Çalışırken mini etek mi, aşırı mini etek mi?
MODA HABER

Çalışırken mini etek mi, aşırı mini etek mi?

Kronik bir şekilde çemkiriyoruz. Nedenini, niyesini düşünmeden çemkiriyoruz, itiraz ediyoruz. Hobi haline geldi bizde tartışmak.

GÜNCELLEME TARİHİ: 7 Ağustos 2015

Bu hafta bir isyan gözüme çarptı sosyal medya aracılığıyla. Özel bir şirketteki "Kılık- kıyafet başlıklı" bildiriydi isyan sebebi. Bildiriye göre "Ofise plaj şortuyla ve aşırı mini etek ya da elbise giyerek gelmek" yasaklanmıştı. İlk bakışta kişilik haklarına ve kişisel özgürlüğe darbe gibi dursa da, değil aslında. Beni tanıyanların "Sen mi miniye ve kısa şorta karşısın" diye şaşırdıklarını duyar gibiyim ve o yüzden hemen açıklayayım:

Ben yaz- kış ayırmaksızın sürekli mini giyen bir kadın olarak kesinlikle karşı değilim. Severim ben mini elbise, etek ya da kısa şortları. Yakışıyor da zaten bana. Yani neredeyse bir buçuk metre bacağım varken yakışmaması gibi bir durum da söz konusu değil. Ama konu da o değil! Konu; neyin, nerede giyileceği. Evet, sürekli ve aralıksız bir şekilde kısa etekler, elbiseler ve şortlar giyen bir kadın olarak tanınsam da; ben bile iş toplantılarına ya da ofise giderken aşırı mini giymiyorum. Bunun namusla, dinle, ahlakla ilgisi yok. Bunun o an bulunulacak olan makamla, titrle, işle ilgisi var.

Temsil ettiğimiz makamı ya da mevkii üstümüzle plaj şortuyla temsil edemeyiz. Ya da Nişantaşı'nda bir kafede yayılırken giydiğimiz ultra mini elbise ofiste çok şık durmayabilir. Kryolan malzemeleriyle yapılmış, porselen düğün makyajıyla ofise gidilmemesi gerektiği gibi bir durum yani bu. Ya da beyaz gömlek, siyah kumaş pantolon ve siyah stilettolarla plaja gitmenin saçmalığı gibi bir durum, her ne iş yaparsak yapalım "Aşırı" diye nitelendirilebilecek bir kılıkta ofise, işyerine gitmek.

Toplantı yaptığınız bir adamın yüzünde, adam sanki evsiz bir adammış gibi bir senelik, düzensiz bir sakal olsa rahatsız olmaz mısınız? Ben olurum. Bana saygı duymadığını düşünürüm. Bakın; kirli sakaldan filan bahsetmiyorum. Bir adada mahsur kalmış gibi uzatılmış düzensiz bir sakaldan bahsediyorum. Ya da kirli tırnaklı bir adamı ne kadar ciddiye alırsınız? Ben alamam.

Kişisel özgürlüklere elbette saygı duyulmalı ama bu özgürlükler bir işyerini plaja, evsizlerin biriktiği bir ara sokağa çevirmemeli. Gece kulübüne gider gibi gittiğim bir ofiste gözlerim sürekli olan cin tonik arar benim mesela.

Gelin başı gibi bir topuz bir ofis için ne kadar uygun değilse; aşırı mini bir elbise de o kadar uygun değil kısacası.

Bir duruma itiraz ederken daha geniş düşünmeyi öğrenmemiz gerekiyor toplum olarak. Kişisel haklarımızın sosyal ortamlara uyarlanması gerektiğini anlamamız gerekiyor sanırım… "Mini etek ofiste giyilebilir ama aşırı mini etek için gece kulübü daha uygundur" kısmını anladığımız sürece de kişisel haklarımıza zarar gelmeyeceğini farkına varabiliriz belki de…