Bertrand Guyon'un ilk Schiaparelli couture koleksiyonu
Bertrand Guyon’un modaevi için hazırladığı ilk couture koleksiyonu, Schiaparelli’nin zengin tarihine bir saygı duruşu niteliğinde.
GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Şubat 2019
Bertrand Guyon, Schiaparelli'nin tasarım direktörlüğü koltuğuna oturduğunda yaptığı ilk şey 88 yıllık Paris menşeli modaevinin arşivlerine bakmak oldu. Onu en çok cezbedense markanın kurucusu efsanevi Elsa Schiaparelli'nin sürrealist referansları ve şık olduğu kadar yaratıcı tasarımlarından ziyade, onun moda ve dünya hakkında kendine has düşünce tarzını yansıtan fotoğraf koleksiyonu ve eskizleriydi.
"İşin en sevdiğim yanı bir kadın olarak çok tanımadığım Schiaparelli ile ilgili şeyler öğrenmekti" diyor Guyon 21 Place Vendome'da konumlanan Schiaparelli atölyesinde ve şöyle devam ediyor; "Onun portrelerinden birini ilk kez gördüğümde aklım biraz karıştı, benim için bir gizem gibiydi. İtalya'daki aristokrat hayatını arkasında bıraktığında çok gençti ve bu çok sık rastlanan bir durum değildi. Olağanüstü bir hayatı olmuş."

Guyon'un geçtiğimiz Temmuz ayında Paris'te sergilenen modaevi için yarattığı ilk haute couture koleksiyonunun çıkış noktası Schiaparelli'nin işte bu bakış açısı ve yaşam tarzıydı. Öyle ki Schiaparelli'nin sık sık işbirliği yaptığı illüstratörler Bérard ve Marcel Vertès'in sürrealist illüstrasyonlarından ilham alan ve bugün modaevinin imzası haline dönüşmüş çizimler Guyon'un, Christian Lacroix ile Valentino'da edindiği üstün terzicilik deneyimleriyle buluştu. Altın işlemeli buruşuk kumaş takım podyumda sahne aldıktan sonra ilhamını 30'lardan alan brokarlarla zenginleşen elbiseler karşımıza çıktı. Finali ise Schiaparelli'ye saygı duruşunda bulunan yere kadar uzanan, tasarımcının imzası pembe renkli şifon elbise yaptı. "Ona saygı duruşunda bulunmak istedim ama aynı zamanda lükse ve Parizyen gösterişe yeni bir yorum katmayı da" diyor.

Bretonya'nın küçük bir kasabasında büyüyen Bertrand Guyon'un moda dergileriyle arasındaki bağ beş yaşındayken kurulmuş. Ayrıca 1930'lu zamanlardan başlayan 1000 dergilik bir koleksiyona sahip olduğunu itiraf ediyor. Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne'de aldığı eğitimden sonra Hubert de Givenchy, John Galliano, Alexander McQueen ve Lacroix gibi tasarımcılarla çalıştıktan sonra Valentino'nun couture atölyesinde deneyim kazandı. Valentino'nun geçtiğimiz kış New York'ta gerçekleşen Sala Bianca adlı haute couture sunumunun ardından Schiaparelli modaevinden bir telefon almış. Bu kış ilk hazır giyim koleksiyonunu sergileyecek. Bu arada modaevinin müşterileriyle güçlü bir ilişki kurmak için çalışıyor. "Schiaparelli müşterilerinden hep ilham alan biriydi." diyor Guyon ve şöyle bitiriyor sözlerini; "Sadece tasarım anlamında değil zarafet, parçaların kalitesi kadar kıyafetlerini giyenler de önemliydi. Kısacası asıl odaklandığım şey couture kültürü."




