2009 ’da moda dünyası bunları konuştu
MODA

2009 ’da moda dünyası bunları konuştu

Lady Gaga'nın kostümleri, Gossip Girl dizisinin kıyafetleri, Suri Cruise'un 2 milyon dolarlık gardırobu ve daha neler neler. İşte 2009'da moda dünyasına damgasını vuranlar

GÜNCELLEME TARİHİ: 23 Aralık 2009

AYŞE FERHANGİL

İngiliz Times gazetesi editörleri 2009'da modayla ilgili akılda kalanları sıralamış. Her zaman olduğu gibi yaratıcı modacıların koleksiyonlarından ve dikkat çeken defilelerden çok dedikodular, sansasyonel kıyafetler, onları giyen ünlüler ve yepyeni akımlar listenin başını çekmiş. Ben de listeye kendi ajandamdan ve Türkiye'den eklemeler yaptım, bakalım benimle hemfikir olacak mısınız?

Madonna: Her ne kadar Times editörleri şarkıcının tavşan kulaklarla katıldığı galayı 2009'a damgasını vuranlar listesine koysalar da Madonna'nın benim listeme girmesinin sebebi W dergisine 'bebek' sevgilisi Jesus Luz ile yaptığı 'oturaklı ve klasik' çekim oldu.

Fashionable İstanbul: Büyük bir bütçeyle hazırlanan ve Roberto Cavalli, Vivienne Westwood gibi dünyanın en ünlü modacılarını İstanbul'a getiren organizasyon bir moda haftası olmasa da çekici ve şık bir açılış kıvamındaydı. Eleştirenler her zaman olacaktır ama bana sorarsanız Fashionable İstanbul, 2009 moda takvimine girmeyi yüzde 100 hak etti.

Lindsay Lohan: Çakma oyuncu Lindsay Lohan'ın danışmanlık verdiği Ungaro'yu düşürdüğü durum, 2009'un en büyük felaketlerinden biri oldu. Halihazırda popülaritesini ve müşterilerini kaybeden, ciddi bir darboğaz içinde bulunan modaevinin, ucube bir Hollywood ünlüsünden medet umması Ungaro'nun kalan saygınlığını da yerle bir etti.

Ayşe Arman'ın elle kapağı: Yazar Ayşe Arman'ın Elle dergisine kapak olması kadar, öncesinde ve sonrasında yaptığı açıklamalar da 2009'un moda gündeminde sıkça yer aldı. Arman'ın köşesinde moda mankenliğini ve çalışma arkadaşlarını 'sevmediğini' açıklaması kadar ilginç bir diğer konu da, Elle çalışanlarının Arman'dan illallah etme hikâyeleri oldu.

Kişisel moda siteleri: Dünyanın dört bir yanından moda bağımlıları tarafından My Look ve Lookbok gibi internet sitelerine kişisel moda portreleri yağdı. Büyük markaların ve ticari sitelerin önüne geçen Sartorialist ve Jack&Jill gibi sokak modası bloglarının papucu da bu 'moda ağları' tarafından dama atıldı. 2009'da bir tıkla dünyanın her yerindeki gençlerin kıyafetlerine ulaşma imkânı doğdu.

Vogue Türkiye: 'Türkiye'ye geldi geliyor' konuşmalarıyla moda dünyasını uzun süre meşgul eden Vogue'un yurda gelişi kesinleştikten hemen sonraki ilk sansasyon koltuk kavgasında oldu. Ferhan İstanbullu önce dergiye yayın yönetmeni olarak atandı, ardından markanın sahibi Conde Nast Grubu, İstanbullu'nun işine, çalıntı haber yaptığı gerekçesiyle son verdi. Yerine markayı Türkiye'ye getiren Seda Domaniç geçti.

Coco Chanel: Moda tarihinin en ilginç karakterinden birinin yıldızı 2009'da parladı. Hakkında art arda iki film çevrilen bir de kitap yazılan Coco Chanel, markanın şimdiki temsilcisi Karl Lagerfeld'den bile daha popüler hale geldi.

TAVI: 13 yaşındaki blogger Tavi Gevinson, bir anda moda dünyasında fikirleri en çok dinlenen kişiliklerden biri haline geldi. Bu minik kıza yaklaşmak isteyenler, hep onun ne kadar şımarık olduğundan bahsetti durdu. Ben kişisel olarak modada şımarıklığı 'normal' bulduğumdan, kızın sıra dışa yorumlarını takip etmeye devam ediyorum.

Perez Hilton: Hollywood'un, bel altından vurmasıyla ünlü dedikodu yazarı Perez Hilton, Gap sponsorluğunda Coco Perez adında bir de modadedikodu blogu açtı. Hilton'un Demi Moore ile oyuncunun kızı Rumor Willis'in kısa şortu hakkında girdiği ağız dalaşı moda dünyasını uzun süre meşgul etti.

Gossip Girl: İlk iki sezonunda tarzlarını arayan New York elitleri, üçüncü sezonda diziyi ciddi bir moda festivaline dönüştürdü. Birkaç küçük estetik ameliyatla 'saygın' bir görüntüye de sahip olan dizi oyuncuları 2009'da moda takipçilerinin sıkı radarındaydı.

Aşk-ı Memnu modası: Türk televizyonlarında ilk kez moda anlamında izlemeye değer bir yapım gösterildi. Stil danışmanları Deniz Marşan ve Başak Fransez'in giydirdiği oyuncuların kostümleri yok satmaya başladı. Dizilerdeki moda beklentisi de.

Beth Ditto: 44 beden olan marjinal şarkıcının bir anda moda dünyasının göz bebeği olmasının başlıca sebebi Love dergisinin ilk sayısına çıplak kapak olmasıydı. Fakat Ditto moda dünyası için gelip geçici bir heves olmadığını kanıtladı ve özellikle üzerine yapışan mini elbiseleriyle 2009 boyunca konuşulmaya devam etti.

Ajda Pekkan: 63 yaşındaki süperstarın 'taş' gibi bacakları kadar kıyafetleri de 2009 yılının moda ajandasını doldurdu. Son olarak kırık bacağı yüzünden iptal etmek istemediği konserinde UGG botlarını saran Ajda Pekkan, geçen yıllar gibi 2009'un da en şık giyinen sanatçılarından oldu.

Suri Cruise: Tom Cruise-Katie Holmes çiftinin üç yaşındaki medyatik kızları Suri Cruise topuklu ayakkabıları ve 2 milyon dolarlık gardırobuyla 2009'da moda dünyasında en çok konuşulan 'ünlü' oldu. Şaka gibi değil mi?

Lady Gaga: Bana sorarsanız Rihanna filan hikâye. Lady Gaga'nın müzik dünyasına kattıklarını bilemem ama moda dünyasında çığır açtığı kesin. Takip etmekten hiç sıkılmadığım şarkıcının, gazetecileri elinde fincanla karşıladığı, bir de İngiliz Kraliçesi Elizabeth'in karşısına çıktığı kırmızı kostüm klasik olacak. Yakında bu kadının kostümleriyle bir yerlerde sergi açılacak, benden söylemesi.