Modanın Sorumlu Öncüsü: Gökay Gündoğdu
MODA

Modanın Sorumlu Öncüsü: Gökay Gündoğdu

"Bir şeyleri değiştirmemiz gerektiğinin farkına vardığımız bir dönemdeyiz. Geç bile kaldığımızı düşünüyorum."

GÜNCELLEME TARİHİ: 24 Nisan 2020

Moda Editörü Tuğçe Kılınçlı
Fotoğraflar Fırat Meriç
Röportaj Bade Çakar

Yarattığınız tasarımın özellikleri neler?
Yüzde 100 organik pamuktan beyaz renkte volanlı bir etek ve belden bağlamalı, balon kollu bir gömlek tasarladım.

Tasarımınızın arkasında yatan ilham nedir?
Bu sezonki koleksiyonum yaşanmışlığın güzelliği ve yaşsızlık üzerine.

Sürdürülebilir bir tasarımı hayata geçirmenin zorlukları neler?
Sürdürülebilir kumaşlarda formu yakalamak bazen zor olabiliyor. Yardımcı malzemelerin de sürdürülebilir olması gerekliliği kaynaklar açısından kısıtlayıcı olabiliyor.

Çevre dostu tasarım yaratırken trendlere bağlı kalmak zor mu?
Çevre dostu ürünler üzerinde yapabileceğiniz teknik uygulamaların kısıtlı olması bakımından, trendlere yakınlık göstermek zor oluyor.

Sürdürülebilir moda tam olarak ne demek?
Ekolojik olarak; toksik olmayan ya da geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak, daha az kaynak tüketimiyle dönüştürülebilir giysiler üreterek, devam ettirilebilir bir sistem kurmayı amaçlayan bir akım diyebiliriz.

Sürdürülebilir moda algısını ilk ne zaman ve nasıl edindiniz?
Sürdürülebilirlik bir süreç. Bu dünyayı paylaştığımız diğer türlere ve doğaya olan saygımız konusunda kendimizi sorguladığımız, bir şeyleri değiştirmemiz gerektiğinin farkına vardığımız bir dönemdeyiz. Bu konuda geç bile kaldığımızı düşünüyorum.

Bu algıyı gündelik yaşamınıza nasıl dahil ediyorsunuz?
Hiçbir zaman giy-at felsefesiyle alışveriş yapan biri olmadım. Temel parçalarda bile kaliteli kumaşlardan, doğal elyaflardan yapılmış olanları tercih ediyorum. Ancak sürdürülebilir olmayan malzemelerin zorunlu olduğu durumlarla da karşılaşıyorum.

Bu alanda beğendiğiniz tasarımcılar kimler?
Stella McCartney ve Spencer Phipps.

Modanın bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Endüstrinin hızla gelişmesi, birçok yeni oyuncunun katılımı, modadaki eğilimlerin her geçen gün değişmesi, fast fashion kavramının baskın hale gelmesi ve hazır giyimin hızlı tüketimi bize çevreci olmayı unutturdu.

Sürdürülebilirlik algısı sizce nasıl yaygınlaştırılabilir?
Gereksiz yapılan fast fashion alışverişlerini azaltarak, giymediklerimizi ihtiyacı olanlarla paylaşarak, çevreye destek olan bilinçli tüketici sınıfını genişleterek yaygınlaştırılabilir. Bu konuda kadınların bilinçlenmesinin büyük rol oynadığını düşünüyorum.

Hızlı modanın en büyük zararı ne?
Her yıl dünyada milyonlarca ton giysi yakılarak imha ediliyor. Su kirliliğinin yüzde 20'si tekstil atıklarından oluşuyor. Bunlar korkunç ama gerçek veriler.

Tüketicilere ne önerirsiniz?
Bilinçli alışveriş yapan tüketiciler, endüstriyi de bu konuda yatırım yapmaya, alışkanlıkları ve üretim süreçlerini değiştirmeye yöneltebilirler. Bu oldukça uzun bir süreç. Toplu bir sistem değişikliği gerektiriyor. Sadece organik kumaş, doğal elyaf ya da az malzeme kullanarak önüne geçemeyiz. Baskı tekniklerinden yıkama koşullarına kadar birçok süreçte değişiklikler yapmak gerekiyor.

Sürdürülebilirlik algısını benimsemediğimiz takdirde karşılaşacağımız etkiler neler?
Kaynakları bu hızla tüketmeye devam edersek, bugün hiç bitmeyecekmiş gibi harcadığımız suya bile sınırlı kullanımla ulaşabileceğiz, temiz hava için belki yaşam alanlarımızı değiştirmek zorunda kalacağız.