Ramazan pidesi hoş geldin
MODA HABER

Ramazan pidesi hoş geldin

GÜNCELLEME TARİHİ: 9 Temmuz 2013

Ramazan ayını dört gözle beklememe sebep olan, gönül bağı kurduğum sıcacık mis gibi RAMAZAN PİDESİ. Hoş geldin.

Bildiğim en gizemli, en fantastik yiyeceksin. Ramazan Ayı'nın ilk akşamında evlere girip Bayram gününe kalmadan veda edip, alır başını gider. Ta ki gelecek Ramazan'a kadar… Çok mistiksin Ramazan Pidesi.

Hani uzun süredir ayrı kalınan sevgili sürpriz yaparak erkenden gelir, en zayıf anınızda sizi yakalar. Önce farkına varamazsınız olanları, afallarsınız. Sonradan sarılır, koklarsınız ya, işte aynı hissiyat bende Ramazan Pidesinde hayat bulur. O kadar ekmek çeşidi arasında kendini belli etmesi, ardından kendisiyle göz göze gelmem, birisini sardırıp, diğerini uzun uzun koklamam, ardından "ne guzel sürpriz bu böyle hosgeldin" diyerek sarılmam, benim için ne kadar vazgeçilmez bir besin olduğunu kanıtlamıştır. Evine, evimize mideme hoşgeldin ekmeklerin Sultan'ı, Padişah'ı ya RAMAZAN PİDESİ.

Odun ateşi ve taş fırında yapılmış olanları makbuldür. Almak için evlerdeki en küçük çocuklar saatler evvel kuyruğa girsin diye gönderilir. Ramazan Pidesi öyle derin bir konudur ki, insan isterse iki üç sosyolojik tez çıkarabilir. Pide almak için fırında sırada bekleyen ufaklık, eve gelene kadar sıcacık pidenin yarısını hüpletirse başına gelecekleri Freud bile modelleyemez. Yumurtalı mı yumurtasız mı sorunsalı tamamen tükecinin tercihi ile ilgilidir. Müdahale etmeye gelmez ama bana sorarsanız, öyle yumurtaya filan gerek yoktur.

Neden sadece Ramazan'da üretildiği sorusunun cevabı çok basittir çünkü; Ramazan Pidesi ekmek gibi uzun süre taze ve yumuşak kalamaz. Sıcakken hemen tüketilmesi gerekir. Ramazan Ayı'nda ise bütün bir memleket aşağı yukarı aynı saatte sofraya oturduğu için, Ramazan Pidesi de "İftar Vakti" civarı sıcak sıcak sunulur. Diğer aylarda herkes aynı saatte sofrada olamayacağı için ve Ramazan atmosferi olmadığından sevgili pidemiz gözdeliğini yitirir.
Susamlı Ramazan Pidesinin kokusu ve tadı ile bütün dünyayı ele geçirebilir ve "güç bende artık" diye naralar atabilirsiniz. Küçük bir parça almak tamamına göz dikmeniz için yeterli bir nedendir. En tok anınızda bile "haydi bir parça alayım" lafıyla başlayan bu oyun "bir parça daha" diye devam eder. İnsanın kendini durdurabilmesi için çok sağlam bir iradeye sahip olması gerekir. Bırakabilmek hiç de kolay değildir.

Kendisinin güzelliğinin oruçtan mı, yoksa kendi lezzetinden mi olduğunu hala anlayamadığım nimet. Lâkin dumanı üzerindeyken içine biraz tereyağı koyup tam yağlı ezine peynirini de çaktınız mı, lüks otellerdeki iftar sofralarına taş çıkartır.

Onbir Ay neredeyse hiç ekmek koymadım ağzıma en sıcağından bir tane alıp içine tereyağını, peyniri ya da nutellayı sürüp hüpleteceğim.

Ramazan Pidesi'nin evinde yapmak isteyenler için tarifim aşağıdaki gibidir.Afiyet olsun.Ramazan Ayı'nız huzur dolsun.

Malzemeler:
4-5 su bardağı un
2 paket kuru maya
Yarım çorba kaşığı tuz
1 tatıi kaşığı şeker
2 bardak ılık su
Üstüne sürmek için
• 1 yumurta sarısı
• 2 yemek kaşığı süt
• 2 yemek kaşığı yağ

Suyu yavaş yavaş ilave edin ve yumuşacık bir hamur elde edin. Derin bir kapta karıştırın ve iki dakika bekletin.4 bardak un ekleyin, 10 dk yoğurun .Bir kabı yağlayın ve iki misli kabarana kadar 1-2 saat bekletin. Hamuru pide şekli verebileceğiniz bir kaba yayın. Üstüne yumurtalı karışım yapıp sürün.Çörek otu serpin. 200 derecelik fırında 15-20 dakika arasında pişirin.

Püf***Eğer pide kuru olmuşsa üzerine su serpiniz.