Root Atelier:
LIFESTYLE

Root Atelier:

Begüm Zaimoğlu ile botanik, tasarım ve yıl biterken favorileri üzerine.

GÜNCELLEME TARİHİ: 31 Aralık 2021

House of Root ardından neredeyse 1 buçuk yıl olacak, Moda'da Root Atelier hayatımıza girdi. Root Atelier'nin nasıl bir dinamiği var?

Root Ateleir sadece bir bitki dükkanı değil; peyzaj, tasarımcılar, mimarlar, lokal üreticiler ve markaların ortaklaşa bir araya geldiği, çözüm ortaklığı yaptığı bir hub. Moda gibi, mahallecilik ve aslında sokak kültürünün olduğu bir yerde, herkes yeni lokal keşifler peşinde. Aslında Root, dünyanın her yerinden merakla içeri giren insanlar, tasarımcılar ve hatta Moda'ya yerleşen yabancı komşularımız var. Herkesin bitkileri hakkında, tasarım hakkında gelip, ortaklaşa bu dili paylaştığı bir dükkan. İnsanlar sadece bitki almaya da gelmiyor, kendi bitkilerini getiriyor, Atölyeler yapılıyor. Root'un deneyimlediği ve rutinine kattığı ürün ve tasarımlarla da genel olarak davetkar bir yer oldu Root Atelier.

Pandemiye birlikte herkesin yaşam alanlarına dönmesi, bitkiler ve doğa ile olan iletişimimizi de değiştirdi. Aslında Root zaten bu dinamik arasında yer alıyor: bitkiler ve doğa ile ilişki kurmak. Pandemi bu ilişkiyi nasıl değiştirdi, senin gözlemlerin neler?

Reçel

Hepimizin evlerine ve kendi iç dünyalarına döndüğü bu zamanlarda belki de en çok özümüze, yani doğada olmaya hasret kaldık.

Toprağa dokunmak, bitki dikmek ve onlarla ilişki kurmak doğanın dönüşümünü evimize taşıyor. Bitkilerin gelişim sürecine ortak olduğunuzda; yaprakların filizlenmesi, mevsimlere bağlı su ihtiyacı ve zamanla büyüme hızının değişimini gözlemlemek de tüm bunların bir parçası. Eğer bunu görebilmeyi seçersek tabi. Çünkü bitkiler evlerimizi, mobilyalarla dolu mekanlar olmaktan çıkarıp, yaşayan ve bize ait olan mekanlar haline getiriyor.

Bitkilerin ruh sağlığımıza iyi geldiği birçok araştırma tarafından tespit edilmiş. Bulunduğunuz ortamda yer alan bitkilerle kurduğunuz ilişki, mekanda daha huzurlu ve güvende hissetmenizi sağlıyor. Ek olarak anda kalmanıza daha faydalı olurken, herhangi bir bitkinin tek yaprağını incelerken bile günlük işinizin telaşlı enerjisinden kolayca uzaklaşabildiğinizi fark edebiliyorsunuz. Örneğin Root'da gerçekleştirdiğimiz atölyelere gelen insanların genelde ortak bir noktası oluyor, o da yeşil işbirliği. Bitkileri kendi yaşam alanlarına dahil ederek, daha yaşanılası, mutluluk verici "mekanlar yaratmak".

Sadece Root değil, senin hayat tarzın, rutinlerin ve tasarım çizgin konusunda da takipteyiz. Bu sene senin için öne çıkan 5 lokal tasarım markası ve mekan neler oldu?

Lokal tasarım markaları; Ferm Living, Hot Wire Extensions, Flensted Mobiles Darwin's Botanical, Toniton, Maitoinen Home, Bonsergent Studio ve favori lokal mekanlarım; Boden, Nane ve Fern Cafe