Artık uyanma zamanı geldi!
MODA HABER

Artık uyanma zamanı geldi!

GÜNCELLEME TARİHİ: 1 Ekim 2010

Bazı yazılarımda sizlerle ulusal klinik beslenme dergilerinden okumuş olduğum bilgileri paylaşıyorum, bazı yazılarım da ise konferanslarda edinmiş olduğum izlenimleri, yeni araştırmaları paylaşıyorum. Bilgi nedir esasında? Her zaman dışarıdan gelen bilgilere kulak mı vermeliyiz? Artık etrafta bilgi kirliliği denilen bir olay da söz konusu. Birçok insan, biliyorum belki ağır bir söz olacak ama satılmış durumda. Birçok diyetisyen, doktor, ve başka alanlarda çalışan kişiler hangi firma daha çok para verirse onun ürünlerinin reklamını yapıyor ve onları satmaya çalışıyor. Kimisi inanarak bunu yapıyor, çünkü karşılığında para aldığı için inanması gerektiğini düşünüyor, kimisi umursamıyor bile, tek istediği para kazanmak. Siz sanıyor musunuz ki sizin sağlığınızı düşünüyorlar???

İsmi lazım değil, Türkiye çapında ün yapmış birisi hem cola reklamında çıkıyor (aşırı asitli ve şekerli olup, sağlığa her şekilde zararlı olan) hem de elma kromuyla zayıfladım, elma kromu için diyor. Ben bu işi hakikaten adlandıramıyorum. Nasıl yani? Madem zayıflamak çok önemli bu konuda yardımcı olmak istiyor, peki neden kola reklamına çıkıyor. Madem kilosuyla ilgili sorunu yok, normal kola içiyor ve tavsiye ediyor, peki o zaman neden elma kromuyla zayıfladım diyor?

Lütfen daha bilinçli tüketiciler ve danışanlar olalım. Bazı bilgilerin arkasındaki gerçekleri araştıralım. Geçenlerde birisiyle konuşurken 'Ben E vitamini alıyorum' dedi. Ben de 'Neden? Vücudunda eksiklik mi var?' diye sordum. O da 'Hayır, doktorum verdi' dedi. Peki doktor neye dayanarak verdi? Kan tahlili yok, E vitamini eksikliği belirtileri yok, E vitamini gerektiren ilaçlar almıyor. Eeee, peki neden bu kişi E vitamini alır? Doktorun canı E vitamini satmak istemiş. Biliyor musunuz ki bu inanılmaz büyük bir sektör ve insanlar bu tip satışlardan danışmanlıktan çok daha fazla para kazanıyorlar?

Geçtiğimiz aylarda 'Journal of the American Dietetic Asociation' adlı Amerikan Diyetisyener Birliğinin çıkarmış olduğu klinik çalışmaların yer aldığı dergideki bir yazıyı sizlerle özet olarak paylaşmak istiyorum. Erkek bir hasta, hastaneye karaciğer toksinlenmesinden (zehirlenmesi) dolayı yatırılır. Haftalarca bu zehirlenmenin nedenini çözemezler. Taa bu kişinin düzenli olarak 2 sene boyunca A vitamini kullandığı ortaya çıkana kadar!!! Hasbel kader birisi ona A vitamini kullan demiş, o da kullanmaya başlamış.

Vücut A, D, E ve K vitaminlerini depolar, B ve C vitaminlerinin fazlasını idrarda atar. Mesela, insanlar grip olduklarında gereksiz yere hem acayip çok portakal suyu içerler, fazla C vitamini almak için hem de C vitamini takviyesi kullanırlar. Esasında bir bardak portakal suyu içseler yeterli gelecektir.

Etrafımızda diyetle ilgili kurulmuş tuzaklara dikkat edelim. Ben kendim kilolu olduğum zamanlardan hatırlarım, inanılmaz zaafım vardı. Birisi şu ilaçla kilo vermiş deseler hemen atlardım, ben de alayım diye. Eğer siz de bunlara atlayanlardansanız 'Peki bütün bu ilaçlar işe yarıyor olsaydı, neden sürekli farklı ilaçlar piyasaya sürülürdü?' O zaman insanlar sadece o ilacı kullanır ve zayıflarlar ve de hep zayıf kalırlardı.

Lütfen hepinize sesleniyorum: Artık uyanma zamanı geldi. UYANIN!!! Bilgi dışarıda değil, içinizde!!! Dışarıdan bilgi alacaksanız da lütfen filtre ederek alın, sorun, sorgulayın...

HEPİNİZE UYANIŞ İÇİNDE GEÇEN YENİ BİR AY DİLERİM.