Özgür Masur ve Simay Bülbül’e bol alkış
MODA HABER

Özgür Masur ve Simay Bülbül’e bol alkış

Bu hafta beni en çok etkileyen isimlerin ikisinden bahsedeceğim.

GÜNCELLEME TARİHİ: 16 Ekim 2014

Kadınların vazgeçilmezi: ÖZGÜR MASUR

Kulise girdiğimde, siyah bir modelin kıvrak dansına ve birkaç diğer modelin uzun eşek oynadığına şahit olup, küçük çaplı bir şok yaşıyorum. Biri selfie çekiyor, biri kitap okuyor, bir diğeri masanın üstüneuzanmış yüzü avucunun içinde etrafı izliyor. Henüz saç, makyaj olayları başlamamışken, kuliste bir parti havası esiyor. Ve Özgür geliyor. Hazırlıklar başlıyor. Defileye bir saat var. Beni şaşırtan şeylerden ilki kuliste bu pek alışık olmadığımız parti ortamı ve de Özgür'ün elinde bardağı, kokteyl havasında takılıyor oluşu. Nerede koşturmaca, panik? Her şey sistemine o kadar uygun ve rahat ki. Bu kadar profesyonel bir ekiple, ben ve ekibim hiç karşılaşmadık. Alkışlıyoruz kendilerini. Tabii geliyoruz konumuza. Size buradan detaylı konuşmamızı özet geçeceğim. Beren Saat, Nebahat Çehre, Siren Ertan, Etel Baler gibi bir çok ünlü ikon isimle olan sohbetimde en sevdikleri Türk modacılar listesine Özgür Masur'u genellikle ilk sıraya yerleştirmeleri boşuna değil. Özgür bu seferki koleksiyonunda, kafasında bir kadın yarattığını söylüyor. 1920 doğumlu, 2000 yılında hayata gözlerini yummuş bir kadın. Hayatı boyunca lüksü tam anlamıyla yaşamış bir kadının yaşam öyküsü. Kendini elbiselerle ifade etmiş bir kadın. Bazı tasarımlar çok sade, bazıları çok şaşalı, el işçiliği yoğun olan elbiseler. 1920-2000 arası dönem trendlerini yansıtmış Özgür. Hem savaşı, hem barışı, görmüş, hem çok mutlu olmuş hem de çok acı çekmiş, her şeyi yaşamış ama hep lüks giyinmiş bir kadını anlatmış.

Bence, tasarımlar oldukça elegan. Yani Özgür'ün dediği gibi ihtişamlı, lüks. El işçiliği hatasız gibi görünüyor ve çok detaylı. Kumaşlar tiril tiril, modellerin üzerinden adeta süzülüyor. Sade tasarımlarda kumaş ve kalıp tamamen ön plana çıkmış. Kuliste şakalaşan o modeller, bu tasarımlar içinde inanılmaz zarif görünüyorlar. Bu arada renkler genellikle pastel tonlarda. Ünlü isimlerin akınına uğrayan defilede, büyük alkış aldı Özgür Masur, insanın tüylerini diken diken eden cinsten büyük bir alkış. Hakkı da. Tebrikler!

SİMAY BÜLBÜL'ün deri tasarımları bir yaşam biçimi

Deri trendine kesinlikle inanmıyor, derinin bir yaşam biçim elamanı olduğunu savunuyorum. İnsanı enerjik hissettiren, bazen asi, bazen seksi havasından taviz vermeyen ancak bileşenleriyle farklılık yaratan bir materyal. Ve ülkede deri materyalini en iyi kimin kullandığını düşündüğümde, ilk aklıma gelen Simay Bülbül oluyor. Tabii İstanbul Moda haftasının da vazgeçilmez ismi olan Simay'ın defilesini kaçırmak benim için büyük kayıp demek. Lafı çok uzatmadan tasarımları yorumlamaya başlayayım. Simay Bülbül tasarımlarıyla ve şovuyla yine büyüledi. Hint müzikleri yapan bir grup eşliğinde yürümeye başlayan modeller dingin atmosferde tasarımları sergilediler. Deri tasarımcısı Simay'ın tasarımlarında ilk kez triko-deri birlikteliğini kullandığına şahit olduk. Uçuşan ipeksi kumaşları, etnik baskılarla harmanlamış. Ayrıca tasarımlarda bolca lazer kesimlere şahit olurken, alışılagelmişin dışına çıkarak, deri pantolonları, strech kalıplardan kurtarıp, bol kesimli şahane alternatifler oluşturmuş. Unutmayın, deri son dönemlerde klasik tarzından çıktı. Yani, yalnızca kışın kullanılabilir deri mont, deri etek gibi alternatiflerle sınırlı değil. Deri giydiğiniz ya da taktığınız her bir parçanın detayında olabilir. Akım bu yönde.

Simay'la olan sohbetimizde ise moda haftası Mercedes Benz'in İstanbul Moda Haftası üzerindeki etikisinden bahseden Simay, "Mercedes Benz Fashion Week, uluslar arası bir platform. Dünyanın çok önemli moda haftalarına ev sahipliği yapan bir platform olduğu için çok önemli. Sen biliyorsun, sıfırdan başladık bu yola. Neler yaşadık… Ve şimdi uluslar arası platformdayız. Yurt dışından bir sürü basın mensubu geliyor. Bir sürü buyer geliyor. Bu çok önemli bir gelişme." şeklinde güzel yorumlarda bulundu.