Chanel'in Yeni Video Dizisi Ünlü Olmak Kültünü Keşfediyor
LIFESTYLE

Chanel'in Yeni Video Dizisi Ünlü Olmak Kültünü Keşfediyor

Dünyanın en ünlü kokusu 100 yaşına basarken, Chanel, şöhret olgusunu inceliyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Mayıs 2021

Pek çok koku ikonik olarak tanımlanabilir, ancak sadece şişesinin bile tasarımıyla tanınacak kadar ünlü olan pek az koku vardır. Chanel No5, 100. yılında, Gabrielle Chanel'in 1921'de ilk kez yarattığı haliyle, kokunun günümüzdeki popülerliğini koruyarak, trendleri gerçekten aştı.

Büyük doğum gününü kutlamak üzere Chanel, çok farklı deneyimleri olan altı önemli figürün doğasını ortaya koyan bir video serisi yarattı. Dünyanın en ünlü kokusu 100 yaşına basarken, marka şöhret olgusunu inceliyor.

Celebrity By, No5'in ikonik yüzü Marion Cotillard'ı, Lil Buck, psikoloji profesörü Dr. Laurie Santos, medya ikonu Hung Huang, bale dansçısı ve koreografi sanatçısı Marie-Agnès Gillot ve eski Vanity Fair editörü Graydon Carter'ı kokunun, psikoloji üzerindeki etkisinden yaratıcılıkla olan ilişkisine kadar ünlü yönlerini modern haliyle keşfetmek üzere bir araya getiriyor.

İnsan bilişi uzmanı olan Dr. Laurie Santos, modern teknolojinin ünlülere olan bakışımızı değiştirmesinden büyülenmiş durumda. Kısa filminde, günümüz insanının ünlülere yönelik takıntısını inceliyor, sosyal medyanın mümkün kıldığı "bir gecede şöhret" ile beslenen insanı ve bizi bu kadar sadık bir şekilde 'takip etmeye' gerçekten neyin motive ettiğini sorguluyor.

ÜNLÜ VE ÜNLÜ OLMAMAK ARASINDAKİ ÇİZGİYİ ANLAMA SÜRECİMİZ DEVAM EDİYOR, BU GÜN BULUNDUĞUMUZ NOKTADAN NEREYE GİDECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ? AŞIRI PAYLAŞIM YAPAN ÜNLÜLERDEN VE AŞIRI TAKİPTE OLAN FANLARDAN BU KONUDA BİR TERS TEPKİ DOĞABİLİR Mİ?

"Bunun nereye gideceği konusunda gelen bir soru işaretinin gerçekten açık bir soru olduğunu düşünüyorum. Bir yandan, ünlüler ilginç bir şekilde değişiyormuş gibi geliyor. TikTok ünlüleri Marilyn Monroe kadar ikonik olacak mı, bundan şüpheliyim. Diğer taraftan, şöhrete olan ilginin DNA'mızda yerleşik olduğunu biliyoruz, bu nedenle ünlülere olan takıntımız muhtemelen hiçbir yere gitmeyecek, ancak değişecek. "

ŞÖHRET STATÜSÜ ÖZNEL OLMALIDIR, PEKİ NASIL OLUYORDA HEPİMİZ AYNI KİŞİYİ İDOL OLARAK GÖREBİLİYORUZ ?

"Diğer insanların tercihlerini kopyalama eğiliminde olduğumuza dair kesin kanıtlar var. Başkalarının davranışlarını nasıl kopyaladığımıza dair pek çok örnek var ve başkalarının neye dikkat ettiğine ilgi gösterme eğilimindeyiz. Gerçekten basit bir deney düşünün, 1950'lerde bir sosyal psikologun yapacağı bir deney gibi. Sokakta yürürken, bir grup insanın gökyüzüne baktığını görürseniz, muhtemelen durup baktıkları şeye bakarsınız. Çevremizdeki pek çok kişi belli bir ünlü hakkında konuşuyorsa, onların söylediklerine dikkat kesilirsiniz, videolarını izliyorlarsa izlemeye başlarsınız yani aynı şeyi yapma eğiliminde olabilirsiniz. Joneses'lara ayak uydurmak istememiz gibi. Dikkatimizi verdiğimiz kişiler ve gerçekten önemsediğimiz ünlüler konusunda kitlesel hareketin bir etkisi var.''

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI ARACILIĞIYLA SÜREKLİ TAKİP HALİNDE OLMA EĞİLİMİMİZ İLE ÜNLÜLER KONUSUNDA DA TEHLİKELİ BİR KOMBİNASYON OLABİLİR. ÜNLÜLERİ İDOLLEŞTİRME HALİMİZİN GELECEK NESİLLER ÜSTÜNDE DE ETKİYE SAHİP OLMASI KONUSUNDA ENDİŞELİ MİSİNİZ?

"Bence tatminsizlik ünlüler sebebiyle değil, birçok yönden teknoloji ve sosyal medyadan kaynaklanıyor. Ünlülerle ilgili haberleri okumaya ve ünlülerin Instagram akışkarını ve TikTok videolarını izlemeye takıntılıysak, hayatı kaçırıyor olabiliriz. Bu durumun mevcud hayatımızdan kopup, ünlüler hakkında endişelenmeye başlamamızdan, sosyal medyanın onları izlemeyi daha da cazip hale getirmesinden ve bu da gerçek hayatta kopukluk duygusuna yol açabilmesinden endişeleniyorum.''

"Öğrencilerimle, çevrimiçi ve gerçek hayatta dikkat ettikleri şeyler arasında bir denge sağlamaları gerektiği hakkında konuşuyorum ve bu, ünlüleri ne ölçüde takip ettiğimizi de içeriyor. Önemli olan, ünlülerle ilgili dedikoduları okuduğunuzda, gün boyu kendinizi daha iyi ve daha enerjik veya daha tükenmiş ve kayıtsız hissedip hissetmediğinizi fark etmek için bir dakikanızı ayırmak olabilir. İlginiz sizi iyi hissettirmiyorsa, kendinizi zamanınızı nasıl harcadığınız konusunda daha dikkatli olmanın zamanı gelmiş olabilir."

FAVORİ ÜNLÜLERİMİZİ TAKİP ETMENİN MUTLULUĞUMUZU ETKİLEMEMESİ NASIL MÜMKÜN OLABİLİR?

"Bir dizi haber okuduktan sonra nasıl hissettiğine biraz dikkat verin, iyi hissediyor musunuz? Yalnız mı yoksa daha az yalnız mı hissediyorsunuz? Sizi eğlenceli hissettiren etkinlikler yaratmaya çalışın. Bir ünlünün markasından ilham almak olabilir, bu yaklaşım eğitici akış sağlar ve bir şeyler öğrendiğinizi hissettirir. Önemli olan, bu etkileşimlerin sizi nasıl hissettirdiği konusunda dikkatli olmak ve daha fazla olumlu etki yaratan yönlerine bakmak olabilir. "