Güncellenmiş Zarafet
LIFESTYLE

Güncellenmiş Zarafet

Antikalara ve mimariye olan ilgisini Çukurcuma’daki showroom’unda bir araya getiren Aslı Günşiray ile yaşam alanları üzerine keyifli bir sohbet.

GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Aralık 2021

Bade Çakar
Fotoğraflar Kutup Dalgakıran

Uzun zamandır Çukurcuma'dasınız. Bu semt, bu alan kreatif tarafınız için ne ifade ediyor?
Çukurcuma; Pera, Beyoğlu, Karaköy gibi İstanbul'un eski önemli semtlerinin ortasında. Bu semti zengin kılan, burada yaşamış olan Rum, Ermeni, İtalyan, Musevi, Fransız kültürü. Çukurcuma'da halen korunmuş bina ve sokakların kalabilmiş olması çok değerli. Bu iç içe geçmiş kültür
beni çok besliyor. Farklı dükkanların, galerilerin, sanat atölyelerinin açılması semti daha da ileriye götürdü.

Sanat ve mimariye olan ilginiz ne zaman başladı?
Çocukluk yıllarımın İtalya, İngiltere, İsviçre, Almanya gibi farklı ülkelerde geçmesinin bunda etkisi büyük. Dedemin antika ve sanata olan ilgisi, rafine bir zevkle 40 yıl Paris'te yaşamış olması, bu ilgiyi ve kültürü annemin devam ettirmiş olması sanırım en büyük etkenlerden.

Burası, sizin tasarımlarınızla beraber yeni ve eski parçaların bir arada olduğu bir yer. Nasıl bir ortak yönleri var?
Yeni ve eskiyi bir arada ahenkle yaşatmak benim için önemli. Dükkanımda yer alan parçalar gözün tüketmediği, estetik ve otantik değerlerini günümüze uyarladığımız bir seçkiyi temsil ediyor.

Her eski parçaya antika denmiyor. Ama bazen bu durum kafa karıştırabiliyor. Hangi parçalara antika denir?
Antika, döneminin en güzel örneğidir. Nadir bulunan, iyi kondisyonda olan, tarihe veya önemli bir kişiye referansı olan, sanat değeri olandır. Her dönemin güzel örnekleri var. Antikalara günümüz modern yaşamında mutlaka yer vermek gerekiyor diye düşünüyorum. Yaşanmışlık, aidiyet hissi, sanata olan saygı için önemsiyorum.

Aynı zamanda projeler hazırlıyorsunuz. Yarattığınız alanlarda önem verdiğiniz detaylar neler?
Projelerimde önem verdiğim duygu, eve girildiğinde hissedilen sakinlik, sadelik ve kişinin yaşamına en uygun konforun ve estetik değerlerin yansıtıldığı bir mekan olması. Fonksiyonel olmalı ve eskiyi bugüne taşıyan yeni bir vizyon sunmalı.

Sizce bir yaşam alanında en çok hangi detaylar verilmek istenen hissiyat ve görünüm için önemli?
Rahatlık ön planda olmalı. Yaşayanın kişisel ifadesini, bakışını, dünyayla olan bağlarını ifade etmeli ve kesinlikle kendini iyi hissedebileceği bir alan olmalı. Renk tonları ve proporsiyon önemli, alçak mobilyalar, doğal malzeme ve dokular her zaman farklı bir hava katar.

Daimi ilham kaynaklarınız neler?
Farklı kültürler, insanlar, doğa, sanat…

Sizi etkileyen akımlar, dönemler, sanatçılar kimler?
Beni etkileyen uzun bir liste var. Picasso, Picasso ve Picasso… Belle Epoque dönemi, Cobra dönemi, Amedeo Modigliani, Axel Vervoordt ve Christian Liaigre.