Véra Kempf, Singulart’ı anlattı
LIFESTYLE

Véra Kempf, Singulart’ı anlattı

Paris merkezli Singulart’ın kurucularından Véra Kempf, sanatçıyla koleksiyoneri buluşturan dijital platformu Singulart'ı anlatıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 22 Eylül 2018

Çimen Uzsoy G.

Singulart'ın üç kurucu ortağından birisiniz. Her şey nasıl başladı ve gelişti?
2016'nın Eylül ayında ortaklarımla tanışmamla Singulart'ın temelleri atıldı. Birbirimizi tamamlayan özelliklere ve ortak değerlere sahip olduğumuzun ve bunun bizi başarılı bir takım yapacağının farkındaydık ama nasıl bir start-up girişim yapacağımıza dair net bir fikrimiz yoktu. Ortak tutkumuz olan sanat sektörüne yöneldiğimizde sanatçılara gerçekten değer katabileceğimizi, insanların büyük heyecanlar yaşamasına, evlere daha çok sanat girmesine ve dünyanın biraz daha iyi bir yer olmasına katkıda bulunabileceğimizi hissettik.


Singulart platformunun kurucu ortağı Véra Kempf

Macar savaş fotoğrafçısı ve foto muhabiri Robert Capa'ya ait bir fotoğraf hayatınızı değiştirmiş. Bu nasıl oldu?
14 yaşımdayken La Dame de Berlin adlı kitabı okumuştum; Macaristan'dan Berlin'e kaçan bir fotoğrafçının hikayesini anlatan dizinin ilk kitabıydı. Bundan babama bahsettiğimde, bana hikayenin büyük ihtimalle Robert Capa'nın hayatından uyarlandığını söyledi ve raftan bir kitabını alıp uzattı. Benim için büyük bir şoktu; fotoğraflardan bir hikayeyi okur gibiydim, sanki 20. yüzyıl tarihinin içinde geziniyordum. Capa ve doğduğum ülke olan Macaristan üzerine daha çok okumaya başladım. Sonrasında Macarca'ya aşık oldum, eğitimini aldım ve bir yıllığına Budapeşte'ye gittim ki, bu da ayrı bir hikayenin konusu! O günden sonra fotoğraf sergilerine gitmeye ve aynı duyguyu yeniden yakalamaya çalıştım.


"Cantate" Eva Hauton

Singulart internet üzerinden satış ve tüm dünyaya ücretsiz gönderim yapıyor. Online sanat almanın nasıl avantajları var? Süreç nasıl işliyor?
Singulart'ın uluslararası ölçeği, online satışı ilginç kılıyor. Online alım yapan koleksiyonerler, normal şartlarda asla denk gelemeyecekleri isimleri keşfedebiliyor. Uluslararası tanınırlığa sahip olmak her sanatçı için kolay değil. Koleksiyonerlerimizden pek çoğu kültürel ürün ve deneyimin kısıtlı olduğu coğrafyalarda yaşıyor. Sanatı ücra köşelere ulaştırıyoruz. Ayrıca online alım yaparken neyi sevip sevmediğinize karar vermek için daha bol vaktiniz oluyor, size almanız için baskı yapılmıyor. Galeri ortamında kendini rahat hissetmeyenler için ideal. Zaten görselden seçip alım yapmak yeni bir kavram değil; pek çok galeri, elindeki yeni işleri koleksiyonerler ile PDF aracılığıyla paylaşıyor. Müşteri hizmetlerimiz satıştan önce telefon, e-mail veya chat uygulaması üzerinden alıcının tüm sorularına yanıt veriyor, eser hakkında daha fazla detay sunuyor, çerçeve konusunda önerilerde bulunuyor, teslimat detaylarını netleştiriyor. Tamamen kişiselleşmiş bir deneyim yani. Online ayakkabı almaktan epey farklı. Sanat lüks bir ürün olduğu için müşteri hizmetlerimiz de birinci sınıf olmak zorunda.


"Full Moon" Mark Ashton Vey

Son dönemde sanat alım trendleri ne yönde?
Tahmin edileceği gibi fotoğraftan çok tablo satışı gerçekleşiyor, satışımızın yüzde 97'si bu şekilde. Beklediğimin aksine, ülkeden ülkeye zevk anlamında herhangi bir kültürel önyargı veya farklılık görmüyorum. Soyuttan çok figüratif eserler satılıyor. Online alıcılar genç değil. Koleksiyonerlerimiz genelde 50'li yaşlarda. Ben genç koleksiyonerlerin teminata ve ne alacaklarına karar vermek için zamana ihtiyaç duyduklarına inanıyorum. Daha yüksek yaş grubundakiler ise ilk eserlerini bile satın alıyor olsalar, ne aradıklarına ve neleri sevdiklerine dair daha net fikre sahipler.


"Histoire d'Amour" François Pagé

Portfolyonuz için bir sanatçıda aradığınız kriterler neler?
Artist Liaison ekibimiz önce sanatçının özgeçmişini inceliyor. Böylece düzenli olarak sergi açan, sanat çevresinde bilinen bir profesyonel olduğunun garantisini veriyoruz. Türkiye'den fotoğrafçı Ahmet Sel ve ressam Radan Cicen ile çalışıyoruz, her ikisi de toplum algımıza meydan okuyan işler yapıyor.


"Sunday morning" Daniela Schweinsberg


Lübnan doğumlu Fransız sanatçı David Daoud


"Before the questions" Deepa Khanna Sobti