Yeni Rutin: Evde Egzersiz
GÜZELLİK

Yeni Rutin: Evde Egzersiz

Pandemi kısıtlamaları fitness sektörünü değişmeye, bizi evde egzersiz yapmaya mecbur kılıyor. Yeni favori gym’imiz, evimizin sınırları dahilinde.

GÜNCELLEME TARİHİ: 30 Mart 2021

Evde egzersiz akımı geri döndü.Tek bir farkla; bu kez 80'lerin neon trendi bizimle değil. Spor salonları ve stüdyoların kapanması ya da limitli sayıda kişi kabul etmesiyle birlikte, çoğumuz günlük spor programımız için çözüm arayışına girdik.Ve bu arayışla beraber, ev egzersizleri sunan Peloton gibi şirketler kazançlarını ikiye katladılar. Peloton eğitmeni ve markanın başkan yardımcısı Robin Arzón,"Ben bunu geçici bir trend olarak görmüyorum.Yeni hayat standardımız haline geldiğini söyleye- bilirim" diyor.

STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ

Naomi Campbell ile Instagram canlı yayınında egzersiz yaparken gördüğümüz Nike master eğitmenlerinden Joe Holder,"Pahalı ve lüks gym kıyafetlerine yatırım yapmanıza gerek yok.Tek ihtiyacınız azimli olmak!" diyor. Kendinize Instagram kriterine uygun bir alan yaratmakla da uğraşmayın. Zira artık nerede değil, nasıl egzersiz yaptığınız önemli; yani motivasyon ve sonuçları. Pek çok stüdyo,dijital kütüphanesinde müşterilerine karma egzersiz stilleri sunuyor ve farklı ücret sıralamasıyla da çeşitlilik sağlıyor. Denemek istiyorsanız, ilk olarak katılmayı en sevdiğiniz sınıftan başlayın deriz. Online egzersizler arasında popüler olan Body by Fleur metodunun yaratıcısı Fleur Maxwell, kolay uygulayabileceğiniz egzersizleri tercih etmenizi tavsiye ediyor ve,"Asıl önemli olan yaptığınız antrenmanların istikrarlı olması" diyor.

FITNESS YERİNE WELLNESS

"30 günlük meydan okuma" gibi geçici bir süreç yaşamadığımız malum. Pandeminin ve sosyal mesafe kurallarının ne kadar süreceğinden emin değiliz. Dolayısıyla eğer bir değişim istiyorsanız, sağlıklı bir rutin oluşturmalı ve dört duvar arasında da olsanız aktif kalmalısınız. Holder,"Bu alışkanlığı, hayatınız boyunca devam edecek bir idman gibi düşünebilirsiniz" diyor. Özetle, haftanın birkaç günü vücudunuzu hareket ettirip süreklilik yakaladığınızda başarılı bir sonuca ulaşmanız kaçınılmaz. Bu arada unutmayın, ilerleme göstermek için sakatlanmaya sebep olacak hareketler yapmamalısınız. Her egzersizden önce kaslarınızı esnetmeyi ihmal etmeyin.NewYork'taki ünlü fitness stüdyosu Stretch*d'in kurucu ortağı Amanda Freeman,"Sadece egzersize başlamadan önce değil, sonrasında da vücudu esnetmek önemli" diyor. Esneme hareketleri, bilgisayar karşısında kambur şekilde oturma sonucu yaşanan sırt ve bilek ağrılarına da çözüm sunabiliyor. Freeman'ın önerisi, her gün düzenli olarak esneme egzersizleri yapmanız ve bu hareketler arasında geçiş yaparken, pozlar arasında sabit durmak yerine vücudunuzu yavaşça hareket ettirmeniz. Yapacağınız bu küçük hareketleri hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza bir yatırım olarak düşünün. Sky Ting NewYork yoga stüdyosunun kurucularından Chloe Kernaghan ise günümüzde yoganın en temel egzersizlerden biri olduğunu, vücudu güçlendirdiğini ve kasları esnettiğini hatırlatıyor.

ÇEVRE MOTİVASYONU

"Zorlu hareketleri yaparken motivasyonunuzu artıracak birinin size eşlik etmesi büyük fark yaratır" diyen Conbody fitness merkezinin kurucusu Coss Marte, bu dönem online derslere katılan kişi sayısında büyük artış yaşandığından bahsediyor;"Şu an, normalde 24 kişiyle sınırlı olan sınıf kapasitemizin çok üzerine çıkma, geniş gruplara ulaşma şansımız var." Zoom aracılığıyla yapılan antrenmanlar, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan insanlara ulaşmayı da mümkün kılıyor. Fleur Maxwell'in evde kişiye özel tasarladığı antrenman programları ise grup derslerine katılmayı sevmeyenler için alternatif oluşturuyor. Maxwell, Covid-19'un aramıza fiziksel mesafe koyduğu bu süreçte, online dersler sayesinde insanlarla özel bir bağ kurduğundan bahsediyor;"Evlerine konuk oluyorum.Antrenman esnasında çocuklarını, evcil hayvanlarını görüyorum ve onlarla yakınlaşıyorum." Robin Arzón da bu dönem herkesin daha yakın bağlar kurmaya ihtiyaç duyduğunu söylüyor;"Yakınlaşmanın dışında, spor sayesinde salgıladığımız endorfin hormonu da işin artılarından.'

BUTİK DERSLERİN GELECEĞİ

Çoğu stüdyo günümüz şartlarına adapte olarak online egzersiz dersleri verme fikrini kabullenmiş durumda. Kernaghan,"Gelecekte de online derslere devam etmek istiyoruz" diyor."Bu sayede, belli bir alanla sınırlı kalmadan, tüm dünyaya genişleme fırsatı yakaladık." Coss Marte ise oluşturdukları online platforma yeni özellikler katacaklarından bahsediyor;"Uyguladığımız egzersiz metodunu akıllı saatinizle eşleştirebileceksiniz. Harcadığınız kaloriyi ve kalp atış hızınızı kolaylıkla takip edebileceksiniz." Endüstri zor zamanlar yaşarken, spor salonu ve stüdyoların 2021 ve ilerisine yönelik uzaktan egzersiz planları dikkat çekiyor. Freeman,"Bu dönem önceliğimiz yeni kitlelere ulaşabilmek' diyor ve ekliyor;"Artık düzenli spor yapmanın ilk koşulu, stüdyoya yakın bir eve sahip olmak değil."