Hubert de Givenchy Müzayedesi Rekor Kırdı
LIFESTYLE

Hubert de Givenchy Müzayedesi Rekor Kırdı

Paris'teki Christie's'e göre, 114 milyon avroyu aşan toplam değeriyle, Fransız müzayedesinde şimdiye kadar satılan en değerli ikinci koleksiyon.

GÜNCELLEME TARİHİ: 21 Haziran 2022

Paris'teki Christie's, Hubert de Givenchy'nin mülkünün açık artırma satışlarının 114 milyon avroyu aştığını, bu da koleksiyonun satış öncesi düşük tahmininin iki katından fazla artarak onu Fransız müzayedesinde satılan en değerli ikinci koleksiyon haline getirdiğini söyledi.

Sonuç, müzayede evinin, 2009 yılında Yves Saint Laurent ve Pierre Bergé koleksiyonunun tarihi satışı da dahil olmak üzere, tarihin en önemli 10 koleksiyonundan sekizini ele alarak, tek sahipli koleksiyonların satışında bir güç merkezi olarak itibarını pekiştirdi.

Ağırlıklı olarak 18. yüzyıla ait sanat, heykel ve mobilyalardan oluşan de Givenchy'nin koleksiyonu, Fransız zevkinin elçisi olarak bilinen ve iç tasarım çevrelerinde "le goût français" olarak adlandırılan tasarımcının titiz bakışını yansıtıyordu. Aristokrat kökenli uzun boylu tasarımcı için koleksiyonculuk bir yaşam tarzıydı.

Christie's bunu 18. yüzyıl mobilya pazarı için "yeni ufuklar açan bir an" olarak lanse etti ve satılan ilk 10 eserin yarısının 18. yüzyıl mobilya ve dekoratif sanatları ve yarısının modern sanat eseri olduğunu belirtti. Evden yapılan açıklamada, "18. yüzyıl mobilyaları için bu kadar olağanüstü güçlü fiyatlara 1990'lardan beri ulaşılamadı" denildi.

Dört canlı müzayede, 14-17 Haziran tarihleri arasında Théâtre Marigny'de ve Paris'teki Christie's satış odasında gerçekleşti. Sofra takımı gibi daha küçük ürünlerin iki çevrimiçi satışı sırasıyla 22 ve 23 Haziran'a kadar sürecek.

Christie's Fransa başkanı Cécile Verdier, "Hubert de Givenchy'nin koleksiyonundaki hazinelerin kusursuz kaynağının ve üstün kalitesinin dünyanın dört bir yanındaki alıcılardan bu kadar büyük ilgi görmesi şaşırtıcı değil" dedi.

114,4 milyon avro veya 119,7 milyon dolarlık cari açık artırmalarla, müzayedeler 19 yeni dünya rekoru kırdı. Joan Miró'nun, tasarımcının yatak odasında asılı duran ve daha önce hiç müzayedede sunulmamış olan "Passage of the Migratory Bird" tablosu da dahil olmak üzere, 5 milyon avronun üzerinde beş lot satıldı.

Alberto Giacometti'nin heykelinin kadrosunda yer alan "Woman Walking", 27,2 milyon avroya satıldı ve bu yıl Fransa'da bugüne kadar açık artırmada satılan en pahalı eser rekorunu kırdı.

Christie's International'ın başkan yardımcısı Charles Cator, 1993'te Christie's'deki koleksiyonundaki nesnelerin ilk satışında ve tasarımcının 2018'deki ölümüne kadar müteakip birkaç projede de Givenchy ile birlikte çalıştı.

"Hubert de Givenchy'nin çok takdir ettiği bu harika mobilya parçaları için elde edilen tüm fiyat seviyelerinde olağanüstü sonuçları görmek özellikle heyecan vericiydi" dedi.