Gündüzden geceye uzanan etekler
MODA

Gündüzden geceye uzanan etekler

Ayşe Kucuroğlu ve Deren Karaca'nın kurduğu Carrie, Frida, etc. markası, her kadının içinde yaşattığı Carrie ve Frida’nın zamansız tarzını stil sahibi anahtar parçalarla açığa çıkarmayı hedefliyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Haziran 2019

Pelin Hasçalık
Fotoğraflar Serkan Eldeleklioğlu

Markanın ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Ayşe Kucuroğlu:
İki yakın arkadaş olarak birbirimizin stilini her zaman çok beğeniriz. Aynı parçaları beğenip alır ama kendi stilimize göre kombinleriz. Bu anlamda ortak bir zevki paylaştığımız söylenebilir. İşte, bu ortak zevki; moda anlayışımızı ve stilimizi beğenen çevremizin de ısrarıyla tasarımlara dökmek ve altına imzamızı atmak istedik. Koleksiyonlar oluşturulurken, parçaları giyen kadınların, dönüştükleri ikonların tarzında rahat ama stil sahibi hissetmeleri amaçlandı. Hep bilinen, her zaman aranan ama iyi kumaşa, iyi kalıp ve dikişe sahip olanının zor bulunduğu parçalara odaklanıldı. Bu amaçla ilk koleksiyonda slip formda saten etekler ve spagetti askılı üstler tasarlandı. Giyen kişiyi rahatlıkla gündüzden geceye taşıyabilecek bu parçalar, takım olarak giyilebildikleri gibi, farklı parçalarla kombinlenip, o günkü trend ve ihtiyaçlara göre klasik ya da avangard görünümlerin birer parçası haline gelebiliyorlar. Markanın Instagram hesabı ise bu parçaların yaratıcı bir şekilde nasıl kombinlenebileceği konusunda ilham vermek için farklı styling önerilerine yer veriyor.

Markanın ismi de ilginç. Nasıl karar verdiniz, içinde hangi anlamları barındırıyor?
Deren Karaca:
Carrie, Frida, etc. ilhamını ve adını tarihin en kült kadınları arasında yer alan iki isimden alıyor: sanatçı Frida Kahlo ve Sex and the City karakteri Carrie Bradshaw. Farklı zamanlarda yaşamış bu iki kadının ortak yönleri çok fazla ama ilk bakışta göze çarpan iki nokta, aşka ve giyime olan tutkuları. Frida'ya bakınca aşk ve acı ön plana çıkarken, yaşadıklarını kendine has tarzına ve tablolarına yansıtması onu ikonik bir kadın mertebesine çıkarıyor. Carrie Bradshaw ise sadece giyimde değil, her anlamda sıradışı seçimleri ve hiç umudunu kaybetmeden aşkın peşinden gitmesiyle kadınlara ilham kaynağı oldu ve kurgu bir karakter olmasına rağmen bir ikon haline geldi.

Tasarım aşamasında nasıl bir süreç söz konusu?
AK:
Kişiye özel tasarım yaparken amacımız müşterimizi tam anlamıyla mutlu etmek. Mevcut modelimizin müşterimizin bedenine göre tasarlanması ya da hayalindeki bir parçanın tasarım dilimize uygun olarak yapılmasından söz ediyoruz. Örneğin şu anda oldukça yoğun çalışan bir müşterimiz için Londra'da bir düğünde giyeceği elbiseyi tasarlayıp, ofisinde ölçü alıp kumaşı seçtik. Sadece elbiseyi dikmekle kalmıyoruz, giyileceği etkinliğe özel şekilde, müşterimizin de tarzını göz önünde bulundurarak styling'ini yapıyoruz.

