Kendi İşinizi Kurma Zamanı Geldi Mi?
LIFESTYLE

Kendi İşinizi Kurma Zamanı Geldi Mi?

Uluslararası havacılık yedek parça şirketi AP&S Aviation’ın kurucusu Aslıhan Bulut Aydemir, büyük hayaller ve  küçük bir sermaye ile başlayan başarı yolculuğunu paylaşıyor. Yeni girişimcilere ilham verecek ipuçlarıyla.

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Aralık 2021

Aslıhan Bulut Aydemir

Havacılığa aşık, hayalleri olan biriyim. Ruhum göklerde olmak için yaratılmış. Çocukluk hayalim astronot olmaktı, belki olamadım ama ait
olduğum yere hep bir kıyısından tutundum. 19 yaşında havacılık sektörüne girdim. Uçuş maliyetçisi, yer hostesi, bilet satış memuru, uçak bakım satış şefi oldum, nihayetinde uçak parçası satan bir girişimciye dönüştüm. Daha net bir tanım yapmam gerekirse; uluslararası standartlarda uçak parça ticaretini lokal stokist statüsüyle Türkiye'de ilk kuran kadın olduğumu söyleyebiliriz. Genelde bana sorulan ilk soruyla başlayayım: "Türkiye' de bir kadın olarak böyle bir işe girmeye nasıl cesaret ettiniz?"Aslında bu tam olarak cesaret gibi gelmiyor bana.

Benim kendi içimde kurduğum bir cinsiyet bariyeri yok. Kendimi tanımlarken, düşünürken, konuşurken cinsiyetim aklıma gelmez. Sanırım bu, her şeyi yapabilme özgürlüğü veriyor bana. Ben buna kendi cinsiyetinin farkında olarak insan olma sanatı diyorum.

Sektördeki tüm deneyimlerimde kendimi hep önemli, üretken, sistemin domino taşlarından biri olarak hissettim. İnsanda aidiyet duygusu oluşturan en önemli şey, kendini işe yarar ve değerli hissetmek. Ait olduğunuzu hissettiğiniz şeyle mutlaka harmanlanırsınız.

Farklı noktalarda çalışmak farklı bakış açılarına sahip olmamı sağladı; iyi gidiyorsa neden, aksıyorsa neden? Uçuşları en çok aksatan neden uçak parçalarının tedariğiydi. Bu konuyla ilgili bir görev tanımım hiç olmamıştı ama sektörün eksikliğini hissetmiştim.

Girişimcilikte bence en önemli nokta, bütünün içindeki eksiği fırsata dönüştürebilmek. Hiçbir şey aniden olmuyor; fark edersiniz, önemsersiniz ve aklınızda bir şeylerin temeli oluşur. Bu noktada kullandığınız en önemli "kas" merak; merakı gidermenin en iyi yolu ise bakmak yerine görmek ve dahil olmak. Bu arada, dahil olmanız bazen çok iyi karşılanmayabilir, hatta genellikle pek iyi karşılanmaz ama bu bir engel değildir, siz de çaktırmadan dahil olun, en azından fikriniz olsun.

Böylece 2007 yılında kendi şirketimi kurdum. İlk başta fiziksel bir şirket kuracak sermayem yoktu, bundan dolayı AP&S'in operasyon yaşı 15, resmi yaşı 14'tür. İlk bir yıl hem temsilcilik yaptım hem de part time işlerde çalıştım. Bugünse, ekip arkdaşlarımla beraber şirketi uluslararası pazarda daha ileri noktalara taşımak için çalışıyoruz.

Bu yola çıktığımda hedefim sadece bir şirket kurmak değildi; Türkiye'de bu pazarın oluşmasına katkıda bulunmaktı. Bugün, mevzuat değişiklerine olan katkımız benim için ticari girişimimin geldiği noktadan çok daha önemli bir tatmin kaynağı. Günü kurtaran anlık önerilerin bu çağda saniyeyi bile kurtarmadığının farkında olmak, hem kendimizi hem toplumu kapsayan uzun soluklu hedefler koymak şart. Yer aldığım konferans ve mentorluk çalışmalarında bunun altını çiziyorum. Kendi yolculuk deneyimlerimizi tüm gerçekliğiyle paylaşma sorumluluğumuz olduğuna inanıyorum. Ve bugünün temelini atan benim dönemimin girişimcilerine, yatırımcılarına, vizyonerlerine teşekkür ediyorum. Ben onların yarattığı istihdamın bir ürünüyüm.

