Bağların arasında
LIFESTYLE

Bağların arasında

Ailesinin yaklaşık 20 yıl önce satın aldığı Smith Haut Lafitte Şatosu, Caudalie markasının yaratıcısı Fransız iş kadını Mathilde Thomas’nın kozmetik operasyonlarının ana merkezi.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Aralık 2017

Bordeaux'nun güneyindeki çiftliğin alametifarikası doğayla çevrelenen oteli ve spası.

Mario Ximénez
Fotoğraflar Pablo Sarabia

İrlandalı fizikçi Samuel Black, 1819'da şöyle demişti: "Fransızlar, insanlığın yeme içme alışkanlıklarına, özellikle hayvansal yağ kullanımı (peynir ve kaz ciğeri gibi aşırı kalorili yiyeceklere karşı duydukları tutku) nedeniyle sundukları katkı sayesinde, komşu ülkelere kıyasla imrenilecek derecede sağlıklı bir yaşam sürdürüyorlar." Diğer Avrupalılara göre daha az kalp krizi geçiriyorlardı ve Black'e göre bunda kırmızı şarap tüketmelerinin de payı vardı. Bu tuhaflığa kısa süre içinde Fransız paradoksu adı verildi. Konuya ilişkin kimi zaman bilimsel olan kimi zamansa pek öyle olmayan gizem, 20. yüzyıl boyunca varlığını sürdürdü.

Ta ki Mathilde Thomas ortaya çıkıp bu popüler bilmecenin sırrını ortadan kaldıracak bir bilgiyi denkleme ekleyene dek... Fransız bir işkadını olan ve ailesinin Bordeaux'nun güneyindeki Smith Haut Lafitte Şatosu'nu satın aldığı 1990'dan itibaren şarap kültürüne tutulan bu kozmetik uzmanının yaşamı, 1993 yılında üzüm hasadı mevsiminde aile evinin etrafındaki bağları ziyaret etmesinin ardından yeni bir yola girdi. "Henüz 21 yaşındaydım ve şarap kültürü bilgim, iyi bir şaraptan keyif almanın pek ötesine geçmiyordu. Fakat rehberlik ettiğim bir geziye katılan gruptan bir kişinin sözleri ilgimi çekti." diye hatırlıyor o günleri. Söz konusu kişi Joseph Vercauteren'di ve kendisi, Montpellier Üniversitesi'nin farmakognozi laboratuvarının müdürüydü. "Ona, o yılın hasadını gösterdiğimizde ezilmiş üzüm artıklarını incelediğinde kalakaldı. Şaşkınlığa uğramış halde, her gün kilolarca altını çöpe attığımızı söyledi."


Aile dostu olan Nathalie Decoster'nin bir heykeli görülüyor - Havuz, Les Sources de Caudalie'de otel ve spayı birbirinden ayırıyor

Üzümde bulunan üç antioksidandan söz ediyordu: resveratrol, flavonoidler ve polifenoller. Thomas, sonrasını "Bu buluşmanın ardından söz konusu maddeleri kullanan tüm ilaç firmalarının listesini çıkarmaya giriştik ve şaşkınlık verici biçimde, neredeyse hiçbiri kullanmıyordu." şeklinde anlatıyor. Böylece, güzellik markası Caudalie, yirmi yıldan fazla zaman önce ortaya çıktı. Thomas ve kocası, Thomas'nın ailesinden aldıkları borç parayla, sadece ilaç satışından yılda yüz milyon euro'dan fazla geliri olan şirketi kurdular. On yıl önce şirket Amerika'ya açıldı ve şimdilerde de Asya pazarına giriyor. "Bu süreçte markamızı ticari merkezlerden uzak tutmaya ve kozmetik sektör ünün devlerine yenik düşmemeye odaklandık, çünkü Caudalie'nin söylemi bunun tam tersi. Niyetimiz sektörün Hermès'i olmak: Uzun vadede cilde yararlı ürünler geliştirmek, kadına saygılı olmak ve bunları kendi kaynaklarımızla yapmak. Bize kalırsa çevrecilik, 'mış gibi' yapılacak bir şey değil, gerçek bir adanmışlık." Ve buna dair bazı verileri sıralıyor: 2006'da tüm kremler inden parabenler çıkarmışlar.


