Altın Küre Boykot Ediliyor: Yayınlanmayacak
LIFESTYLE

Altın Küre Boykot Ediliyor: Yayınlanmayacak

Irkçılık ve cinsiyetçilik skandalları yüzünden Altın Küre Ödülleri'nin düzenleyicisi Hollywood Yabancı Basın Birliği'ne (HFPA) yönelik tepkiler çığ gibi büyürken, NBC, HFPA'nın vaat ettiği reformları hayata geçirene kadar Altın Küre etkinliklerini yayınla

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Mayıs 2021

Bu yıl 78. kez dağıtılan Altın Küre Ödülleri'nin, düzenleyicisi Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) içindeki ırkçılık ve cinsiyetçilik skandalları yüzünden pek çok Hollywood yıldızının protesto ve boykotuna uğramasının ardından geleceği tehlikeye girdi. Altın Küre Ödülleri'nin gelecek yıl düzenlenip düzenlenmeyeceğine HFPA açıklık getirmezken, yayıncı ve sponsor kuruluş NBC'den "Yayımlamayacağız" açıklaması geldi.

'ÖRGÜT REFORM YAPANA DEK'
Netflix, Amazon ve WarnerMedia dahil bir dizi üst düzey film ve TV şirketinin HFPA ve dolayısıyla Altın Küre'ye yönelik boykot açıklamasının ardından gelen NBC açıklamasında şöyle denildi:

"HFPA'nın anlamlı reforma kararlı olduğuna inanmaya devam ediyoruz. Ancak bu büyüklükteki değişiklik, zaman ve çaba gerektirdiğinden, HFPA'nın bunu doğru şekilde yapmak için zamana ihtiyacı olduğunu kuvvetle hissediyoruz. Bu nedenle NBC, 2022 Altın Küre Ödülleri'ni yayımlamayacaktır. Örgütün (reform) vaatlerini hayata geçireceğini varsayarsak, Ocak 2023'te şovu yayımlayacağımızı umuyoruz."

NBC'nin bu restinin ardından, HFPA yönetim kurulu üyeleri, geçen hafta vaat ettikleri reformlar için ağustos ayı başlarında yeni bir yönetim kurulu ve yürütme ekibi seçimini içeren ayrıntılı bir takvim sundu.

Tek bir siyahi üyesi bile olmayan HFPA ile ilgili skandallara eski Başkanı Philip Berk'ün Black Lives Matter hareketini 'ırkçı bir nefret grubu' diye tanımlayan bir makaleyi paylaşması tuz biber ekmişti.

Los Angeles Times gazetesinin araştırmasına göre ödül dağıtımında iltimas geçtiğinin ve arasına siyahi üye almamaya özen gösterdiğinin ifşa olması nedeniyle çığ gibi büyüyen tepkilerle karşı karşıya olan 87 üyeli HFPA, NBC'nin kınama ve üyelikten atma çağrısı üzerine harekete geçip Berk'ü kovmuştu.


Tom Cruise annesi ile Altın Küre Töreni'nde

TOM CRUİSE ALDIĞI ÖDÜLLERİ İADE ETTİ

Son olarak Hollywood'un en çok kazanan aktörü konumundaki Tom Cruise, 'Born on the Fourth of July' ve 'Jerry Maguire' filmleriyle kazandığı 3 Küre'yi iade etti.

SCARLETT JOHANSSON'DAN HFPA'DAN ÇEKİLME ÇAĞRISI
Ünlü oyuncular Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Jennifer Aniston da sert eleştiriler dile getirdi. Geçmişte Filistin topraklarına kurulmuş Yahudi yerleşimlerinde üretilen malların reklamını yapmakta beis görmemiş Johansson, sektördeki çalışanlara örgütten çekilme çağrısı yaptı:

"Gerekli temel reformları yapmadıkça, HFPA'dan geri çekilip sendikalarımız ve bir bütün olarak sektördeki birliğin önemi ve gücüne odaklanmanın zamanının geldiğine inanıyorum."

HFPA ÜYELERİNİN CİNSİYETÇİLİĞİNDEN ŞİKAYET
Sarışın aktris, Variety dergisine verdiği demeçte MeToo hareketi sayesinde cinsel saldırıları ifşa olan ve hapse atılan ünlü yapımcı Harvey Weinstein ile HFPA arasındaki bağlantıya da dikkat çekerek şu şikayetlerini dile getirdi:

"Filminin tanıtımını yapan bir oyuncu olarak, basın toplantılarına ve ödül programlarına katılarak ödül sezonuna dahil olmam bekleniyor. Geçmişte bu, genellikle bazı HFPA üyelerinin cinsiyetçi soruları ve sözleriyle yüzleşmek anlamına geliyordu. Yıllarca katılmayı reddetmemin nedeni budur."

Hollywood açısından Altın Küre, Oscar'dan sonra en prestijli ödül.