Ekin Bernay, Atlas
LIFESTYLE

Ekin Bernay, Atlas

Ekin Bernay V&A Museum ve Performistanbul iş birliğinde gerçekleştirdiği Atlas isimli yeni performansı 26 Kasım’da, Londra’daki müzenin Raffaello odasında, Friday Late kapsamında izleyicilerle buluşuyor

GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Kasım 2021

Ekin Bernay'ın, V&A Museum tarafından davet edilerek Performistanbul ortaklığında gerçekleştirdiği Atlas adlı 33 dakikalık yeni performansı 26 Kasım'da, Londra'daki müzenin Raffaello odasında, Friday Late kapsamında izleyicilerle buluşuyor. Günümüze kadar gelebilen en eski müzik kompozisyonu olan Seikilos Epitaph'ın bestesinden ilham alan performans, Şubat 2021'e dayanıyor.

"Yaşarken parla

Hiç korkma

Hayat sadece kısa bir süre için var

Ve zaman, hakkını talep ediyor"

Seikilos Epitaph

Performans fikri Ekin Bernay için, ''Dünyadaki tüm deneyimlerimin yaratıldığı gerçekliğimin ekseni, nöronların yaşam denen simülasyonun her anına komuta etmek için anlamlı sinyaller ilettiği yer" olarak tanımladığı omurgasına odaklanmasıyla ortaya çıkıyor.

Gökleri omuzlarında taşımaya mahkum edilen Titan efsanesi Atlas, aynı zamanda kafatasımızı omurgamıza bağlayan C1 isimli omura adını veriyor. Bernay bu kemiğin dünyadaki insan deneyiminin bir yansıması olduğuna inanıyor. Sanatçı, performansı dört bölüm olarak ele alıyor: "Doğuyorum, yolda yürüyorum, sonsuz huzuruma ulaşıyorum ve bedenimin sınırlarını aşıyorum".

İnsanlar olarak taşıdığımız ağırlığa hem fiziksel hem de duygusal perspektiften bakan sanatçı, kendi özüne yaklaşmak umuduyla insan vücudunu yapıbozuma uğratıyor. "Dünyaya kendi gerçeklik deneyimimden daha fazla ne sunabilirim?" sorusundan hareketle performansın adımlarını atıyor.