Kırışıklıkla savaşın 5 bin yıllık tarihi
GÜZELLİK

Kırışıklıkla savaşın 5 bin yıllık tarihi

Henüz aynalar bile yokken, insanoğlu anti-aging iksirleri tasarlamaya başlamıştı! İşte, kadınların daha genç görünme sevdasına cevap vermek için katedilen beş bin yıllık mesafe...

GÜNCELLEME TARİHİ: 5 Mayıs 2010

Milattan Önce
M.Ö. 3000: Eski Mısır'da bulunan medikal yazılarda 'Yaşlı adamı gençliğe döndürmek' başlığı altında asit peeling reçetelerine rastlanmış.
M.Ö. 1600: Zengin Mısırlılar öldükten sonraki yaşamlarında da iyi görünmek için yanlarında kırışıklık ve sivilcilerden kurtulmak için oluşturulan reçetelerle gömülürmüş.
M.Ö. 1000: Cilt maskesinin doğuşu... Mısırlılar donuk, mat cilt tonu ile başetmek için tütsü, balmumu, zeytinyağı, çim ve sütten oluşan bir karışımı yüzlerine yayarak altı güne kadar ciltlerinde tutarlardı.
M.Ö. 100: Kleopatra'nın meşhur süt banyoları... Süt etkili bir Alfa Hidroksi Asit'tir. Cildi nemlendirir ve ölü hücrelerden arındırır. Tabii o dönemde bu henüz bilimsel olarak keşfedilmemişti.

17. YÜZYIL
1600: Çin Hanedanlığı'nın imparatoriçesi, vücuduna detoks etkisi yaptığına ve yaşlılık lekelerine iyi geldiğine inanarak, inciyi toz haline getirerek yüzüne sürermiş.
1685: 14. Louis'nin eczacısı, kadınlara; kokulu bir çeşit sakız olan laden reçinesini, sobanın üzerine koyarak buharını içlerine çekmelerini önermiş.

19. YÜZYIL
1840: İngiltere'de Mrs. Alexander Walker, 'Female Beauty' adlı bir dergi yayınlayarak, Viktoryen kadınlarını makyajın kırışıklıklara, donuk, mat bir ifadeye, hatta felce sebep olduğu konusunda uyardı.
1880: 'Soymak', Amerika'da popüler bir hâl aldı; kadınlar 'cilt soyucular'da, fenol kullandırarak ciltlerinin katmanlarını soydurdular. Çoğu zaman bu durum, ciltte ciddi problemlerle sonuçlandı.
1889: Amerikalı bir ev kadını konser piyanisti olan kızının yüzünde kırışıklıklar ve kaşlarını çattığı için kaş arasında çizgiler olduğunu fark etti ve 'Kırışıklık Yok Edici' bantları keşfetti. Bugün bu bantlar Frownies olarak biliniyor.

20. YÜZYIL
1913: Biyokimyagerler Emler McCollum ve Marguerite Davis, farelerin beslenmesini araştırırken daha sonra A vitamini olarak adlandırılacak yağda çözülebilen ve ciltte kolajen seviyerlerini yükselten bir besleyici maddeyi keşfettiler.

30'LAR
1930: Nebati yağ (bitkisel margarin), mutfaktaki faydasının da ötesine geçerek, kadınların yüzlerine sürdüğü bir madde haline geldi.
1934: Bilim adamları ineğin gözünün camsı kısmından alarak soyutladıkları kimyasal madde ile tesadüfen hâlâ en etkili nemlendirici ve cilt dolgularının ana maddesi olan hyalüronik asiti buldular.
1936: Loreal'in kurucusu Eugene Schueller, 'Ambre Solaire' isimli ilk güneş losyonunu çıkarttı.

60'LAR
1964: Et paketleme yapan bir firmadaki araştırmacılar 'Magic Secret by Helene Curtis- Helene Curtis'in Sihirli Sırrı' adlı losyonu geliştirdiler. Bu losyon, inek kanından yapılmıştı. Kırışıklıkları sekiz saate kadar yumuşattığı iddia edildi ve tahmin edilenden fazla sattı...
1969: Dermatolog Albert Kligman, A vitamini içeren ve akne hastalarını tedavi eden retin-A kremini yarattı.
70'LER
1974: Dermatologlar Eugene Van Scott ve Ruey Yu tarafından, çizgileri yumuşatan Alfa Hidroksi Asitler (AHA) keşfedildi.

80'LER
1980:
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için Amerika'daki ilk UVA/UVB güneş koruyucu ürün çıktı.
1981: İneğin midesindeki ve derisindeki kolajenden yapılan Zyderm, kırışıklıkları dolgunlaştırmak için cilde enjekte ediliyordu.
1985: AHA'lı kremlerin keşfi... Alfa Hidroksi Asitler'in cildi ölü hücrelerden arındırarak hücresel nemi artırdığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı.
1986: Retin-A kremin sadece siviciler için değil, kırışıklıklarla savaşmada da etkili olduğu görüldü.

90'LAR
1990: Kırışıklık tedavisinde lazerin ilk kıvılcımları atıldı. Kaz ayağı ve gülme çizgileri ilk kez lazer ile tedavi edilmeye çalışıldı.
1993: Lekeler, kırışıklık ve donuk cilt görüntüsü ile savaşan güçlü bir antioksidan olan C vitamini içeren serumlar piyasada patlama yarattı.
1997: Mikrodermabrazyon; mini alüminyum oksit veya korondum kristalleri ile kadınların cildindeki kırışıklıklara adeta zımpara yöntemi uygulandı.

2000'LER
2000: Amerikalı dermatalog Dr. Perricone'un ilk kitabı 'Kırışıklık Kürü', yağ asitlerince zengin bir beslenme, özellikle Omega- 3 deposu olan somon balığı ile yaşlılığın izleri ile savaşabileceğinden bahsediyordu.
2002: 13 yıl boyunca şaşılık tedavisindeki olumlu etkisi onaylanan Botoks,
kozmetik alanlarda kullanılmak üzere FDA onayı aldı. Doktorlar toksini; alın, kaş arası çizgilerine enjekte ederek kırışıklıkları dondurdu.
2005: En güçlü antioksidanlardan biri Idebenone, dermataloglar tarafından kullanılmaya başlandı.
2007: Kahve bitkisinden elde edilen ve çok güçlü doğal botanik bir antioksidan olan Coffeeberry'nin etkinliği bilimsel olarak kanıtlandı. PRIORI dermokozmetik ürünlerinin içeriğinde kullanımının yanı sıra, sadece dermatolog ve plastik cerrahlar aracılığı ile kullanılabilecek Revale Skin ürününün de temel içeriği oldu.