Sedef Çalarken: Robodef
GÜZELLİK

Sedef Çalarken: Robodef

''Robodef geleceğin insanı. Ölümsüz, dünyaya düzen getirmek isteyen, güçlü, aşka inanan, modayı takip etmek yerine kendi stilini yaratan bir karakter”

GÜNCELLEME TARİHİ: 29 Eylül 2020

Kendi avatarınızı yaratmaya nasıl karar verdiniz?

Uzun zamandır emek verdiğim tasarımcılık hayatımda bir noktada tıkandığımı hissettim ve bir anda her şey sıradan gelmeye başladı. Araya bir de pandemi dönemi girip, elimdeki akıllı telefonumla fazla vakit geçirmeye başlayınca, kendimden bir dijital karakter yarattım, adını da Robodef koydum. Sanal dünyada her şeyin mümkün olduğunu düşünüyorum.Aslında bu işler dünyada da bu noktaya geldi. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de böyle cesur bir adım atan tasarımcı yok. Bu bir ilk ve Neo Osmanlı akımını yaratmış bir tasarımcı olarak ilkleri yapmayı seviyorum.

Dijital dünyaya adım attınız diyebiliriz o halde. Yaşam şeklinin değişeceğine inananlardan mısınız?

Dünya ile ilgili gelecekte hoş olmayan virüs senaryoları var. Zaten birinin içinden geçiyoruz. Birbirimizi görmemiz mümkün olmayacak.Yalnızlığımızla daha fazla baş başa kalacağız.Belki de bir gözlük takıp,sanal bir ortamda arkadaşlarımızla kahve içiyor olacağız. Nasıl Instagram'da kendimize istediğimiz filtreyi uyguluyorsak, burada da istediğimiz görüntüyü elde edeceğiz. Sanal ortamda istediğimiz gibi görünebileceğimizi kanıtlamak istiyorum. Artık her şey mümkün. Bu fikirden yola çıktım diyebiliriz.

Robodef'in nasıl bir karakteri, stili var?

Robodef geleceğin insanı. Ölümsüz, yaşlanmayan, çocuk işçiler adına savaşan, dünyaya düzen getirmek isteyen, güçlü, aşka inanan,modayı takip etmek yerine kendi stilini yaratan bir karakter. Sedef Çalarkan'ın bu hayatta gerçekleştiremediği her şeyi Robodef yapacak.

Bu karakteri yaratırken nelerden ilham aldınız?

Elon Musk'ın annesi Maye Musk beni çok etkiliyor. Bu yaşında sahip olduğu yaşam enerjisi, gençliği takip edip, onlara yakın olması çok güzel. Ayrıca akıllı telefonların sunduğu sonsuz uygulamalarda kendimi kaybediyorum. Yaratım gücümü destekliyorlar. İzlediğim filmler de eklenince bambaşka bir hayal dünyasına dalıp, böyle projeler ortaya koyabiliyorum.

Robodef'in influencer dünyasında değişiklik yaratacağına inanıyorsunuz. Ürününüzü bir avatar tanıtacak. Bundan daha değişik ne olabilir?

Firmanız geleceğe uyum sağlamış olacak. Artık,"Ayna karşısında ruj sürdüm.Oldum!" influncer dönemini kapatmak ve firmaları daha ileri taşımak gerekiyor.

Dijital dünyaya geçişin hızlanması gerektiğini savunuyorsunuz. Avatarlar bize nasıl bir bakış açısı sunacak?

Ben ilkini yaptım. Eminim Robodef 'in arkadaşları çok yakında çoğalacak. Mesela Robodef bir aile kuracak. Sevgili karakteri Oltra XA9 şu anda çizim aşamasında, yakında onunla da tanışacaksınız. Dünyamız sanal bir ortama doğru hızla ilerliyor.Avatarlar çoğalacak. Keşke geleceği o kadar görebilseydim. Beraber yaşayıp deneyimleyeceğiz.

Moda dünyasının geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Moda bana çok sıkıcı geliyor. 60, 70, 80, 90'ların karıştırılıp her yıl bize sunulmasından çok sıkıldım. İşi ileri taşımak gerekiyor artık. Bir kumandayla renk değiştiren tişörtler istiyorum hayatımda. Dünyada bunun üzerine çalışmalar sürüyor.Yakında her şey değişecek.

Sizi şaşırtan tasarımcılar var mı?

IrisVan Herpen kesinlikle beni çok şaşırtıyor. Anouk Wipprecht de aynı şekilde.

Üretmeyi seven biri olarak ilhamı nerede buluyorsunuz?

Hayatta beni en çok olumsuzluk ve zor anlar besliyor. Bu zor zamanlarda,"Ben buradayım. Dikkatinizi bana verin" demek için en iyi fikirleri ortaya koyabiliyorum.

Avatarınızla ilgili projeler var mı?

Robodef bir ayda ilgi çekti ve iki firmayla anlaşma imzaladı. Esra Kalkavan'ın yazdığı Mutsuz Aşk Yoktur romanının tanıtımını üstlendi.Yeni EzraTuba koleksiyonunun yüzü oldu. Sırada üç firma daha var.