihinden temalar ve görüntüler çıkarıyor.

Müzenin kapıları kapalıyken yapılan online sergi, müzenin koleksiyonundan çekilen dijital sunum ile sanatın konforunu ve ilhamını doğrudan müze ziyaretçilerinin evlerine getiriyor. Bu çalışmayı Carnegie International, 57. Baskı, 2018 ve 2017 Venedik Bienali'nde sergileyen Rose, izleyiciyi ses ve görüntüye çeken sinematik yenilik ve duyusal farkındalığı birleştiren video kurulumlarıyla biliniyor. Lake Valley ile Rose, yoğun kolaj ve cel animasyonuyla son derece dokulu bir hikaye kitabı ortamı yarattı, yakın görünümlü ve tekrarlanan görüntülemeleri davet eden fantezi ve yaratıcı detay katmanları ekleyip dönüştürdü. Rachel Rose'un çalışmaları peyzajla değişen ilişkimizin nasıl hikaye anlatımı ve inanç sistemlerini şekillendirdiğini araştırıyor. Rose; Amerikan Devrim Savaşı'nı, modernist mimariyi veya uzayda yürümenin duyusal deneyimini araştırıyor, sinematik yeniliklerin uzun geçmişinden konularına katkıda bulunarak bizi sorguluyor. Rachel Rose: Lake Valley; Henry J. Heinz II Carnegie Sanat Müzesi Direktörü Eric Crosby tarafından organize edildi.

Sergi, 16 Ağustos'a kadar Carnigie Museum of Art web adresinden online izlenebilir.


Andy Warhol

Zeit Contemporary Art, Andy Warhol'un tüm eserleri arasında genellikle gözden kaçan ancak önemli bir döneme adanmış olan eserlerini bir online görüntüleme odasında Andy Warhol: Son On Yıl adıyla sunuyor. 1970'lerin ve 1980'lerin sonu, Warhol'un elle boyanmış görüntülere geri döndüğü, görsel kelime dağarcığını yenilediği ve Pop sanatına yaptığı ilk katkıları yansıtarak sınırlarını yeni yollarla kırdığı bir dönem olarak kariyerinin en üretken ve en olgun kısmını temsil ediyor. "70'ler biraz sessizdi... Bence 80'ler daha heyecan verici olacak... 70'lerde sanatta gerçekten farklı bir şey olmadı" diyor Warhol 1980 yılında Art News'a verdiği röportajda.

İzleme odası dört kalıcı temaya odaklanmakta: Güç, portre, soyutlama ve reklam sembolleri. Proje kronolojik olarak Hammer & Sickle serisi ile 1977'de başlıyor ve 1987'de sanatçının ölümünden bir yıl önce başlayan Kamuflaj serisi ile bitiyor. Çağdaş sanatta yeni yollar açan Warhol'un 58 yaşında ölümü, radikal deneyler, keşifler ve sanatsal işbirlikleri dönemine ani bir son verdi. Ancak sanat tarihçisi Joan Robledo-Palop, "Medya, yazarlık, sahiplenme, işbirliği, otobiyografi ve kimlik gibi sanatın mevcut küresel gelişimindeki en acil temalarını Warhol'un son on yılı olmadan anlamak zor olurdu" diyor. Sergi, 15 Temmuz'a kadar Zeit Contemporary web adresinden online izlenebilir.


Modern Look, Photography and the American Magazine

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki akımlarda, fotoğraf ve tasarımdaki avangard stratejiler, Nazi Almanya'sında zorlanan Bauhaus sanatçıları da dahil olmak üzere Avrupa göçmenleri aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaştı. Harper's Bazaar ve Vogue gibi dergilerin popüler hale getirdiği -ki bu dergilerin sanat yönetmenleri Alexey Brodovitch ve Alexander Liberman gibi hem göçmen hem de başarılı fotoğrafçılardı- estetik, belirgin bir Amerikan yeniliğinin kapsayıcılığı ve pragmatizminin kombinasyonundan ortaya çıktı. Fotoğraf, düzen ve kapak tasarımları da dahil olmak üzere 150'den fazla eserin yer aldığı sergi; Richard Avedon, Lillian Bassman, Lester Beall, Margaret Bourke-White, Louis Faurer, Robert Frank, William Klein, Lisette Model, Gordon Parks, Irving Penn, Cipe Pineles ve Paul Rand gibi fotoğrafçıların tasarımcılarla olan bağlantılarını ve etkilerini ele alıyor. Sergi, 13 Eylül'e kadar Jewish Museum web adresinden online izlenebilir.


Brian Clarke, the arts Of light

Brian Clarke'ın bu sergisi; 100'den fazla vitray eseri, kurşun kompozisyonları ve ilgili çizimlerinden oluşan sürükleyici bir içeriğe sahip. İngiliz sanatçı, vitrayda çalışan en önemli isimlerden biri olarak sergisinde, yeni teknolojide liderliğinin yanında parlak bir estetik yenilikçiyi sergiliyor. 1970'lerin başlarından beri Clarke, dünya çapında yüzlerce proje için vitray tasarımları ve kurulumları oluşturmak için dünyanın önde gelen mimarlarıyla işbirliği yaptı. Serginin merkezinde 30 adet bağımsız cam ekran olacak. Işığı değiştirerek canlanan ve coşkulu doygun renklerle boyanan anıtsal eserler izleyicileri bugün vitrayda mümkün olanın en üst sınırına taşıyacak. Bu büyüleyici şov, 23 Ağustos'a kadar Museum of Arts and Design web adresinden online izlenebilir.


