Mutluluğu modayla yakalama sanatı
MODA HABER

Mutluluğu modayla yakalama sanatı

Özlem Yılmaz Küçük'ten moda trendleri ve stil tüyoları..

GÜNCELLEME TARİHİ: 3 Ekim 2013

Bazıları danteller içinde mutludur, bazıları grunge stilinin yalın ve salaşlığının en basit halinde. Renkler de ruh çeşitlerine göre değişir. Siz beyazlar içinde iyi hissederken, bir başkası siyahlar içinde çok daha iyi hisseder ya da turuncunun en canlı, mavinin en fresh halinde. Neredeyse her kadının yaşam biçimi haline gelen moda her dönem şekil değiştirirken, ruh hallerine uymayabilir. Siz, modanın güncelliğini elden bırakmak istemezken, aynı zamanda sizi mutlu eden stiliniz her dönem değişen trendlerle aynı frekans içinde olmayabilir. Özellikle de tek başına bir trendin kurbanı olmak sizi tek düze ve sıkıcı kılabilir. Bu nedenle öncelikle modanın stilinizi değil, stilinizle modayı etkilemelisiniz. İster vintage, ister postmodern. Bir koleksiyoncu gibi davranıp, ihtiyaç hali dışında da hayran kaldığınız parçaları biriktirerek, sezon trendleriyle kombinlemek sizi hem trendy hem de stil sahibi yapar, haksız mıyım? Her köşeyi döndüğünüzde hep aynı kadınla karşılaşıyormuş hissine kapılmak sizi bir dejavu içine sokarken, çoğunlukla aynı kalıp içinde bulunmak sizi sizden uzaklaştırdığı gibi mutsuz da eder, değil mi? Her kadın özeldir ve özel olduğunun hissedilmesiyle, hissettirilmesiyle mutlu olur. Sanırım burada da hemfikiriz. Hal buyken, bu haftaki yazımda, sezonunun moda trendlerini yorumlayarak, içine birazcık stil tüyoları serpiştireyim dedim. Tabii sonrası sizin stilinize kalmış…

Yine dönem modası
Bu sezon 50'ler ve 60'lar modasıyla yine karşı karşıyayız. Bebe yakalar, balon etekler, bele oturan ceketler. Tabii 50'lerden fırlamış gibi görünmek yerine, birkaç parçayı üzerinizde taşımak çok daha doğru bir seçim olacak. 50'ler temalı elbisenizi tepeden krepeli ya da bantlı hanım hanımcık saç modeli yerine çok daha zıt, dönemimiz stili bob kesimli dağınık ya da ortadan ikiye ayırarak öylesine topladığınız saçlarınızla kombinlemek, hatta işin içine biraz daha asilik katarak kıyafetinize zıt renkte bir ojeyle tamamlamak sizi bu dönem modasının hanım hanımcık kız modelinden sıyırarak daha güncel yapacaktır.
Unutmayın ki, dönem trendleri ne olursa olsun, asıl vazgeçmemeniz gereken temel trend uyumsuzluğun uyumu. Hangi trendi uygularsanız uygulayın araya birazcık zıtlık katmak sizi güncel yapacaktır.
Kural tanımazların rengi
Bu sezona en hakim renk beyaz gibi görünüyor. Bir kuğu gibi görünmek, aynı zamanda temiz ve saf… Yoksa siz, gri gökyüzünün altında, tüm koşullara meydan okuyan bir kural tanımaz mısınız? Eğer soğuk havada beyaz giyme cesaretini gösteriyorsanız, bu davranışınızın hakkını sonuna kadar vermelisiniz. Tercihiniz bu trendden yanaysa, bembeyaz kıyafetinizi belki siyah belki bordo belki de morla tamamlayabilirsiniz. Belki bu tonlarda koyu bir göz makyajı ya da sadece koyu renk bir ruj ve hatta ojeler… Beyaz kostümünüzün tamamlayıcısı olmalılar. Tabii ayakkabı ve çanta seçimi cabası! Unutmadan, makyajda neon modası son buldu! Yeni trend koyu renkler!
Kırılgan feminenler
Danteller, kürkler, şeffaf kumaşlar. Feminen stilin temelini oluştururken yine trendler arasındalar. Tercihinizi bu trendden yana kullanıyorsanız mutlaka deriyle kombinlemenizi öneririm. Bu sizi tamamen feminen olmaktan kurtararak stilinize asi bir hava katacak, sizi tek düzelikten kurtaracaktır.
Dantel elbisenizi deri bir eldivenle, transparan bluzunuzu deri bir boyunluk ya da kemerle, kürk yeleğinizi deri bir pantolonla kombinlemek sadece birkaç seçenek. Yalnız deriyle alakalı unutmamanız gereken yeni bir başka trend ise, derinin şekliyle alakalı. Neredeyse sizin derinizle ayırt edilemeyecek incelikteki tamamen yapışan deriler trendler arasında.
Çocukluğunu tekrar yaşa
Sevimli baskılar yine revaçta. Çocukluğumuzun çizgi film karakterleri ya da dönemin sevimli karakterleri, t-shirt, sweetshirt ve hatta elbiselerdeler. Eğer siz de içinde hala o sevimli kız çocuğunu yaşatanlardansanız, gardırobunuza en azında birkaç parça için mutlaka yer açacaksınız. Bu trende ilişkin önereceğim ilk şey, bu karakterleri üzerinizde taşırken aşırı makyajdan uzak durmanız, hatta sırt çantanızı alıp, sokağa çıkmanız yönünde. Bir jean pantolon ya da süper mininiz kombinleriniz arasında yer alabilir, saç modeli tercihiniz ise öylesine toplanmış dağınık ya da tamamen açık ve fönsüz saç şekli olabilir.
Geniş ve havalı
Birkaç dönemdir trenler arasında yer alan vatkalı bluz ve ceketler bu dönem tamamen etkisini yitirdi. Onun yerine yumuşak omuzlar, geniş yakalar hatta geniş ceketler gündemde. Bu ceketlerin genişliği ne kadar vurguluysa kumaşlarındaki yumuşak doku da bir o kadar vurgulu. İster tamamen açık bırakın ister süper geniş paltonuzun belini bir kuşakla büzün. Ancak yaka ve etek kısmı genişliğinden asla taviz vermiyor. Buradaki önerim ise klasik geniş ile dar kombini yerine doğru orantıdaki geniş ile geniş kombini olacak. Bol ceketinizin altına giyeceğiniz yüksek belli geniş kesimli pantolonunuzla çok şık ve havalı görüneceksiniz.
Grunge stil denince akla
Son dönemde sıkça duymuşsunuzdur "Grunge" kelimesini. Sizi bilmem ama Grunge denince benim aklıma ilk gelen Kurt Cobain, Courtney Love ve de Kate Moss oluyor. Dönemin kültürel ikonları olan bu isimler benim de çok sevdiklerimden. Grunge bu isimlerle bir akıma dönüşmüşken, şimdilerde Saint Laurent'ın koleksiyonuyla trendler arasında. Yırtık jeanler, fileli kaçmış çoraplar, gevşek hırkalar, yataktan kalkmışçasına dağınık saçlar. Biraz rock, biraz metal ve hatta biraz punk. Kültürü bilmem ama belki stili seversiniz. Önerim mi? Bence, trendi tamamen uygulayın.