Yine, Daima Gül Kokusu
GÜZELLİK

Yine, Daima Gül Kokusu

Çiçeklerin kraliçesi gül yeniden Rönesans dönemini yaşıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 13 Ağustos 2022

2004'te, dört nesildir süregelen parfüm yeteneğini zirveye taşıyan Jean-Paul Guerlain ile röportaj yaptım. Paris'in güneybatısında yer alan Les Mesnuls'da buluştuk. Vétiver, Samsara ve Nahema'nın gül karışımlı notalarını içime çekerek parfümleri keşfe başladım. Yaratım süreci dört yıl alan, 1979 doğumlu Nahema, 500. versiyonuyla yeniden piyasaya çıkmıştı. Röportajın ardından Guerlain, bana bahçesindeki gülleri tanıttı ve bir gül verdi. Kuruttuğum bu gülü hâlâ saklarım.

Çiçeklerin kraliçesi olarak bilinen gül asırlardır sevilen özel bir kokuya sahip. 1800'lerde sabun kokusunu andıran parfümler, güle eşlik eden yasemin, menekşe ve zambak gibi notalar barındıran pudramsı bir baza sahiplerdi. İki yüzyıl sonunda Tom Ford, Rose Prick parfümüyle Türk ve Bulgar gülünü yeni nesil çiçekler ve baharatlarla harmanladı. Narciso Rodriguez tarafından yaratılan Musc Noir Rose gülü amber çiçeğiyle eşleştirirken, Diptyque Eau Rose ise papatya ve tropik meyvelerle birleştirdi. Jean-Claude Ellena, Hermès'e özel tasarladığı Hermessence Rose Ikebana ile odunsu notaların yer aldığı şiirsel bir parfüm oluşturdu.

Günümüze gelirsek; klasik bir gül kokusu arayışındaysanız, bulmakta hiç zorlanmayacaksınız. Örneğin her daim gül ile yakın bir ilişki kuran Dior bu sezon Miss Dior Rose Essence ile yine onu eşsiz bir şekilde yorumluyor.

Parfüm dünyasında sıklıkla tercih edilmesine rağmen genellikle insanların zorlukla tanımladığı gizemli bir kokusu olan gül, karmaşık moleküler yapısıyla endüstride çok yönlü bir kullanıma sahip.

Coco Chanel'e göre, bir kadın bariz bir şekilde çiçek kokmamalı, çiçeksi kokunun ardında özel bir kompozisyon olmalıydı. Gül, bu kritere kusursuzca uyuyor. Öyle ki çoğu oryantal ve şipreli koku, kalp notalarında bu çiçeği barındıran özel karışımlar içeriyor. Mesela Nahema, bahsettiğimiz argümana uygun olarak tasarlanmış. Azzi Glasser'ın duyusal Amber Molecule'ü ise Iris Law, Kaia Gerber ve FKA Twigs gibi genç trend yaratıcılarının favorilerinden olmayı başaran özel bir parfüm.

2000'li yıllardan bugüne Frédéric Malle markasının Editions de Parfums serisi, gülü efsaneleştiren yeni nesil buluşlara imza atıyor: Ralf
Schewiger Lipstick Rose, Edouard Fléchier Rose Tonnerre, Dominique Ropion, Portrait of a Lady, Geranium Pour Monsieur... Gülün sarsılmaz statüsüne güvenen Malle, bu çiçeğin klasik bir tema yarattığı görüşünde; "Gül olağanüstü bir oyuncu. Onunla istediğiniz karakteri yaratma şansınız var."