5 Maddede Vırgıl Abloh Comıng of Age Sergisi
LIFESTYLE

5 Maddede Vırgıl Abloh Comıng of Age Sergisi

Louis Vuitton Vakfı'nın Virgil Abloh'un anısına düzenlediği Coming of Age sergisi çocukluk, neşe ve yaratıcılığı keşfediyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Nisan 2022

Kökleri 2019 yılına dayanan Coming of Age sergisi, 2021 yılında aramızdan ayrılan Virgil Abloh'un zihninde bir yolculuk deneyimi sunuyor. Çocukluğu ve genç bir erkek olmanın yansımalarını merkeze alan sergi sınıf, ırk, sosyal ekonomi, alt kültür ve izolasyon gibi kavramlar etrafında şekilleniyor. Virgil Abloh tarafından kürate edilen kollektif proje yaşamı ve yaratıcılığı kutluyor. Tek bir farkla! Bu sergi alışkın olduğunuz sergilerden biraz farklı. Ansızın kendinizi kırmızı şişme bir kaleden kayarken bulabilirsiniz. Coming of Age sergisinin beş maddede inceleyelim. Baklaım bu yolculukta bizleri neler bekliyor.

Oyun Sevgisi

Serginin bir parçası olarak vakfın bahçesinde su üzerine kurulan kırmızı bir şişme kale bizleri karşılıyor. Ziyaretçilerin içindeki çocuğu açığa çıkartan bu kale, Abloh'un kısa soluklu kariyeri boyunca asla yitirmediği çocuksu merak duygusunu sembolize ediyor.

Kendini Müziğin Ritmine Bırak!

Virgil Abloh her fırsatta sanat ve modayı aynı potada buluşturan özel bir isimdi. Özel işbirliklerine imza atan Abloh'u anmak için serginin bir bölümünde bunun için bir alan yaratıldı. Serginin o kısmında Louis Vuitton'un eski defileleridnen kalma sanat eserleri ve eski fanzinleri yer alıyor. Abloh'un sorduğu temel sorulardan biri "Sanat nedir, onu kim yapar, nerede sergilenir ve ona kim bakar?" oldu ve Abloh bu soruya "Herkes" cevabını verdi. Radyo sunucusu Benji B, Abloh için Outkast, Missy Elliott, ve Lauryn Hill gibi isimlerden oluşan 8 saatlik bir çalma listesi oluşturdu.

Gençlik Yıllarına Yolculuk

Guadalupe Rosales'in enstalasyonu olan Genç Yatak Odası'nda hayaller ve hayal gücü gerçeğe dönüşüyor. Enstalasyon, 90'lı yılların tipik bir gencinin kişisel alanını yeniden yaratıyor. Genç odası kavramı çoğu insan ergenliğin zorlukları arasında ilerlerken bir sığınaktı. Posterlerle dolu duvarlar ve dağınık bir yatak... Rosales anıları, kayıpları ve yerinden edilmiş gençleri canlandırıyor. Virgil Abloh'un "Herşeyi 17 yaşımdaki kendim için yaptım" cümlesiyle enstalasyon anlam kazanıyor.

Devasa Anılar

Serginin bir kısmındaki koridor bilboard boyutunda devasa fotoğraflarla kaplanmış. Bu kısım Abloh'un ailesi ve sevdiklerinin, ilham aldığı kişilerin fotoğraflarından oluşuyor. Yer alan görsellerin hepsi bir duygu geçişini, inişleri ve çıkışları tanımlıyor.

Abloh'un İlham Derslerini Dinleyin

Serginin sonuna doğru, Abloh'un Harvard Tasarım Okulu'nda verdiği bir dersi dinleme fırsatı bizleri bekliyor. Dersin başlığı ise "Buraya karmaşık bir başlık ekleyin." cümlesi. Komik öğelerinde yer aldığı video izleyenlere Abloh gibi bir ustanın paylaştığı eşsiz bilgilere ulaşım imkanı sağlıyor. Ardında bıraktığı mirası unutulmaz zenginliklerle dolu olan Virgil Abloh her ne kadar aramızda olmasa da bizlere neşeyi, umudu ve yaratıcılığı aşılamaya devam ediyor.