Patricia Smith, Shelter in Place

Mevcut pandemi krizine yanıt olarak Patricia Smith tarafından Shelter in Place adlı kişisel bir online sergi sunuluyor. Küresel salgından önce, 2015-2017'de oluşturulan bu eserler yarattığımız psikolojik sınırları ve duvarları ele alıyor. Patricia Smith, duygusal izolasyonda meydana gelebilecek duyguların ve dürtülerin görsel bir referansını sunuyor, çoğu fiziksel izolasyona tepki olarak kendini gösteriyor. Shelter in Place, koruma, muhafaza, tecrit duyguları ve dürtülerle ilgili çizimler içeriyor. Bu eserler günümüzde kendini tecrit ve sosyal mesafenin ruhumuz üzerindeki etkisinde yankılanıyor. Smith, eski çizim stillerine atıfta bulunmak için suluboya yıkamalarla son derece ayrıntılı bir kalem ve mürekkep tekniği kullanıyor. Bu çizimler mimari, haritacılık ve yapıların görüntüleri ile ilgili. Sanatçı, izleyiciden farklı sektörleri metinle tanımlayarak giriş kurslarını araştırmasını ve aramasını istiyor. Arsa planları olarak tanımlanmış çizimler, duygusal durumların kontrol altına alınması için hayali yapıların şemaları olarak düşünülebilir. Patricia'nın paylaştığı bilgiler, tecrit zamanlarında hissettiğimiz karışık duygulara açıklık getiren meditatif parçalar. Sergi, Front Room Gallery web sitesinden online izlenebilir.


Political Prints & MultiPles From the 1960s to today

Sergide 1960'lardan günümüze uzanan etkileyici politik posterler, baskılar ve çeşitli materyaller yer alıyor. Dikkat çeken noktalar arasında Rahibe Corita Kent'in Bobby Kennedy'den bir alıntı ile nadir rastlanabilecek 1968 serigrafisi ve John F. Kennedy'den bir alıntı ile 1975 nükleer silahsızlanma için Alexander Calder' in posteri bulunuyor. Ayrıca Richard Nixon'a seçimde kaybeden George McGovern için 1972 Calder ipek serigrafisi de var; her ikisi tarafından imzalanmış nadir olanlardan biri. Diğer önemli noktalar arasında Reagan döneminin hastalıklarına dair acımasız bir yorum getiren Peter Saul'un Politika'sı ve Judy Chicago'nun 1980'lerde Dünyayı Yıkıma Sürme ve Toksik Erkeklik gibi ürkütücü önsezisel eserleri yer alıyor. Şovdaki en çağdaş eser, Jonas Wood'un Vote'u; belki de Trump döneminde, Chicago'nun on yıl önceki uyarılarına doğrudan bir cevap niteliğinde. Sergi, 30 Ekim'e kadar Alpha 137 web adresinden online izlenebilir.


NYC Mural

New York City, güncel olaylardan esinlenen zengin bir sokak sanatı tarihine sahip. Bu kez sanatçılar posterler asarak, duvarları etiketleyerek ve hatta kaldırım kenarındaki çöpleri çizerek pandemiye cevaplarını sundular. En büyük örnek, Queens'teki tüm otoparkı kapsayan 20.000 metrekarelik yeni bir zemin resmi oldu. Queens Müzesi ile New York Eyalet Pavyonu arasındaki Flushing Meadows, Corona Park'ta bulunan parça, sanatçı Jorge Rodriguez-Gerada'nın el işi ve bir ER doktorunun portresinden oluşuyor. Covid-19'a kaybedilen on binlerce canın yanında durmak istediğinden, görüntü belirli bir bireye atıfta bulunuyor: Hastalıkla mücadele ederken virüse yenik düşen ilk tıp uzmanlarından Dr. Ydelfonso DeCoo. Kendisi, esas olarak göçmen ve marjinal toplumlardaki hastaları tedavi eden Çinli doktorlardan oluşan bir sağlık ağı olan SOMOS Community Care'de çalışmış. Rodriguez-Gerada'nın sunumundaki figür çoğunlukla maskelenmiş olsa da gözleri Dr. DeCoo'yu anlatıyor. Zemin resmi Corona Park'ta sunuldu çünkü özellikle Queens'teki düşük gelirli birkaç mahalle koronavirüs tarafından çok sert vuruldu. Çalışma son halini aldığında, kuş bakışı olarak, siyah ve İspanyol topluluklarında Covid-19 kurbanlarını tedavi eden ama kendi hayatını kaybeden 70 yaşındaki Doktor Ydelfonso Decoo'nun mural resmi tamamlanmış olacak. "Çalışmayı hiç bırakmayan bir kişi" olarak anılan DeCoo'yu gördüğünüzde şehrin tüm Covid-19 kurbanlarını anarak mumunuzu dikebilirsiniz. Bu tarihi mural Corona Park'ta izleyicisi ile buluşuyor.