Yılbaşı sofrası için 2 farklı mönü!
MODA HABER

Yılbaşı sofrası için 2 farklı mönü!

Yemek yazarımız Fevziye Sürmeli, yılbaşı sofrası için iki farklı mönü hazırladı. Birisi kırımız et severler için, diğeri "yılbaşı tavuksuz olmaz" diyenlere...

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Aralık 2012

YILBAŞI MÖNÜSÜ 1

MANTARLI KÖFTE

Köftesi için:

1 kilo kıyma
1 adet kuru soğan
1 yumurta
1 dilim ıslatılmış bayat ekmek
Tuz
Karabiber
Pulbiber

Mantar sos için:

10-15 adet doğranmış mantar
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
1 adet domates
Tuz
Karabiber
Kekik
Kaşar peyniri ve sıvıyağ

Köfte için, soğan rendesi, sıkılmış ekmek, yumurta, tuz ve baharatı koyup yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar yapıp tepsiye dizin. Ortasına elinizle bastırarak oyuk açın. 180'C'de pişirin. Köfte pişerken mantar sosu hazırlayın. Pişen köfteleri çıkarıp içine mantar sos koyup üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyup tekrar fırına verin. Kaşar eriyene kadar kızartalım.

* * * *

AYVALI YILBAŞI PİLAVI

1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım adet küp doğranmış ayva
Yarım küp doğranmış yeşil elma
Yarım küp doğranmış havuç
Yarım küp doğranmış kırmızı biber
1 kahve fincanı kuş üzümü
1 kahve fincanı dolusu kuru üzüm
1 tatlı kaşığı toz hardal
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Pirinci ıslatıp bekletin, yıkayın ve süzün. Tencereye yağları koyup altını yakın. Önce kuru üzüm ve kuş üzümünü ekleyin. Kuru üzümler şişince,diğer meyveleri ekleyin. 5 dakika kadar orta ateşte çevirin. Ardından pirinci de ilave ekleyip, birkaç dakika kavurun. Üzerine 1,5 su bardağı su ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.

* * * *

SOĞAN HALKASI

3 adet soğan
1 çay bardağı soda
1 yumurta
1/2 çay bardağından biraz fazla süt
Aldığı kadar un
Sıvıyağ

Soğanların kabuklarını soyup halka halka doğrayın. Halkaları birbirinden ayırın. Üstlerine tuz serpip sulanmalarını sağlayın. Diğer tarafta sos malzemelerini karıştırın. Boza kıvamına veya biraz daha koyu hale gelene kadar un ekleyin. Bir kap içerisine bir miktar un koyun. Halkaları önce una sonra karışıma bulayıp kızgın yağda kızartın. Kızaran halkaları havlu kağıt üzerine alın. Yağlarını çektirin. Afiyet olsun.

* * * *

KABAK MEZE

4 adet rendelenmiş haşlanmış patates
2 adet rendelenmiş kabak
1-2 su bardağı yoğurt
4 diş dövülmüş sarmısak
4 yemek kaşığı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı tuz
Süslemek için:
3 adet rendelenmiş havuç

Kabakları rendeleyip orta ateşte zeytinyağıyla pembeleşene kadar kavurun. Patatesleri de rendeleyin. Pembeleşen kabakları patateslerin üzerine ekleyin. Sarmısak ve yoğurdu da ekleyip karıştırın. Buzdolabında beklettikten sonra, havuçları rendeleyin, yağda bir iki kez çevirin. Kabaklı mezenin üzerine yayın.

* * * *

ISPANAKLI KEK

4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı sıvıyağ
1 avuç rondoda kıyılmış haşlanmış ıspanak
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti için:
2 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker

Şerbet malzemelerini tencereye koyarak, kaynatın. Şerbeti bir kenara soğumaya bırakın. Yumurta ve şekeri çırpın. Diğer malzemeleri ekleyerek kek hamuru oluşturun. Yağlanmış bir kalıba karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında pişirin. Kalıptan çıkartmadan ılımaya bırakın. Soğuk şerbeti üzerine gezdirin. Kek şerbeti emince, bir tabağa ters çevirin. Fındık ya da şamfıstığı parçaları ile süsleyip servis edin.

* * * *

YILBAŞI MÖNÜSÜ 2

KREMALI BROKOLİ ÇORBASI

450 gr kadar brokoli
1 orta boy doğranmış kuru soğan
3 orta boy patates
1 tablet tavuk bulyon
4 bardak su + 1 bardak süt
Tuz, karabiber, kırmızı biber
1 kutu krema
***Krema kullanacağımız için ayrıca yağ kullanmaya gerek yoktur.

Tencereye iri parçalar halinde doğranmış soğan, patates ve brokolileri koyun. Sebzeler tencerede biraz ısındıktan sonra, üzerine 4 bardak kaynar suyu ve 1 bardak sütü ilave edin. İstediğiniz miktarda tuz, karabiber, tavuk bulyon, kırmızı biberi de ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan çektikten hemen sonra tencereye kremayı ekleyin ve el blendırı yardımıyla çorbayı püre haline gelene kadar karıştırın.

* * * *

İÇ PİLAVLI YENİYIL TAVUK DOLMASI

1 adet bütün tavuk
2 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tüm elma
1 kaşık bal



Pirinci yıkayın. Kaynar suda 10 dakika bekletin. 1 kaseye doğranmış soğan, maydanoz, yıkanmış pirinç, tuz, baharat ve yağı koyup karıştırın. Tavuğun içini doldurun. Doldurduğunuz yere bir tüm elma kapatın. Bir tencereye yağ koyup ısıtın. Tavuğu içine koyup her tarafını çevirerek nar gibi kızarmasını sağlayın. Az su ile balı sulandırın. Tavuğun tüm yüzeyine bir fırça ile sürün. Önce 5 dakika, 180 derece fırında, daha sonra 160 derecede 15 - 20 dakika pişirin. Bir servis tabağına iç pilavları koyun. Üzerine tavuğu oturtun. Sıcak servis yapın.

* * * *

YOĞURTLU MANTAR

1 paket mantar
Yarım limon suyu
5 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 diş dövülmüş sarmısak
1 tutam tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Mantarları, yarım limon suyu sıkılmış suda haşlayın ve süzün. Yoğurdu sarımsaklayın. Mantarları sarmısaklı yoğurt ve zeytinyağı ile karıştırarak, mezenizi servise sunun. Dereotu ile süsleyin.

* * * *

KIRMIZI YILBAŞI PUDİNGİ

Yarım litre nar suyu
1 kahve fincanı mısır nişastası
1 vanilyalı puding
3.5 su bardağı süt
Süslemek için: Kepekli bisküvi kırıntısı

Bir tencerede nar suyu ve mısır nişastasını karıştırarak pişirin. Pelte kıvamına getirin. Başka bir kapta pudingi süt ile birlikte pişirin. Koymak istediğiniz kapları ıslatın ve süzün. Önce narlı pudingi,arasına kepekli bisküvi kırıntısı,sonra vanilyalı pudingi kalıba üst üste koyun. Bir gece buzdolabında beklettikten sonra ters çevirip servise sunun.