Kumaş seçimi ve üretim nasıl gerçekleşiyor?
AK
: Kumaş işimizin en önemli iki bileşeninden biri, dolayısıyla kumaş kalitesine çok önem veriyoruz. Klasik anahtar parçalar üzerine yoğunlaştığımız için işimizin aynası kumaş, dikiş ve kalıpta yarattığımız fark. Kumaşlarımızın günlük kullanıma uygun, kolay kırışmayan, sahibine kendini iyi hissettiren ve ilk günkü çekiciliğini uzun süre koruyan özellikte olmasına dikkat ediyoruz. Üretimi ise oldukça butik bir şekilde, neredeyse couture özeninde yapıyoruz. Çünkü bu koleksiyonda çalıştığımız saten kumaşlar hata kaldırmayacak özellikte. Dikiş iyi olduğunda, ortaya çıkan tasarımlar da tatmin edici oluyor.

Tasarımlarınız sizi ve kişisel stilinizi nasıl yansıtıyor?
DK:
Eteklerimiz bizim feminen yanımızı yansıtıyor. Rock tişörtlerle giyilseler bile ortaya çıkan kombini yükselterek, kadınsı ve ışıldayan bir hava yaratıyorlar. İşin en güzel tarafı da bu havanın minimum eforla ortaya çıkması. Çünkü günümüz şehir hayatında kimsenin kıyafet kombinlemek için fazla zamanı yok.

Kaç parçalık bir koleksiyon söz konusu?
AK:
İlk koleksiyonumuzda üç ana parçaya odaklandık; etek, askılı üst ve elbiseler. Koleksiyonumuzun çıkış noktasını günlük feminenlik olarak tanımlayabiliriz. Gündelik hayatın içinde rahatlıktan ödün vermeden her daim şık olmak isteyen kadınlara hitap ediyoruz. Eteklerimiz, elbiselerimiz adeta ikinci bir ten gibi kadınları sarıyor, gündüzden geceye rahatça geçmelerine imkan sağlıyor.

Etek tasarımlarında kullanmayı en sevdiğiniz malzeme ve detaylar hangileri?
DK:
Sevdiğimiz çok detay ve malzeme var ama bu koleksiyonda akışkanlığı, parlaklığı sebebiyle özellikle saten odaklı çalıştık. Önümüzdeki koleksiyonlar için feminenliğe vurgu yapacak sürpriz malzeme ve detaylarla takipçilerimizin karşısına çıkacağız. Şimdilik, sonbahar/kış koleksiyonumuzda sipariş üzerine çalışacağımız eteklerin uçuş uçuş olacağı ipucunu verebiliriz.

Etekleri hangi parçalarla eşleştirmeyi önerirsiniz?
AK:
Hemen hemen her stile uyumlular. Giyim tarzlarımızdan yola çıkarak biz; rock chic parçalar, ceketler, payetli üstler, keten tişörtler ve Carrie, Frida, etc. saten etekler ile yerine göre sneaker, sandalet, stiletto ve hatta flip flop'ları eşleştirmeyi öneriyoruz. Ama tabii ki yaratıcılık sınır tanımıyor, dünyaca ünlü influencer'ların ve ünlülerin kombinlerini de stil ilhamı vermesi için Instagram hesabımız aracılığıyla takipçilerimize sunuyoruz.

Yaz ayları için favori etek modeliniz ve renginiz nedir?
AK:
Carrie Slip Skirt modelimiz. Renkler ise fuşya, pudra, zümrüt yeşili, tabii ki her kadının sığındığı siyah, ayrıca Ayşe ve Deren'in hayvan deseni bağımlılığını yansıttığımız leopar ve yılan.

En son ne aldınız, nerede giymeyi planlıyorsunuz?
AK:
En son Atina'dan Gucci güneş gözlüğü ve Liana Vourakis tasarımı bir kolye aldım. Bütün yaz beni sürekli bu iki parçayla göreceğinizden emin olabilirsiniz.
DK: Golden Goose sneaker, Carrie, Frida, etc. Long Slip Skirt, oversize trikolar ve renkli taşlı büyük küpeler yaz süresince eforsuz şıklığın anahtar parçaları.

Koleksiyona nerelerden ulaşabiliriz?
DK:
Nişantaşı Openhaus, Lidyana.com ve Hipicon.com'dan ulaşabilirsiniz. Yurtdışında ise Asos.com'un marketplace'inde ürünlerimiz yer alıyor.