Yüksek tansiyon ve egzersiz
MODA HABER

Yüksek tansiyon ve egzersiz

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Ağustos 2011

Tansiyon vücuttaki kanın damarlara uyguladığı basınçtır. Yüksek tansiyonu nedeni: Damar elastikiyetinin olmamasıdır. Kalbin kasılması sırasında ölçülen kan basıncı, büyük tansiyon, kalbin gevşemesi esnasında ölçülen kan basıncı ise küçük tansiyondur. Hem büyük tansiyon hem de küçük tansiyonun normalden fazla olması hipertansiyondur.

Yüksek Tansiyonun Nedenleri:

- Strese bağlı nedenler

- Damar içi yağlanma

- Egzersiz yapmamak

- Hormonel

- Genetik

Yüksek tansiyonu olan kişilerde kalp hastalığının oluşma riski normalden 3-4 kat daha fazladır.Egzersiz yüksek tansiyonun kontrol altında tutulmasında en önemli faktördür. Düzenli yapılan aerobic egzersiz kan basıncını ortalama 10 mmhg düşürür.

Yüksek tansiyonu olan insanlar haftada en az 4 gün cardiovasculer (yürüyüş, bisiklet v.b. gibi)egzersiz ve en az 2 gün, en fazla 4 gün kassal egzersiz yapmalıdır. Cardiovasculer egzersizler damar elastikiyetini arttırdığı gibi kassal egzersiz de damar çeperini genişletir. Böylece hem elastikiyeti artmış hem de çapı büyümüş damarlar yüksek tansiyonun oluşturacağı riskleri minimuma indirir. Sizlere öncelikli önerim eğer yüksek tansiyon hastasıysanız yapılacak en akıllıca şey bir eğitmenle bire bir çalışmaktır. Böylece bu konuda uzman olan eğitmeniniz egzersiz esnasında yaşayabileceğiniz riskleri en aza indirir. Eğer böyle bir olanağınız yoksa sizlere egzersiz esnasında dikkat etmeniz gereken konularda bilgi vereceğim.

1- Yüksek tansiyonu olan kişiler egzersiz esnasında nefeslerini tutmamaya azami özen göstermelidir

2- Ağırlık çalışmaları yüksek ağırlıklar yerine hafif ağırlıklar kullanarak ve 1-2 set, 15-20 tekrar şeklinde olmalıdır.

3- Ağırlık çalışmaları sırasında kollarınızın başınızın üstüne çıktığı hareketlerden ve press hareketlerinden kaçınılmalıdır.

4- Cardio egzersizleri sırasında nabız kontrolünden çok nefes kontrolü yapılmalıdır. Kullanılan ilaçlar beta bloker sınıfından olduğu için nabzınızı baskılayıcı özellik gösterir. Bu nedenle cardio egzersizlerinde nefes nefese kalmayacak hızda bulunmaya dikkat edilmelidir.

5- Egzersiz esnasında tansiyonunuzun normalden çok fazla yükseldiğini hissederseniz egzersizi bırakın. Tansiyonunuz normale dönse bile egzersize devam etmeyin.

6- Yoğun egzersize aniden başlamamaya dikkat edilmelidir. 5dk.dan daha fazla bir ısınma süresi olmalı, cardio egzersizlerinin süresi en az 20-30 dk, en fazla 45 dk olmalıdır.

Tüm bu bilgiler ışığında diyebiliriz ki egzersiz yüksek tansiyonun tedavisinde birinci dereceden etkilidir. Unutmayın önce sağlık…