Yaratım süreci
MODA

Yaratım süreci

Yaratıcılığın yüzde ellisi yetenekse, diğer yarısı da ilhamdır. Peki, tasarımcılar, İlkbahar/Yaz 2018 sezonu için onu nerede buldular?

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Nisan 2018

RAF SIMONS'IN AMERİKAN YOLCULUĞU

Raf Simons, Calvin Klein'da Amerikan rüyasını sanatla buluşturma konusunda kararlı. Andy Warhol Foundation ile 2020'ye kadar yaptığı anlaşma da Pop-art efsanesinin eserlerini önümüzdeki koleksiyonlarda da göreceğimize kanıt. Simons, ilk Calvin Klein kampanyasında Warhol, Richard Prince ve Sterling Ruby'e ait eserleri kullanarak Amerikan modasını Amerikan sanatıyla iç içe tanımladığını gösterdi, sezon defilesinde ise Sterling Ruby rüzgarı esiyordu.

CHECK-IN ŞIKLIĞI

John Galliano'nun defilesini izleyenler kendilerini transit uçuş bekleyen yolcular gibi hissettiler. Bagaj etiketleri, uçak biletleri, jet-lag bir yolcunun boyun yastığı ile önlerinden geçmesi ve bulutu andıran büyük clutch'larla, 'havaalanı modası' kavramıyla tanışmış olduk.

KADINLARIN ÇİZDİĞİ KADINLAR

Miuccia Prada'nın Prada İlkbahar/ Yaz 2018 koleksiyonunda kuşkusuz en dikkat çeken detay çizgi roman baskıları oldu. Bu koleksiyon için sekiz kadın sanatçının; Brigid Elva, Joëlle Jones, Stellar Leuna, Giuliana Maldini, Natsume Ono, Emma Ríos, Trina Robbins ve Fiona Staples'ın çizimlerinden ve ilk kadın çizgi roman sanatçılarından Tarpé Mills'in arşivlerinden derlediği kadın kahramanları kıyafetlere taşıdı.

BAŞTAN AŞAĞIYA MARILYN

Donatella Versace'nin ağabeyine ithaf ettiği İlkbahar/ Yaz 2018 koleksiyonu, Gianni Versace'nin 90'larda yarattığı ikonik Versace kadınının 2018 güncellemesi gibiydi. Bu kadın için başka bir ikonik kadının, Marilyn Monroe'nun Andy Warhol imzalı, 1967 tarihli Pop-art portresini kolsuz bir mini elbise ve uzun çizmelere uyarladı.

MİMARİ ETKİLER

Eudon Choi'nin bir önceki sezonda ilham kaynağı çağdaş mimarinin öncülerinden Adolf Loos'tu. Bu kez gözünü Eileen Gray'in modern estetiğine çevirdi. Cote d'Azur'daki 1929 tarihli E-1027 ana ilham kaynağıydı.

NOSTALJİK SÜSLEMELER

İngiliz tasarımcı Phoebe Philo'nun Céline İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonu için ilham kaynağı detaylarda gizliydi. Céline'in minimal çizgisiyle geçmiş dönemlerin desen ve aksesuar detaylarını nötr tonlarla buluşturan Philo'nun Pre-fall 2018 koleksiyonundan sonra markayla yollarını tamamen ayıracağını hatırlatalım.

GIUSEPPE ARCIMBOLDO

16. yüzyılda yaşamış İtalyan ressamın insan portrelerini andıran grotesk kompozisyonları 20. yüzyılda Salvador Dalí gibi gerçeküstücü ressamlar arasında hayranlık uyandırdığı gibi, Comme des Garçons İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonu için Rei Kawakubo'nun da başlıca ilham kaynağı oldu.

RACHEL HAYES

Angela Missoni, 20 yıl önce aile markasının başına geçtiğinden beri ilk kez kadın ve erkek koleksiyonlarını bir arada tanıttı. Amerikalı sanatçı Rachel Hayes'in tasarladığı kumaş çadırın altında, defile mekanı etkileyici bir çağdaş galeriye dönüştü.

NIKI DE SAINT-PHALLE

Maria Grazia Chiuri, ilham veren kadın sanatçıları Dior'da anmaya devam ediyor. Rodin Müzesi'nde tanıtılan İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonu için ilham perisi, çizimlerinin desen olarak elbiseleri süslediği, 2002'de hayatını kaybeden Fransız kökenli Amerikalı sanatçı Niki de Saint-Phalle oldu.

HEDİYELİK EŞYA DÜKKANI

Demna Gvasalia, Balenciaga İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonu için dikkatini çeken farklı detaylardan ilham aldı. Paris'te turistik hediyelik eşya dükkanlarında satılan Eyfel Kulesi'nin minyatür anahtarlıklarını çantalarına uyarlarken, Amerikan Doları desenini kumaşlara aktararak tam da istediği gibi dikkat çekici bir koleksiyona imza attı.

DAVID HOCKNEY

Simon Holloway geçen yıl Tate Britain'da ziyaret ettiği David Hockney sergisinin üzerinde yarattığı etkiyi Agnona İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonunda gözler önüne serdi. Sonuç: Canlı mavi, yeşil, pembe, sarı ve turuncu tonlarının hakimiyetindeki yalın, son derece şık siluetler.