GİRİŞİMCİ NOTLARI

ALIŞVERİŞ TÜYOSU
Fikir alışverişinde bulunmak çok kıymetli ama şu nüansı hep aklınızda tutun: "Ben şunu yapabilir miyim?" sorusuna cevap karşı tarafın yapabilme kabiliyeti ölçüsünde gelecektir, bu sizin kabiliyetinizin ölçüsü değildir. Hayalleriniz varsa, onları yapacak kabiliyetiniz de vardır. Yol uzun olabilir ama zaten keyfi orada. Bir tohum, çiçek olmak için kabuğunu kırmak zorundadır.

SÜRECİN FARKINDA OLUN
Üzüntü ve sevincin kardeş olduğunu unutmayın. Pes etmeyin, oyun kurucu olduğunuzu unutmayın. Hayatta her şey var ama karamsarlık yok, önüne bak ve devam et! Başkalarının yaptıkları değil, senin ne yaptığın önemli. Bu bakış açısı, haksızlığa uğradığım anlarda en büyük kurtarıcım oldu.

TOPLAM SERMAYE
Girişimciyi başarıya götüren yol aslında kapitalinin az olmasıdır. Şaşırtıcı geliyor ama sağlam bir yapı kurmak için para yeterli bir
değer değildir. Tam aksi yönde etkisi vardır. Sermayeniz yolda edindiğiniz tecrübeler, örüntüleriniz ve bilginizdir. İyi bir akış planı, sıfırdan başlayanlar için en büyük sermayedir.

YAPBOZ KURALI
İşinizi yapboz gibi hayal edin. Ne kadar çok parçayı birleştirmeniz gerektiğini unutmayın. Bunun için sabır, gözlem ve araştırma en çok
ihtiyacınız olacak şeyler. Sadece kendi yaptığınız iş hakkında bilginin size yeteceğini düşünmeyin. Girişimin çok kollu bir mekanizma olduğunu
unutmayın. Yöneteceğiniz operasyonun tüm akış ve yüklenicileri ile ilgili fikriniz olmalı.

OLMAK YA DA OLMAMAK
İmkansız diye bir şey yoktur. Sizin aksiyon alıp almamanız vardır. Bazı şeylere başlamak için başka insanların oluşturmasını beklediğiniz koşullar varsa, girişimci olup olmamaya henüz karar vermemişsinizdir. Aleyhinize gibi görünen durumlar, mesela ciddiye alınmamak aslında biraz avantaj gibidir. Onlar sizi ligin alt sırasında bir takım gibi görürken, çok çalışıp gol atarsınız. Hayatta her şeyi ve herkesi ciddiye almak lazım.

EYLEM PLANI
Girişimcilik sadece bir iş kurmak değildir, hayalini kurduğunuz her şeyin gerçekleşmesi için yaptığınız her türlü harika eylemdir. Girişimcinin en büyük uçurumu ise hedefine ulaştığı andır. Vardığınız yerin son durak olduğunu düşünürseniz, o trenden inmeniz gerekir. Bu bana göre en önemli tuzaklardan biri. Hedefin ciro olduğunu düşünmek yanlış bir algıdır. Yeni hedefler, rakamlar üzerinden konulamaz. Rakamlar, konulan hedefin sonucudur. Kendi adıma, yeni hedefim bir akademi oluşturmak ve ülkemizdeki pazar oluşumuna insan kaynağı hazırlamak.

ŞİMDİ
Bir defter alın, hayalinize hayat verin: "Gerçekten hedefe" haritanızı oluşturun. Ve 15 yıl sonra baktığınızda gülümsemenin tadını çıkarın.