Büyük salon

Yıllık satış gelirlerinin yüzde birini de çevre mücadelesi veren kurumlara aktarıyorlarmış. "Bu bizim yeni katkı sunmaya başladığımız bir dava değil. Tüm kutularımız geri dönüştürülebilir, WWF ve Nordesta gibi kurumlarla işbirliği yapıyoruz, And bölgesi Amazonlarında 15 bin ağaç dikmeyi hedefleyen Coeur de Fôret gibi projelere destek oluyoruz. Tüm bunlar, bizim kozmetiği kavrayışımızla bağlantılı: Daha iyi olmak için acı çekme fikrine katılmıyoruz; aksine, insanların bizim ellerimize teslim ettiği derilerinin uzun ömürlülüğünü artırmayı hedefliyoruz." Tüm bu maceranın başladığı bağlarla çevrili çiftliğin 200 metre ilerisinde Mathilde Thomas 1999'da Les Sources de Caudalie adlı oteli ve spasını kurdu. Şu an kardeşi Alice Tourbier tarafından işletilen otelde hem lüks süitler hem de estetik bakım olanakları sunuluyor. "Burayı herkesin gelebileceği, dinlenebileceği, doğadan keyif alabileceği ve bu arada vücudunun demlenip canlanabileceği bir yer olması niyetiyle kurduk ama şu anki hali bizim beklentilerimizi dahi aşmış durumda. Daha bu yıl 14 oda daha ekledik." diyor.


Şömineli salon

Ayrıca mekan, gastronomi meraklıları için de oldukça çekici: La Grand'Vigne, şef Nicolas Masse'ın başında bulunduğu ve iki Michelin yıldızına sahip restoran da burada bulunuyor. İç mekan tasarımı mimar Yves Collet tarafından yapılan bir termal tesis de yer alıyor burada. Her ne kadar aile, 8, 12 ve 15 yaşlarındaki çocuklarının burada büyümesini izlemekten büyük keyif alabilecek olsa da, markanın ihtiyaçları nedeniyle taşınmak durumunda kalmışlar; "2010'da Caudalie'yi ABD pazarında güçlendirmek için New York'a taşındık." diye açıklıyor Thomas. New York'ta beş yıl geçirdiler, şimdilerde de aynı misyon için Hong Kong'da bulunuyorlar.


Aile çiftliğinin mutfağı, aynı zamanda buluşma noktası

Tüm bu bütünlüklü söylemleri, derin bilimsel araştırmaların pratik çözüm önerileriyle de birleşiyor. Pek uzağa gitmeye gerek yok, bu röportaj Bordeaux'daki çiftlikte yapıldığı sırada marka, uluslararası bir gazeteci topluluğuna son yeniliğini tanıtıyordu: Derinin fiziksel yıpranmasının önüne geçmek üzere şarabın antioksidan gücüyle hyalüronik asitleri birleştiren yaşlanmayı geciktirici bir ürün olan Resveratrol Lift.

Bu proje için, yaşlanmayla ilgili çalışması 2013 yılında yayımlanan (ve bu çalışma nedeniyle Time dergisinin dünyanın en etkili yüz kişisi arasında gösterdiği) Harvard Tıp Fakültesi'nden Doktor David Sinclair ile işbirliği yapmışlar. "Bakış açısı beni büyüledi. Birkaç hafta içinde bulgularını kullanmamıza imkan sağlayacak bir patenti alma çalışmalarına başladık." diye açıklıyor Thomas.


Mathilde'in anne ve babası Daniel ile Florence Cathiard'ın banyosu

Sonuçta, 197 yıl önce Fransız paradoksu denilen tartışma insanlığın besin alışkanlıkları üzerine bir tartışma başlattığına göre, şimdi benzer bir şeyi Bordeaux'nun şarap bağlarından çıkan bir kozm etik markasının yapmasına şaşırmamak lazım. Zaten üzümün gücü asla küçüksenemez.


Les Sources de Caudalie otelinin göl süiti

İLHAM KAYNAKLARI

New York ve Hong Kong arasında mekik dokuyor olsa da Mathilde Thomas'nın kökleri hala Bordeaux'da bulunan bu bağ evinin yeşil ve toprak rengi tonlarında saklı


La Grand Vigne, Les Sources de Caudalie otelinin restoranı


Sandalye Hans Wegner - Caudalie Thé des vignes parfüm


Elena Ferrante'den İki Kız Kardeş serisi ve Patrick Süskind'den Parfüm


Caudalie Resveratrol Lift krem - Caudalie Premier Cru Göz kremi


Favori filmi: İngiliz Hasta (1996)


Ayakkabı Pierre Hardy


Şal Zara Home - Çanta Jason Wu