5 düzensizlik belasına karşı “Organize ol!”
MODA HABER

5 düzensizlik belasına karşı “Organize ol!”

GÜNCELLEME TARİHİ: 30 Temmuz 2013

Dağınıklıkla baş etmek artık imkansız hale mi geldi? Ne yapacağınızı şaşırdığınız o anda, çığlık atmak mı istiyorsunuz? İşte dağınıklık baş gösterdiğinde, ferah alanlar yaratmak için organize olmada izlemeniz gereken 5 strateji...

Organize olmanın ilk şartı başlamaktır. İşe koyulduğunuzda artık işinize yaramayan eşyalarınıza olan bağlılığınız ve dağınıklık aynı noktada engelliyor, yarattığı karışıklık sizi strese sürüklüyorsa, bu stresi yaşamadan organize olabilmeniz için izlemeniz gereken tüm detayları sıraladık.

Unutmayın, organize olmanın anahtar kelimeleri, disiplin ve zaman yönetimi. Organize olmak için ayırdığınız zaman sakinleşmemize yardımcı olacağı gibi, sizi strese sokan parti hazırlıkları, ardiye ya da dolabınızı düzenleme, çocuklarınızın tam bir keşmekeş olan odalarıyla başa çıkma gibi durumlarda çareniz bu anahtar kelimeler olacaktır.

1. Bu Bir Aile İşidir

Durum: Eviniz temiz görünüyor, ancak bu durum dağınık olmadığı anlamına gelmiyor. Yatak odasında bir giyim karmaşası, lavaboda kirli tabaklar, çocuk odasının önünde etrafa saçılmış oyuncaklar… Sanki evinize bir hortum vurmuş gibi. Düzeninizi bir türlü kuramazken, organize olmak fikrini bir türlü aklınıza getiremiyor, işin içinden çıkamıyorsunuz. Aile bireyleri arasında iş birliği yaparak bu kargaşanın üstesinden gelmeyi düşündünüz mü hiç?

Çözüm: Ailede iş birliği, günlük ev temizliği planlaması açısından en iyi çözümdür. Psikologların, çocuklara her gün yeni görevler verilmesiyle ilgili uyarılarını mutlaka siz de duymuşsunuzdur. Örneğin haftada bir gün alışveriş görevi, bir başka gün temizlik görevi verilmesi, hem çocukların sorumluluk duygularının gelişmesine hem de işinizin kolaylaşmasına yardımcı olacaktır.

Çocuklarınız kendi kendilerini derleyip toplamadıklarında ise onları boş bırakmak yerine, neden yapmadıklarını sorun. Karşılıklı fikir alış verişi yaparak, bu duruma çözümler üretmeye çalışın. Çocukların günlük işlerini yapmaları için, yıldız tablosu hazırlamanız, özellikle de tablo dolduğunda ödül varsa (eğlenceli bir aile aktivitesi olabilir) teşvik edici olacaktır. Sorunu bu şekilde çözüyor olmakla, hem çocuklarınızla olan ilişkinizi geliştiriyor olacak hem de daha fazla askı ya da daha büyük bir dolap almaktan daha etkili olacaktır. Sizin saatlerinizi alan ev işleri, aile üyeleri arasında yapacağınız iş bölümü sayesinde her bir üyenin sadece beş dakikasını alacağını göreceksiniz. Ayrıca bütün işler sizi çıldırtmaya çalışırken, ailece yapılan temizlik çok daha eğlenceli olacaktır.

İşbirliği yapamayan çiftseniz, en iyi çözümün abartılmadan, samimi bir tartışmadan geçtiğini söyleyebilirim. Unutmayın, siz de diğer aile üyeleri gibi ailenin elemanlarında birisiniz. Ve düzenin sağlanması sadece sizin değil, tüm üyelerin görevi. İşler için yardım istemek yerine, sadece yardım etmelerini söylemeniz daha yerinde bir davranış olacaktır.

2. Tatil Sonrası Şaşırtıcı Değişiklikler

Durum: Tatilden getirdiğiniz hediyeler çocuğunuzun küçük odasını kaplamış durumda. Adım atacak ve daha fazlasını depolayacak yeriniz de yok.

Çözüm: Tatil ve doğum günleri çocuklar için çoğu zaman oyuncaklar ve kıyafetler akını anlamına gelir. Aslında bu akın, eski oyuncaklardan ve elbiselerden kurtulmanın en iyi fırsatıdır. Unutmayın sürekli depolama yapamazsınız. Gelen bir yerine, eski ikiyi ihtiyacı olan birilerine vermek etkili bir davranış olacaktır.

Çocuklarınıza bu oyuncak yığınının kendileri için bir fayda sağlamayacağını ve duygusal davranmamaları gerektiğini anlatın. Onlara artık yararlı olmadıklarını, başka bir akranına yararlı olabileceğine dair teşvik edin. Böylece onların nasıl organize olacaklarını öğreten bir davranış da sergilemiş olacaksınız.

Ayrıca, çocuğunuzun odasında sadece birkaç oyuncak için bölüm oluşturun. Kalan diğer oyuncakları bir dolapta saklayın. Bu sistemle hem siz tasarruf edeceksiniz hem de çocuğunuz tüm yıl boyunca yeni oyuncaklar edinmiş gibi olacak.

