Mevsimsel Duygu Durumu Değişikliği İle Barışın
GÜZELLİK

Mevsimsel Duygu Durumu Değişikliği İle Barışın

SAD olarak kısaltılan Mevsimsel Duygu Bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Kasım 2021

Soğuk havaların başlamasıyla birlikte, özellikle kendinizi sıcak bir battaniyeye sarmak ve altından da çıkmamak istiyorsanız, bu normal. Ancak yaz sonunda gerçek bir depresyona girerseniz, büyük olasılıkla mevsimsel duygu bozukluğu veya SAD olarak kısaltılan Mevsimsel Duygu Bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Mevsimsel duygudurum bozukluğu, kış mevsiminde sürekli olarak düşük bir ruh hali içinde olmanızdır ve bu, yazın başlamasıyla da sona erer. Kışın azalan gün ışığı süresi ve güneş ışığının olmaması, beynin hipotalamus adı verilen ve ruh halini, iştahı ve uykuyu düzenleyen bir bölümünde biyokimyasal dengesizliklere neden olabilir. Sonuç uyku sorunları, kaygı, depresyon, enerji eksikliği ve tıkınırcasına yeme bozukluğu olabilir.

SAD genellikle Kasım sonu Aralık başında ortaya çıkar ve Nisan başına kadar sürer. Belirtiler en karanlık ve en soğuk aylarda daha yoğun olabilir: Aralık, Ocak ve Şubat. Kadınlar bu duruma da erkeklerden dört kat daha duyarlıdır.

Yaygın semptomlar, düşük ruh halleri, hobilere ilgi kaybı, sinirlilik, değersizlik, suçluluk veya umutsuzluk duyguları, enerji eksikliği ve aşırı yeme bozukluğunu içerir.

Ya mevsimsel duygudurum bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız?

Tabii ki, önce terapistiniz veya psikoloğunuzla konuşun. Gündüzleri genel olarak dışarı çıkmaya çalışın, bol ışık alan bir ortamda günü geçirin ve mutlaka hava alın. D vitamini de güneş eksikliğini telafi edebilir.Çoğu durumda, orta enlemlerdeki lokasyonlarda, güneşli aylarda bile her zaman normalin altında olan D vitamini kışın eksikliğini daha da hissettirir.

Yeni bakış açıları, farklı hikayeler zihnimizi canlandırabilir. Mesela, Meral Tabakoğlu'nun Harper's Bazaar Kasım sayısı için seçtiği bazı kitaplar keyifli okuma anları yaratmak için bakmaya değer.

FLORIDA, Lauren Groff, Ithaki Modern

Çeviren: Duygu Akın

Florida'daki öyküler hayal ve gerçek, umut ve çaresizlik ve kara mizahla dolu. En iyi genç Amerikalı yazarlar arasında gösterilen Groff, kelimeleri enfes kullanıyor, bütün hikayeler adeta içinize sızıyor. Groff yalnızlık, öfke, aile ve acıların arka planı hakkında yazar- ken okuyucuyu zekâsı ve hüznü ile sarsıyor. Öykü severler kaçırmayın.

BEN,SEN, ONLAR SANATÇI KADINLARIN YÜZYILI, Deniz Artun, Şeyda Çetin, Ebru Esra Satıcı - Vehbi Koç Vakfı

İsmini Şükran Aziz'in sergideki bir eserinden alan ve Deniz Artun'un küratörlüğünde Meş- her'de gerçekleşen sergi, 1850–1950 arasında Türkiye'de yaşayan sanatçı kadınların eserlerinden oluşan özenli ve geniş bir seçkiye yer veriyor. Serginin kitabı da, 117 sanatçıdan 232 eserin yanı sıra seçkinin tematik çerçevesini ve sanatçılara ait "aile albümü" tadında efemeraları kapsıyor. Sanatçı kadınların yüzyıllık emeğine ışık tutarak onlara saygı duruşunda bulunan bu eser kütüphanenizde mutlaka olmalı.

Aromaterapiden Yararlanın Kokular ruh halimiz üstünde çok etkilidir.

Bergamot yağı, limon ve portakal canlandırıcı etkilere sahiptir. Depresyon tedavisi için en popüler uçucu yağlardan olan bu kokular enerjinizi yükseltecektir.

Hareket Edin.

Size hemen 5K koşmalı ya da 45 dakikalık bir Yoga akışına kendinizi atın demiyoruz, ama hareket etme zamanı! Vücudu dinç tutmak ruh sağlığı içinde oldukça önemli. Markete yürüyerek gidebilir, kısa mesafedeki randevulara 15 dakika önceden yola koyulup keşif yapabilir veya sizi motive eden şarkılarla dolu bir playlist yaratarak yürüyüş pratiğinizi daha da eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Pandeminin de etkisi nedeniyle, uzun süredir göremediğiniz dostlarınız ile açık havada bir buluşma planlayın.

Sizi iyi tanıyan arkadaşlarınız ile vakit geçirmek, onlarla paylaşımda bulunmak her zaman iyi bir yol göstericidir!