Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 5 Hata
LIFESTYLE

Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 5 Hata

Kilo vermeye çalışıyorsunuz ama bir şeyler yolunda gitmiyor mu? Kilo vermeye çalışırken yapılan 5 hata sizlerle.

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Mayıs 2022

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte cinsiyet ve yaş grubu fark etmeksizin toplumun büyük bir çoğunluğu fazla kilolarıyla daha da ciddi bir şekilde yüzleşiyor. Deniz sezonuyla birlikte açılan plajlar ve yazlık giysiler fazla kilosu olanlar için gergin deneyimler yaşatabiliyor. Tüm bunlardan ötürü bahar ayları ve yaz mevsimi insanların en çok diyet yaptığı zaman aralığı oluyor. Kimileri kış aylarında spora ve sağlıklı beslenmeye başlayarak yaza emin adımlarla ilerlese de kimileriyse yaz mevsiminin ortasında şok diyetler ile mucizeler bekliyor. Sağlığınız için bir adım atmak istiyorsanız hiçbir zaman bunun için geç değil, yeter ki içinizde gerekli olan motivasyon kıvılcımı olsun. Sizler için kilo vermeye çalışırken yapılan 5 genel hatayı ele aldık. Sizde listemizdeki maddelere dikkat ederek emin adımlarla istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.

Gerçekdışı Hedefler Koymak

Eğer kilo vermeye ve sağlıklı bir hayata adım atmaya karar verdiyseniz kendinize yapacağınız en büyük kötülük gerçekdışı hedefler koymak olur. Oldukça hassas ve dikkatlice ilerlenmesi gerek bu sürede bir haftada 5 kilo vermeyi beklerseniz hem hedefinize ulaşamazsınız hem de gerçekdışı hedefinize ulaşamadığınız için hemen pes edersiniz. Her zaman için asıl amacınız yavaş ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek olmalıdır. Gerçekçi hedefler sizi bir adım öteye taşıyacak ve her adımda elde ettiğiniz başarı ilerlediğiniz yolda daha hızlı ivme kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Öğün Atlama Ve Yetersiz Beslenme

Kilo verme sürecinde bir uzmanla ilerleyecekseniz tüm sorunlarınıza ve sorularınıza daha kolay yanıt bulabilirsiniz. Eğer bu yolculukta kendi başınaysanız çevrenizden ve internetten duyduğunuz kaynağı güvenilir olmayan bilgilere itibar etmeyin. İster iki ister üç öpün beslenmeyi tercih edin. Temel olarak dikkat etmeniz gereken şey öğünler arasındaki dengeyi kurmak. Kilo vermek aç kalmak değildir. Bu sebepten geçiştirdiğiniz her öğün ve vücudunuzu mahrum ettiğiniz her sağlıklı ve gerekli besin sizi zayıflatmaktan öte yokluklarıyla vücudunuza zarar vermenize sebep olacaktır. Dengeli bir şekilde her öğününüzü değerlendirmeyi unutmayın.

Paketlenmiş Gıdalardaki Tehlike: Şeker

Çok fazla paketlenmiş ve işlenmiş gıda yerseniz sandığınızdan daha fazla şeker, sodyum ve yağ tüketiyorsunuz demektir. Amerikan Kalp Derneği, tükettiğiniz ilave şeker miktarını günlük isteğe bağlı kalori hakkınızın yarısından fazla olmayacak şekilde sınırlandırmanızı öneriyor. Yani kadınlar için günde 100 kaloriden civarı. Bu da yaklaşık altı çay kaşığı şekere eşittir. Erkekler içinse günde 150 kalori, yaklaşık dokuz çay kaşığı şeker yeterli kabul ediliyor. Bu oranların dışında tükettiğiniz her şekerin görüntünüzü ve sağlığınızı olumsuz etkilediğini hatırlatmak isteriz.

Aşırı Su Tüketimi

Halk efsaneleri arasında yer alan "Su içmek zayıflatır" söylemine inanmayın. Su içmenin metabolizma üzerindeki hızlandırıcı etkisi ve kişi tok tutması gibi özellikleri çeşitli verilerle kanıtlanmıştır ama hiçbir zaman için su tek başına zayıflamanızı sağlayacak bir öğe değildir. Özellikle gerekenden fazla su tüketimi sizi zayıflatmanın ötesinde vücudunuza zarar verebilir. Aşırı su tüketimi yorgunluk, kas ağrıları, baş dönmesi gibi sorunlara yol açabilmektedir. Gün içinde saat başı dengeli bir şekilde su tüketimi hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Porsiyon Kontrolü
Sağlıklı beslenmenin temelinde yatan konulardan biri porsiyon boyutlarıdır. Sağlıklı ya da az kalorili olan her şeyi istediğiniz gibi tüketebilirsiniz diye bir konfor alanı ne yazık ki bulunmuyor. Beslenme programınızda olmasa bile kimi zaman fastfood ürünleri yiyip, kimi zaman tatlı kaçamaklar da yapabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek yasaklar ve kırmızı çizgiler demek değildir. Sürdürmeniz geren genel bir rutin olduğunu düşünün. Hangi şartlarda olursak olalım programımız ve bulunduğumuz ortam birden bire değişebiliyor. Eğer programınızın dışına çıkmak zorunda kalırsanız porsiyon boyutunuzu kontrol altında tutarak ertesi gün pişmanlığı yaşamadan hedefinize ilerleyebilirsiniz.