Ayrıca, çocuğunuzun odasında sadece birkaç oyuncak için bölüm oluşturun. Kalan diğer oyuncakları bir dolapta saklayın. Bu sistemle hem siz tasarruf edeceksiniz hem de çocuğunuz tüm yıl boyunca yeni oyuncaklar edinmiş gibi olacak.

3. Kutu Temizliği

Durum: Yarın kayınvalidenizin de katılacağı bir akşam yemeği daveti vereceksiniz. Tüm haftanın yoğunluğu omuzlarınızdayken, yemek masanızın üzerindeki postaları, çocuğunuzun ev ödevlerini, okul projelerini hala toplayabilmiş değilsiniz. Ayrıca hazırlamanız gereken yemekler ve bunun dışında da yapmanız gerekenler var.

Çözüm: Ailenin her bireyinin ismini üzerine yazarak birer kutu hazırlayın. Eşyaları hızlı bir şekilde toplayarak, aile üyelerine ait olan kutulara koyup, kendilerine verin. Ayrıca bu yöntemi postalar, oyuncaklar ya da çamaşırlar için de uygulayabilirsiniz. Aile üyelerine birer kutu vererek bu sistemi sadece özel günlerde değil, her gün uygulayabilir ve böylece yığılmayı engelleyebilirsiniz. Unutmayın, eğer her şeyi bir kutuda toplamayı denerseniz, yine benzer durumla karşılaşabilir ve misafirleriniz gittikten sonra bitkin düştüğünüzde, ne kalan zaman işinize yarayacak ne de her hangi bir iş yapacak haliniz kalacaktır.

4) Hatıralarınızı Saklayın

Durum: Yığın haline gelen eşyalarınızın bir bölümünü birilerine vermek istiyorsunuz ancak, anılarınız sizi engelliyor. Üniversite yıllarında üzerinize tam oturan yırtık kot pantolonunuz, ilkokul 5. sınıfta kullandığınız sırt çantanız, ilk tatilinizde giydiğiniz sandaletleriniz… Ancak tüm bu eşyalar dolabınızda çok büyük yer kaplıyor ve asıl amaçladığınız kullanım alanını daraltıyor. Peki bu eşyaları hatıralarıyla birlikte silmekten nasıl kurtulabilirsiniz?

Çözüm: Alan daralmasının yarattığı sıkıntıyla işkence çekmek yerine, bu eşyalara neden bu kadar bağlı olduğunuzu düşünmelisiniz. Aslında bağımlılığınızın bu eşyalara olmadığını, taşıdıkları bir anıya, anlama bağlı olduğunu unutmayın. Siz aslında eşyaları değil, hatıralarını saklamak istiyorsunuz. En etkili çözüm ise, fotoğraflarını ya da videolarını çekip anılarınızı ölümsüzleştirerek bu fazla eşyalardan kurtulabilirsiniz. Bu anlayış, anılarınızı hem muhafaza etmeye hem de evinizde gözle görülür bir alanın açılmasına yardımcı olacaktır.

90'lardan kalan kemerlerinize koca bir yer ayırmışsınız. Ancak biliyorsunuz ki bunları asla bir daha kullanmayacaksınız. Belki moda tasarımı konusunda eğitim almakta olan bir tanıdığınıza ya da 90'lara hayranlığı olan bir arkadaşınıza verebilirsiniz. Sizin duygusal olarak bağlı olduğunuz bu eşyalar başka biri için büyük bir heyecan duygusu olabilir.

Başka bir çözüm ise, örneğin anısı olan eşyaları bir yerde saklamak yerine evinizin görülebilecek farklı yerlerine yerleştirebilirsiniz. Hem yaratacağı atmosferi her zaman soluyabilir hem de evinize farklı bir karakter kazandırabilirsiniz.

5) Kullan ya da At!

Durum: Ardiye odanızı temizlemeye koyuldunuz. Uzun zamandır kullanmadığınız o kadar çok şey var ki. Bir ekmek makinesi gözünüze çarpıyor, belki bir gün ihtiyacınız olacağını düşünüp, arkanızı dönüp gidiyorsunuz. Ama belki bir gün…

Çözüm: Kullanmadığınız ama aynı zamanda da atmaya kıyamadığınız eşyalardan kurtulma vakti artık geldi. Eğer 6 ay boyunca bir eşyayı kullanmıyorsanız, bu eşyaya ihtiyacınız olmadığı anlamına gelir. Birilerine vererek ya da satarak bu fazlalıklardan kurtulmalısınız. Örneğin yıllardır kullanmadığınız fritözünüzü, bozulmuş çamaşır makinenizi atmanın vakti gelmedi mi? Kendinize ferah alanlar açmak için öncelikle kullanmadığınız eşyalardan kurtulmanız gerekiyor. Eğer hala onları atarken içiniz cız ediyorsa ya da atamıyorsanız tek çözüm küçük kutular kullanmak olacak. Dekoratif görünümlü kutulara eşyalarınızı koyarak hoş ve ferah ortamlar yaratabilirsiniz