Neden böyle yapıyor?
MODA HABER

Neden böyle yapıyor?

"Neden yanımdayken eski kız arkadaşına mesaj atıyor?"... Bolca "neden" soruları soranlar için bir formül...

GÜNCELLEME TARİHİ: 9 Ocak 2013

Geçen günkü görüşmemizde bir danışanım erkek arkadaşını anlatırken "Neden yanımdayken eski kız arkadaşına mesaj atıyor?" diye sordu. Başkası ile ilgili "neden" sorularını faydalı bulmuyorum. Zihni karıştırmaktan başka bir işe yaramıyor. Çünkü bu soruların cevabı sizde değil. Hangi cevabı bulursanız bulun, hiçbir zaman emin olamayacaksınız. Zihniniz emin olmak için aynı soruyu defalarca soracak ve kafanız gitgide daha çok karışacak. (İptal)

Bolca "neden" soruları soranlar için görüşme sırasında bir formül geliştirdik, onu sizinle de paylaşmak istedim:

1. Neden sorusunu yakala
Neden yanımdayken eski kız arkadaşına mesaj atıyor?

2. "Ben burada ne görüyorum?" diye kendine sor
Bana değer vermeyen bir erkek arkadaş görüyorum.

3. "Ben nerede bunu yapıyorum?" diye kendine sor
Ben nerede erkek arkadaşıma değer vermiyorum?

Yukarıdaki soruya vereceğiniz ilk cevap genelde şöyle oluyor: "Aaa, ben ona çok değer veririm". Bu cevabınıza kanmayın ve en az iki üç kere daha aynı soruyu kendinize sorun. Danışanım başlarda değer verdiğini iddia etse de sonra fark etti ki erkek arkadaşını eskileri ile kıyaslayıp "onlar daha yakışıklıydı" diyormuş. Sadece bunu yapmak bile ona verdiği değeri azaltıyor.

Kendinize dürüst olursanız, nedenini anlamaya çalıştığınız davranışı bir şekilde yaptığınızı göreceksiniz. Birkaç kere sormanıza rağmen ona nerede değer vermediğinizi hâlâ göremediyseniz, şimdi de kendinize dönüp sorun: Ben nerede kendime değer vermiyorum? Danışanımın yaşadığı duruma üzüldüğünü ancak bunu hiçbir şekilde ifade etmediğini gördük. Bu da kendisine değer vermeyen bir insanın davranışı. Kendisini açıkça ifade etmemek...

Sonuç olarak, rahatsız olduğunuz durumlarda neden soruları ile diğer kişiyi anlamaya çalışmak yerine, kendinizi izlemeye başlayın. Kendinize ve diğer kişiye o davranışın benzerini nerede yaptığınızı bulun. Hatırlayın, siz değiştikçe dünya değişecek. Benzer benzeri çeker. Siz değişmezseniz, Ahmet gidecek Mehmet gelecek. O da eski kız arkadaşına mesaj atmaya devam edecek.