Son Osmanlı, sokak fethinde
MODA HABER

Son Osmanlı, sokak fethinde

Davetlerde, moda haftalarında ilginç, ihtişamlı giyimi, özellikle de kocaman Osmanlı tarzı şapkalarıyla dikkat çekiyordu Berk Ercan. Ve merak konusu oluyordu. Kendisini biraz tanımak istediğimde, Osmanlı Hanedanlığı’na mensup soylu bir ailenin, son kuşak

GÜNCELLEME TARİHİ: 24 Mart 2014

Ne zaman, nerede doğdun? Biraz kendinden bahseder misin?

1983'te İzmir'de doğdum, tek çocuğum. İzmir'in o deli dolu havası bir yerlerimde hep bulunmakta. Sanki içimde beş ayrı kişiliği taşıyan biriyim. Bazen kendimi, her açışında yeni bir sürprizle şaşırtan matruşkalara benzetiyorum. Baba tarafımdan İzmir, ancak anne tarafımdan Osmanlı Hanedanlığı'na bağlı tescilli bir aile olan Mühürdaroğlu ailesine mensubuz. Bahriye Nazırı Mühürlü Rıza Paşa ile Mühürdaroğlu Sami Süleyman Paşa'nın son kuşak torunuyum. Ayrıca dedelerim bir iki kuşak öncesine kadar siyasetin çok önemli mertebelerinde bulundular. Ben de ilgiliyim.

Evde nasıl bir hayat sürüyorsun? Osmanlı kültürü evinizde de sürüyor mu?


12 yaşıma kadar evimizde Madam Mirella ile Fransız kültürüyle yetiştirilirken, Hacer Kalfa da evimizde yaşıyordu. Yani Osmanlı edep adap öğrenirdim. Hem doğu hem batı iki kültürünü de ailem orantılı bir şekilde öğretti.


Peki, ihtişam devam etmekte mi?


Canım büyükannem Gönül Sitare Mühürdaroğlu: "Biz cihan-ı devletin soyundanız. Mühürdaroğlu ailesinin malları un çuvalına benzer, vurdukça bir şeyler çıkar" derdi. Hanedanlığa mensup birkaç kol bulunmakta. Geneli olarak hanedanlığa mensup kişilerin maddi durumları yüksek düzeyde. Evveli bazı ailelerin büyükleri kalan malları satıp savmışlar. Bazı aileler hezimet yaşasalar da, Allah'a her zaman hamd ve şükürler olsun, ecdadım mali varlığını iyi bir şekilde korumuş ki son kuşak Osmanlı ve hanedanlık mensubu olarak şükürlerimi borç biliyorum.

Anlatmanda sorun olmazsa, hangi varlıklar bunlar?

Sana özel anlatabilirim. Örneğin; maddiyatı büyük fakat maneviyatı çok daha yüksek olan, sadece moda haftalarında ve özel davetlerde kullandığım v.b. mücevheratlar, Sami Süleyman Paşa ve Behçet Paşa'dan kalan antik koleksiyonlardan bir kaçıdır. Moda'daki Mühürdar Konağı, Mühürdaroğlu Apartmanı, Cağıloğlu'ndaki Mühürdar Han, Serencebey'deki Mühürdaroğlu Sami Paşa Konağı, Nişantaşı'da üç dükkan ve 1 ev, Mısır Çarşısı'nda bir dükkan, Kapalı Çarşı'da beş dükkan, aile yadigarı kasada bulunan mücevheratlar ve birkaç kırıntı mal, mülk. Yine de çok şükür. İleride ben de kendi çocuklarıma ailemizden kalan malı ve mülkü kuşak kuşak emanet edeceğim.

Eğitimin nedir?


İlk, orta ve lise eğitimimi İzmir Özel Fatih Koleji'nde tamamladım. Sonrasında İstanbul Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fak. İng. Lisanslı Sinema Tv ve Doublemager yaparak Textile Designer'ı bitirdim. Ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimleri, Siyaset Akademisi'ni bitirdim. Yüksek lisansımı Sinema-Tv üzerine tamamladım ve doktoram için hazırlanıyorum.

Peki, ne iş yapıyorsun?

Televizyon program yapımcısı, yapım koordinatörü ve basın-medya sorumlusuyum. Ayrıca kişisel yaşam koçu ve styling manager olarak çalışıyorum.

Styling dışında moda üzerine bir iş yaptın mı?

Yıldırım Mayruk Moda Laboratuvarı'nda Renk Doku Kalite Asistanlığı yaptım ve Kalite Uzmanı olarak devam ettim.

Seni özellikle şapkalarınla tanıyoruz. Neden Şapkalar?

Çünkü şapka bana göre güç, ihtişam ve aristokrasinin simgesi. Şapka ya da kafamdaki herhangi bir objeyle kostümümün havası baştan aşağı değişiyor.

Nereden buluyorsun bu enteresan şapkaları?

Evimde bir designer styling odam var. Deneysel çalışmalar sonucu bu modeller ortaya çıkıyor. Yani şapkalarımı kendim tasarlıyor, styling'imi de kendim yapıyorum.



Davetlerde çok dikkat çekiyorsun. Amaç bu mu?


Amaç tabii ki dikkat çekmek değil. Moda haftalarında, moda fuarlarında vs insan biraz farklı olmalı diye düşünüyorum. Tabii herkesin farklı stili var. Özellikle moda ilgili davet ve etkinliklerde kendi öz kültürüm Osmanlı'yı yansıtırım. Günlük hayatımda da Osmanlı gibi yaşarım. Bu kültürü benimsemek sonradan olan bir yaşam biçimi değil.

Bu tarzına insanlar nasıl tepki veriyor? Ya ailen?

Hafif narsist bir ruha sahibim. İnsanlar doğal olarak garipsiyor. Konu ve temayı anlatınca, algılayabiliyorlar. Ailem her zaman liberal ve modern bir aile oldu. En büyük destekçim. En büyük, en acımasız eleştirileri de yine ailemden alırım ve düşünürüm.

İşe de böyle gittiğin oluyor mu?

Hayır. Kurumsal bir televizyonda çalıştığım için, çok da uygun değil.

Peki, davetler dışında nasıl giyiniyorsun?

Spor ya da klasik spor giyinirim. Jean, gömlek ve blazer ceket vazgeçilmezim.

Tasarım adına sevdiğin isimler kimler?

Genç nesilde Atıl Kutoğlu, Hakan Akkaya, Arzu Kaprol, Niyazi Erdoğan, Zeynep Erdoğan, Mehtap Elaidi, Zeynep Mayruk. Büyük ustalardan ise Yıldırım Mayruk, Vural Gökçaylı. Dünyada moda devlerinden ise, Dior Coutre, Gucci, Prada, Armani, Elie Saab, Chanel, Jason Wu.

Moda dışında bir tutkun var mı?

Ruhu olan, yaşanmış eşyaları severim. Sıkı bir Antika koleksiyoneriyim. Düzenli olarak müzayedelere katılırım.