Spiritüel İfade
LIFESTYLE

Spiritüel İfade

Kristallerin enerjisini moda ile birleştiren Leija markasının kurucusu Leyla Koray ile stili ve vazgeçilmezleri üzerine konuştuk.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Nisan 2020

Pelin Hasçalık
Fotoğraflar Serkan Eldeleklioğlu

Kristal tasarımlarıyla tanıdığımız genç iş kadını Leyla Koray'ın Arnavutköy'deki evindeyiz.

Eviniz stilinizi nasıl yansıtıyor? Dekorasyonda nelere önem verirsiniz?
Yaşadığım ev 1800'lü yıllardan kalma. Zorluklarının yanında bir o kadar da keyifli. En sevdiğim tarafı duvarları ve tavanlarındaki süslemeler. Sabah uyanıp ilk gördüğünüz şeyin tavan işlemeleri olması çok keyifli. Çok klasik bir ev olduğu için banyo ve mutfak dekorasyonunda modern bir stil yaratıp, bunu dengelemeye çalıştım.

Modayla nasıl bir ilişkiniz var? Kendi stilinizi nasıl tanımlarsınız?
Moda benim için bir kendini ifade etme şekli. Aslında seçtiğimiz parçalarla o günkü modumuza göre etrafımıza mesaj veriyoruz. Modayı takip etmek için özel bir uğraş vermiyorum, gördüğüm her şeyden etkilenirim ve beğendiğim, tercih ettiğim kombinler de buna göre şekillenir. Kendi stilimi birkaç sıfatla tanımlayamam. Ortama ve moduma göre birçok tarza bürünebilirim. Bazen çok etnik bir kombin yaparken, başka bir ortamda çok fütüristik parçalar da seçebilirim.

Bu aralar gardırobunuzun vazgeçilmezleri neler?
Paige siyah pantolon, Iro tişört, Buffalo sneaker, Alaïa siyah elbise, Yves Saint Laurent siyah çizmeler ve Fendi Peakaboo çanta.

İlkbahar/yaz koleksiyonlarında sizi heyecanlandıran parçalar var mı?
Alexander McQueen elbiselere bayıldım! Prada'nın topuklu terlikleri hem çok rahat hem de çok hoş. Versace, Jennifer Lopez'in ikonik elbisesini daha günlük ve giyilebilir parçalarda yorumlamış ve çok hoş olmuş. Bottega Veneta'nın pouch modeli sezon çantaları arasında favorim.

Favori tasarımcılarınız kimler?
Kesinlikle birinci sırada Isabel Marant gelir. Sonra Off-White ve Saint Laurent. Türk tasarımcılar arasında Raisa & Vanessa, Suti Etuz, Özgür Masur ve Dora Teymur başlıca favorilerim.

Leiija markası nasıl doğdu?
Her şey benim kristallere olan ilgimle başladı. Aslında çocukluğumdan beri ilgi duyardım renkli taşlara ama Los Angeles'ta yüksek lisans yaparken kristallerin spiritüel yanını keşfettim ve çok ilgi duydum. Kristallerin enerjisini moda ile birleştirmek istedim ve Leiija böyle doğdu.

Tasarım süreci nasıl gelişiyor? Nelerden ilham alıyorsunuz?
İlham sürecim aslında, "Kendi üzerimde ne görmek isterim?" düşüncesiyle başlıyor. Kristallerin tümü Brezilya'dan geliyor, hepsi madenden çıkma olduğu için boyutları farklılık gösteriyor. Bu sebeple her şey Kapalıçarşı'da elde yapılıyor.

Koleksiyondaki parçalar neleri temsil ediyor, nasıl bir karaktere sahip?
Koleksiyonumdaki her ürün unisex. Buna çok özen gösterdim. Ne feminen ne de maskülen diyebilirim. Moda sektörünün erkeklere takı ve aksesuar konusunda haksızlık ettiğini düşünüyorum, neyse ki artık çantalı ve küpeli erkeklere daha sık rastlıyoruz.

Sizin favori parçanız hangisi?
Oldukça iddialı olan earcuff. Üzerinde altı tane kristal var, çok göz alıcı bir parça. Kişiye özel sipariş çalışıyor musunuz? Koleksiyonda yer alan kolye uçlarının hepsi doğal taşlardan oluşuyor, bu nedenle her biri farklı görünümlere sahip. Yani bu tasarımlar zaten kişiye özel diyebilirim.

Bu aralar gündeminizde neler var? Neler izliyor, neler okuyorsunuz?
Son zamanlarda daha çok belgesel izliyorum. Gaia TV diye bir uygulama var, Netflix gibi ama sadece belgesel yayınlıyor. Özellikle meditasyon yapmayı öğreten veya geliştirmeye yardımcı olan programları izlemeyi tercih ediyorum. Kişisel gelişim kitapları okumak beni zorlayabiliyor. Bu nedenle, bu platformda belgesel olarak izlemeyi tercih ediyorum.

Tipik bir gününüz nasıl geçiyor? Kendinize nasıl vakit ayırıyorsunuz?
Her gün başka bir hikayedir benim için ama rutinlerim şunlar; 20 dakika meditasyon, antigravity yoga, bol matcha latte, köpeğim Panda'yı gezdirmek ve onunla oynamak, akşamları cilt bakımı. Gerisi de günlük işlerle geçiyor.

Yakın zamanda planladığınız projeler neler?
Projelerden çok bahsetmenin kötü şans olduğuna inanırım ama meteor parçaları ile bir koleksiyon hazırlama çalışmam var.

Yaz için planlarınız var mı?
Yaz benim için Bodrum'a taşınmak demek. Mykonos, Capri, Ibiza favori destinasyonlarım. Yazın en sevdiğim taraflarından biri de bronz olmak!