Yüzyıllar arası yolculuğa davetlisiniz...
MODA HABER

Yüzyıllar arası yolculuğa davetlisiniz...

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Kasım 2017

Yüzyıllar arası yolculuğa davetlisiniz... Harper's Bazaar'ın yayın hayatına başlamasından bugüne geçen bir buçuk asırlık sürecini, bu ay ki sayımızın sayfalarına elimizden geldiğince taşımaya çalıştık. Amerikan Bazaar arşivlerinde gezinirken dünyanın ilk moda dergisinin modaya nasıl yön verdiğini, Christian Dior ve Coco Chanel gibi tasarımcıların yayın yönetmenleriyle nasıl el ele çalıştığını ve 60'ların efsanevi Bazaar Sanat Direktörü Ruth Ansel'ın deyimiyle 'Bir dergi yaşamı, içinde bulunduğumuz zamanları ayna gibi yansıtmalı' cümlesinin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha idrak ettim.

1867'de Almanca Bazar kelimesiyle ve henüz yeni icat edilen fotoğraf makinesi kullanmadan illüstrasyonlarla yola çıkan yayın, bugün 150. yaşını kutluyor. Bu maceraya 1993 yılında katılan Harper's Bazaar Türkiye ise henüz 24 yaşında… 24 yıllık arşivi, ekipçe tek tek her sayfasını tarayarak editör ve fotoğrafçıların yerel prodüksiyonla gerçekleştirdikleri çekimleri ve konuları derledik.

Bazaar Türkiye'nin zaman tünelinden geçerken dönemin şartlarında, analog makinelerle çekilen photoshop'suz moda kareleriyle karşılaştık. Seneler içinde değişen ekiplerin heyecanının nasıl yükseldiğini ve düştüğünü, derginin geçmiş sayfalarında an be an hissettik. Bu kadar nostaljiden sonra moda sayfalarımızda sizi geleceğe götürelim dedik:

Karl Lagerfeld'in Drones'lar eşliğinde yaptığı moda çekimi ve fenomen dizi Stranger Things'ten esinlenen Michael Avedon'un moda serisine; Barselona ve Londra'dan farklı dünyaları yansıtan moda çekimleri ekledik. Dahası var! Moda Direktörü Sarah Gore Reeves bu ay bizim için özel olarak Hana Jirickova'yı New York'ta disco queen tarzında ve Daphne Groeneveld'i Paris'te Saint Laurent'vari bir seksapelle çekti. Biz ise İstanbul'da dergi yetiştirme telaşındayken; Mert Aslan ve Emre Doğru, İstanbul moda ve sanat camiasındaki ünlü isimleri fotoğraflayarak Harper's Bazaar'ın 150. yaş kutlamalarını başlattı! Şimdi sıra sizde!