Biri “Sağ-ol Amy!" desin!
MODA HABER

Biri “Sağ-ol Amy!" desin!

Biri bana Amy’nin ölmediğini söylesin!

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Temmuz 2011

Alkol tedavisi gören Amy, Sirbistan konserine ayakta duramayacak kadar alkollü çıkmış ve hemen ardından Yunanistan ve Türkiye konseri iptal olmuştu. Açıkçası ölümünün yakın olduğunu gayet iyi biliyor, hatta birçoğunuz gibi dillendiriyor olsam da, bir türlü yakıştıramıyordum.

Güne, özellikle de pazartesilere başlarken mutlaka Amy'nin şarkılarını dinlediğimden sizlere birçok yazımda olduğu gibi, son yazı dizimde de sıklıkla bahsetmiştim. Valerie, Me and Mr. Jones, Back to Black, Love is a loosing game ve daha niceleri… Hatta kocamla ilk dansımızı Me and Mr. Jones'la yapmış ve hayatımızda Amy'nin yerini iyice belirginleştirmiştik. Yine bir pazartesi günene Amy'nin şarkılarıyla başlıyor ancak felaket haberden sonra gözlerim dolu dolu dinliyorum… Bu ölüme inanamıyor ve uzun süre de inanamayacağız gibi geliyor.

Nedir bu 27 yaş krizi? 27 kendine kurban mı arıyor?

Ve tabii ilk aklıma gelen "27 yaşında ölen 28 yıldız" oluyor. Kafam karışıyor. Rock, pop, blues ve R&B gibi tarzlarda bir çok sayıda ismiyle efsaneleşmiş devin üzerine, bir de soul/jazz'ın en iyi seslerinden Amy Winehouse eklenince karışmış olan kafam iyice karışıyor. Tüfekle intihar edenler, camdan atlayarak yaşamına son verenler, hız tutkusuna yenik düşenler, havuzda boğulanlar, cinayete kurban gidenler ve tabii aşırı dozda uyuşturucuyla 27'ye imza atanlar…

Çok merak ettiğim ve benim gibi merak edenler için, ünlülerin psikoloğu olarak bilinen Uzman Psikolog Gülşah Beştav'ı arayıp "27 yaşın bir sırrı olabilir mi sizce?" diye soruyorum. O da uzun zamandır aynı şeyi düşünüyormuş…

Ve anlatıyor…

"27 yaş ergenliğin tüm kırıntılarının sonlanmaya başladığı yetişkinliğe geçişin iyice hızlandığı zorlu bir süreçtir. Bu dönemde ergenlikte keşfe çıkılan dünyaya dair bilgiler şekillendirilir ve bir ego bütünlüğü yaratılır, kim olduğumuz , kimlerle olduğumuz, alışkanlıklarımız, gelecekten beklentilerimiz belirlenir.

Ergenlik dönemi boyunca haz sınırları zorlanmış, fazlasıyla deneyimlenmişse bu durum bazı bireylerde anomik dediğimiz amaçsızlık durumuna sürüklenmeye yol açabilir. Çoğu ergenlik çağının başlarında uyuşturucu madde kullanımına başlayan bireylerde alınan rutin doza tolerans geliştiği için sıklıkla 25-27 yaş döngüsüne gelindiğinde yüksek dozlar artık rutin dozun yerini almakta, bu alışkanlık son olarak Amy Winehouse 'da olduğu gibi sıklıkla ölümle sonuçlanmaktadır. Küçük yaşlardan itibaren müzik dünyasında yer alan diğer ''27 Yaş '' vakalarında da gördüğümüz gibi ergenlik boyunca sınırlarda yaşanan deneyimler daha sonrasında bunun gibi üzücü şekilde sonuçlandığını göstermiştir.

27 yaş ideal benlikle gerçek benlik arasındaki uçurumun ilk kez fark edildiği dönemdir. Yani gerçekte kim olduğumuzla kim olmayı beklediğimiz arasında ne kadar büyük bir uçurum varsa kişi o kadar kendinden kaçmak ister. Kendinden kaçma sürecinde de sıklıkla uyuşturucu maddeleri araç olarak kullanır."

Sen hep huzur içinde yaşa Amy!!!

27 yaşında ölen yıldızlar:

Jim Morrison: Kalp krizi olarak açıklandı ama otopsi yapılmadı

Brian Jones (Rolling Stones) : Yüzme havuzunda boğuldu

Jimi Hendrix : Aşırı dozda uyku hapı ve alkol

Janis Joplin : Aşırı dozda eroin

Kurt Cobain : Tüfek ile intihar

Alexander Bashlachev : 9. kattaki evinin camından atlayarak intihar

Pete de Freitas (Echo and the Bunnymen): Motorsiklet kazası

Chris Bell (Big Star) : Otomobil kazası

Kristen Pfaff (Hole) : Kazara yüksek dozda eroin

Jeremy Michael Ward : Aşırı dozda eroin

Basquiat (Gray) : Aşırı dozda eroin ve kokain

Bryan Ottoson (American Head Charge) : Aşırı dozda ilaç

Dickie Pride : Aşırı dozda uyku ilacı

Arlester "Dyke" Christian (Dyke and the Blazers) : Silahla vurulma

Mia Zapata : Cinayet

Jesse Belvin : Araba kazası

Linda Jones : Şeker koması

Alan Blind Owl Wilson (Canned Heat) : Aşırı dozda ilaçla intihar

Ron "Pigpen" McKernan (Greatful Dead) : Alkolizme bağlı sindirim sistemi kanaması

Valentin Elizalde : Cinayet

Peter Ham (Badfinger) : İntihar

Rudy Lewis (The Drifters) : Aşırı dozda hap

Robert Johnson : Bilinmiyor. Zehirlenme iddiası söz konusu

D.Boon (Minutemen) : Trafik kazası

Jacob Miller : Trafik kazası

Sean Patrick McCabe (Ink and Dagger) : Aşırı alkol

Gary Thain (Uriah Heep) : Aşırı dozda hap

Amy Winehouse : Ecstasy ve alkol