Ajandanıza Not Almanız Gereken Sanat Durakları
LIFESTYLE

Ajandanıza Not Almanız Gereken Sanat Durakları

İstanbul'da görmeniz gereken 4 Sergi.

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Mart 2021

I.Simay Keskintepe

Pilevneli Gallery, "Makine Hatıraları: Uzay":

19 Mart-25 Nisan 2021

PİLEVNELİ'nin Dolapdere'deki yerinde görülebilecek sergi, Anadol'un ilk kez sergilenecek yeni yapıtlarını içeriyor. "Machine Memoirs: Space", sanatçının PILEVNELI çatısı altındaki üçüncü sergisi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin özel desteğiyle hayata geçirilen "Makine Anıları: Uzay", Türkiye'den Borusan Otomotiv, İBB iştiraki Kültür AŞ ve Samsung Galaxy S21 Serisi'nin dağıttığı BMW sponsorluğunda gerçekleştirildi. Beyoğlu Belediyesi tarafından da desteklenen serginin katılımcıları ABC Deterjan, Atelier Rebul, Fuudy, Jotun, Kahve Dünyası Algötür, MG International Fragrance Company, Swissôtel the Bosphorus Istanbul, medya sponsoru Joy Fm ve reklam ve tanıtım sponsorları City's, IstanbulArtNews. Just Work, Kentvizyon, Panoffect ve Panout.

İnsan yaşamı, bilim ve teknoloji arasındaki simbiyotik ilişki sürekli dönüşürken, makinelerin hayal gücünün sınırlarını zorlamadaki rolü, başarılı insan-makineler hakkında ilgi çekici tartışmalara yol açtı. Yapay zekayı sadece bir araçtan ziyade işbirlikçi olarak gören Refik Anadol, kozmos, insan duyuları, makineler ve zihne ilişkin geleneksel anlayışımıza meydan okumak için birbiriyle ilişkili anahtar kavramları araştırmaktadır.
Machine Memoirs: Space'te, uzay hakkında makine temelli görsel spekülasyonlar ve insanlığın derinliklerini keşfetmeye yönelik tarihsel girişimleri, belirsizlik ve açıklık arasındaki karmaşık bağlantıları açığa çıkararak, bilgi yığınlarının açık uçlu estetik olasılıklar ürettiği soyut formlardan oluşan alternatif bir veri evreni yaratır.

Anna Laudel İstanbul, "Love Over Entropy":

11 Mart - 29 Nisan 2021

Güzelliğin ve dayatılan tüketim kültürünün "standart" olduğu ekosistemde, aklın mercek altına alındığı "Love Over Entropy" isimli karma sergi Anna Laudel İstanbul'da kapılarını ziyaretçilerine açtı bile. Küratörlüğünü Ayça Okay'ın ve koordinatörlüğünü Lal Batman'ın üstlendiği sergide farklı teknik ve materyallerle üretim yapan Ahmet Sel, Aybala Yalçın, Bahadır Çolak, Büşra Çeğil, Dinçer İşgel, Zeren Göktan, Halil Vurucuoğlu, Fırat İtmeç, Elçin Acun, Fırat Engin, Hande Şekerciler, Kadriye İnal, Lal Batman, Mert Özgen, Furkan Temir, Nejat Satı, Sinan Logie, Serra Duran Paralı ve Volkan Kızıltunç dahil olmak üzere 19 sanatçının yakın dönem eserlerinin yanı sıra sergiye özel ürettikleri yeni eserleri de yer alıyor.

Adını Love Over Entropy isimli elektronik müzik parçasından alan sergi, bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik olarak tanımlanan 'entropi' kelimesine vurgu yaparken, aynı zamanda 'evrende var olan her şey bir gün yok olmaya mahkumdur' önermesinden yola çıkıyor. Bu önerme ile, içinde bulunduğumuz dinamiklerin, geçmişten gelen kavram ve değerleri hızla değişime uğratması ya da terk etmesi ile oluşan yeni toplum tasarımları ve beraberindeki ilişkilere odaklanıyor.

Fotoğraf, enstalasyon, video, plastik sanatlar, heykel ve neon işleri dahil olmak üzere farklı tekniklerde üretilmiş, disiplinlerarası bir seçkinin yer aldığı "Love Over Entropy" sergisi 29 Nisan 2021 tarihine kadar Anna Laudel İstanbul'da görülebilir.

212 Photography Istanbul:

1 - 11 Ekim 2021

Şehrin farklı noktalarında sanatseverleri ağırlamaya hazırlanan 212 Photography Istanbul, 4. senesinde rotasını genişleterek Anadolu ve Avrupa yakasında yer alan pek çok farklı mekanda 10 gün boyunca gezilebilecek.

Fotoğraf sanatını odağına alan 212 Photography Istanbul, Türkiye ve dünya çapında öne çıkan sanatçıların yer aldığı sergilerin yanı sıra, uluslararası fotoğraf yarışması, film gösterimleri, performanslar, atölyeler ve söyleşiler dahil olmak üzere bir araya getirdiği kapsamlı etkinlik programıyla takipçilerine disiplinlerarası bir kültür platformu vadediyor. Her sene eklediği yeni temalar, işbirlikleri ve zengin içeriğinin yanı sıra alternatif mekanları ile aynı zamanda şehirde keyifli bir keşif rotası sunan 212 Photography Istanbul'un, program detayları ise önümüzdeki günlerde duyurulacak.

212 Photography Istanbul kapsamında, geleceğin fotoğraf sanatçılarını keşfetmek ve onlara seslerini duyurmaları için alan açmak amacıyla düzenlenen Uluslararası 212 Fotoğraf Yarışması'nın dördüncüsü için başvurular Nisan ayında kabul edilmeye başlanacak. Festival ve yarışma ile ilgili duyuruları takip etmek için 212photographyistanbul.com adresini ziyaret edin.

Borusan Contemporary, Düş Suda:

7 Nisan 2021 - 6 Mart 2022

Boomoon, Boğaz'da Balık Oyunu No. 8 2018

Borusan Contemporary'nin 2020 yılının Mart ayında açılması planlanan ancak karantina nedeniyle ertelenen koleksiyon sergisi Düş Suda artık yakında sanatseverlerle buluşacak. Düş Suda yeni koleksiyon sergisiyle uluslararası sanatın önemli isimlerini bir araya getirecek. Mart ayında Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde sanatseverlere sunulacak olan sergi, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'na yeni katılan eserleri, Türk şiirinin güçlü kalemi Edip Cansever şiiri ile ilişkilendirerek, disiplinler-üstü bir okuma önerisi yaratıyor.

Yeni medya sanatının, görsel sanatlara getirdiği yeni ifade olanaklarını ve izleyici ile kurduğu ilişkiyi merkeze alan sergi; şiirin evrensel dili ile çağdaş imgeler arasında kurduğu bağın gücüyle daha önce görülmemiş bir deneyim sunuyor. Peter Coffin, Thierry Dreyfus, Boomoon, Ellen Kooi, Frank Thiel, Michael Wolf, Antti Laitinen, Rafaël Rozendaal, Jim Campbell, Marizio Nannucci, Hans Kotter gibi güncel sanatın önemli isimlerinin işleri, Cansever'in dizeleri bağlamında yeniden yorumlanacak.

I.Simay Keskintepe