Diyabet ve egzersiz
MODA HABER

Diyabet ve egzersiz

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Ocak 2011

Diyabet insülin duyarlılığının azalması ya da pankreasın beta hücreleri tarafından salgılanan insülinin azalması ile ortaya çıkar. Diyabet yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmasında anormalliklere neden olur. Başlangıç aşamasında diyabeti fark etmek mümkün olmayabilir.

Diyabeti olan kişi, böbrek yetmezliği, göz problemleri, kalp hastalıkları ve sinir bozukluğu gibi pek çok sayıda hastalık bakımından daha fazla risk altındadır. Uzun süreli ve sık yükselen kan şekeri kılcal damarlara zarar verebilir.

Diyabet hastalığı tip 1 ve tip 2 olmak üzere ikiye ayrılır. Tip 1 diyabetlilerde pankreas insülin hormonunu ya çok az salgılar ya da hiç salgılamaz. Bu tip hastalar ömürlerinin sonuna kadar dışarıdan insülin almak zorundadırlar. Tip 2 de ise pankreas insülini salgılar ama hücreler salgılanan insülinin getirdiği şekeri içeri kabul etmez. Buna insülin direnci de denir.

Diyabet hastalarının büyük çoğunluğu tip 2 hastasıdır.

Diyabet hastalarına önerilen en önemli konular uygun diyet, kilo kontrolü ve egzersizdir. Ben, mesleğim gereği sizlere diyabet ve egzersiz üzerine tavsiyelerde bulanacağım...

Düzenli egzersiz kan şekerinin düzenlenmesinde önemli rol oynar. Egzersiz esnasında enerji kaynağı olarak kandaki şeker kullanılır. Bu da kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. Ayrıca egzersiz insülinin daha iyi kullanılmasını sağlar. Diyabetli hastalarda en büyük risk kalp ve damar hastalıklarıdır. Egzersiz damar elastikiyetini arttırarak tansiyonu dengeler, kolestrolü düşürür, kalbin bir dakikadaki atım sayısını düşürerek çok çalışmasını engeller.

Diyabetli insanlara önereceğim en önemli egzersiz çeşidi cardiodur. (Yürüyüş, bisiklet v.b. gibi). Haftada en az 3 gün yapılan cardio egzersizleri hem kan şekerinin düzenlenmesi hem de kalp ve damar sağlığınız için çok önemlidir. Düzenli cardio yapan insanların damar elastikiyeti artar. Düzenli cardio egzersizleri kanın bir sıkımda pompaladığı kan miktarını arttırır ve enerji sistemi olarak kanda olan şekerleri kullanır. Cardio egzersizleri yanında ağırlık egzersizi de yapılırsa hem bazal metabolizma büyür hem de kalbin bir sıkımda pompaladığı kanın basıncı artar. Bazal metabolizmanın büyümesiyle beraber vücudumuz istirahat halinde daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bunu da kan şekerini kullanarak yapar. Ayrıca damar çeperlerinin genişlemesine neden olarak damar tıkanıklığı riskini minimalize eder. Kalbin bir sıkımda pompaladığı kanın basıncı artarsa da bu bir sel etkisi yapar ve damarı tıkayan unsurları önüne katıp götürür.

Tüm bu bilgiler ışığında diyebiliriz ki egzersiz diyabetin yıkıcı etkilerinin önüne geçmek adına birinci derecede etkilidir.

Unutmayın, önce sağlık...