Evim artık herşeyim
MODA HABER

Evim artık herşeyim

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Nisan 2013

Kış aylarında gerek havaların soğuması gerekse yağışlar dolayısıyla evden çıkmak çok cazip değildir bazı insanlar için. ''Eğlence için bile çıkmıyorken kim egzersiz yapmaya fitness merkezine gider ki'' der bu düşüncedeki insanlar. Hele ki fitness merkezi evlerinden biraz da uzaksa. Bu yazıda bu tür düşünen insanlar için evde neler yapılabilir, eğer gerekli alan mevcutsa evimiz neler yaparak bir egzersiz merkezi haline gelebilir onu okuyacaksınız. Ama bu konuya girmeden önce uyarı niteliğinde küçük bir tavsiyem olacak. Uzun yıllar bu sektörde olmanın verdiği tecrübeyle derim ki ''evde tek başınıza egzersiz yapamazsınız.'' Çünkü egzersiz tamamen bir motivasyon işidir. Bu motivasyon da en iyi kalabalık ortamlarda sosyallik ile iç içe yani bir fitness merkezinde olur. Ama yine de ''hayır ben evde rahatlıkla düzenli egzersiz yaparım'' diyorsanız bu yazının ana konusuna geçebiliriz.

Günümüzde egzersiz bilimi oldukça gelişmiş ve hala hızla gelişmekte olan bir bilimdir. Bir çok yeni bilgiyle beraber egzersiz amaçlarında da önemli değişimler olmuştur. Eskiden kasların devasa büyüklüklere gelmesini fitness merkezlerindeki önemli amaçken artık insanların büyük çoğunluğu fit ,sağlıklı ve esnek bir vücut yapısının yanında yaşam kalitelerini de arttıracak egzersiz çeşitlerine yönelmiştir. Amaçların değişimiyle paralel olarak kullanılan ekipmanlarda da önemli değişim olmuştur. Eskiden kişi evde kendini büyük kaslara sahip olmak adına antrene etmeye karar verdiğinde belki de neredeyse evinin bütünü kadar mt2 gerektiren ayrı bir alana (bodrum,teras vb. ) sahip olması gerekliyken yeni fitness trendleri fit , sağlıklı ve esnek bir vücuda sahip olmak için evinizin bir odasını kullanmanızı yeterli hale getirdi. Fonksiyonel çalışmalar bu tip egzersiz çeşitlerinin en popüler şekli. Bu kelimeye yabancı insanlar için fonksiyonel çalışmaları bir cümlede şöyle açıklayabiliriz. Bir hareketi yaparken aynı anda birden fazla eklem ve kas grubunun devrede olmasını sağlayan hareketler fonksiyonel hareket tarzındadır. Örnek verecek olursak squat yaparken aynı anda elimizde tuttuğumuz dumbellları yana açarak shoulder lateral hareketini yapmak gibi.

Fonksiyonel hareketleri tercih etmemizin bir nedeni de istediğimiz vücut yapına en kısa ve sağlıklı şekilde ulaşmakla beraber çok komplike , ağır ve yer kaplayan araçlara ihtiyaç duymamamız. Evinizin bir odasında bulunduracağınız 1 adet thera band , 1kg dan 10 kg a kadar bir dumbell seti, 1 adet gymball , 1 adet bosu ,1 adet pilates circle , 1 adet step tahtası , 1 adet jump box , 1 adet mat dediğimiz yer minderi , bir adet mini ball ve bir adet medicine ball evinizin bir odasında size özel bir fitness merkezi olması için yeterlidir. Tabii eğer uzun zamandır bu egzersiz çeşidini bir eğitmen gözetiminde uygulamıyorsanız bu materyallerin nasıl kullanılacağına dair ve evinizde uygulayacağınız size özel bir program dizaynı için mutlaka konusunda uzman bir eğitmenden yardım isteyin. Aksi taktirde bu ekipmanlar sizlere yarardan fazla zarar sağlayacaktır.

Unutmayın; önce sağlık.