Sınırsız Erişim
MODA

Sınırsız Erişim

Dijital dünyanın gücüne inanan ve tasarımı sınırlar olmadan herkese ulaştırmayı amaçlayan Özlem Gümüş Borhan ile moda ve dijital dünya üzerine. Bade Çakar Fotoğraflar Kutup Dalgakıran

GÜNCELLEME TARİHİ: 28 Aralık 2020

Çevrim içi alışveriş alışkanlığı henüz bu kadar yaygın değilken Thestore.online'ı kurdunuz. Böyle bir girişimde bulunmaya nasıl karar verdiniz?

Ben teknoloji ve dijital dünyayla çok iç içe yaşayan, merak eden, alışverişi ve modayı seven, vizyonunu her zaman geliştiren, görsele çok önem veren ama bir o kadar da doğallıktan yana olan, zamanı dar ve pratik bir insanım. Beynim asla durmaz, hep üretir. Durunca kendimi gerilemiş hissederim. Bir dönem Almanya'da yaşadım.Almanların disiplinli ve düzenli hayat tarzlarını bilirsiniz, aynı zamanda da faallerdir. Dijital dünya sayesinde zaman kazanarak, alışveriş merkezlerinde harcayacakları vakti doğayla, kültür sanatla, sevdikleriyle geçiriyorlar. Evden alışveriş yaparak, kalabalığa karışmadan gayet güzel hayatlarını dengeye sokmuşlar. Ülkeme duyduğum hasret gün geçtikçe artınca Almanya'dan dönmeye karar verdim ve sevgili eşimin manevi desteği ile Thestore.online ve kendi markam olan S.T.E.Y Atelier'i kurdum.

Girişimciliğinizin yanı sıra tasarımcı kimliğiniz de öne çıkıyor, aynı zamanda annesiniz. Oldukça yoğun bir temponuz olsa gerek.

Çocuklarımın isimlerinin baş harflerinden oluşan S.T.E.Y Atelier, By Özlem Gümüş ve Richie Rich markalarının kurucusu ve tasarımcısıyım. Her şeyden öte anneyim, iki oğlum var. Onların gelişimlerine birebir şahit oluyor, öğrendikleri her kelimede bir katkım olduğu için kendimi tamamlanmış hissediyorum. Doyamıyorum anneliğe. Onlarla zaman geçirmek benim için en değerlisi. İş hayatında edindiğim en değerli deneyimler ise istikrarın, azmin, samimiyetin, dürüstlüğün ne denli önemli olduğu ve bir kadın olarak kültürel hiçbir baskıya aldırmadan yola devam etmenin ne kadar onur verici olduğu. Asla pes etmemeliyiz.

Online alışverişin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pandemi sürecinde fiziki bulaşma tehlikesi ve sokağa çıkma yasaklarının artmasıyla online alışveriş yapmayı sevmeyenler bile e-ticaret portallarından faydalanmak zorunda kaldı.Yani zorunluluk pazarın büyümesine sebep oldu. Keşke böyle bir dönemden geçmeseydik tabii. Özgürlüğümüz kısıtlandı ama teknoloji sayesinde ulaşmak istediklerimize erişebildik. Özellikle gıda sektöründe online alışveriş geçen senelere göre çok büyük ilerleme kaydetti. Hatta Avrupa'yı bile geride bıraktığımızdan eminim.

Thestore.online'da yer alan tasarımlar oldukça geniş bir yelpazeye sahip.Tasarım süreci nasıl ilerliyor?

Benim tasarımlarım sıradışı ama absürt değil, cesur fakat saldırgan değil, mükemmel ama ukala değil. Sanatı seviyorum, Münih Güzel Sanatlar Akademisi mezunuyum, vaktim olunca resim yapıyorum, bunu da işime yansıtıyorum.Tasarımlarım sanatsal ama deformatif değil. Erkek koleksiyonunda cesaret ve sadeliği ön planda tutuyorum. Bir kadına ne tasarlarsan tasarla, vücut hatlarına uygunsa güzel durabilir. Bir erkeğe de olmayacak bir tarz giydirip, moda bu diyemezsiniz. Renk seçimi çok önemli. Biz aslında her yöne hitap ediyoruz; spor ve doğayla iç içe yaşayan, kendine vakit ayıran her yaş. Casual ve sade herkes. Farklı olmak isteyen, kendine güvenen her kadın. Mağazamıza gelen biri muhakkak alabileceği bir parça bulur. Çocuk koleksiyonunda ise tamamen özgürüm; en keyif aldığım alan ama henüz kendim tasarlamıyorum. My Brand isimli Hollanda merkezli markamızda çok şık çocuk tasarımlarımız var.Ayrıca yeni açılacak olan mağazamızda yurtdışından bilindik birkaç markayı bulabileceksiniz.

Hayatta sizi en çok neler etkiler ve besler?

Komik gelecek ama ben 'besili' doğmuşum. Sağduyum, yaptığım her şeyde beni daha da güzele ulaştırıyor. Duygu yüklü bir insan olduğumdan empati kurabiliyorum.Ama özellikle çocuklarım! Çocuklarım olduktan sonra hayattan, yaptıklarımdan, aldığım her nefesten daha da etkilendim ve aldığım sorumluluk bana güç verdi. Bir de kesinlikle doğa, deniz, yağmur, çamur, bunların hepsi olmalı. Gezip görmeli, keşfetmeliyim. Gözlem yaratıcılıkta çok önemli.

Yeni koleksiyonunuzda neler ön planda?
Şu an yaz koleksiyonu hazırlığındayız. Ben beyazı çok seviyorum, asalet kokan bir renk.Yaz için çok şık elbiseler, şort tulumlar, keten elbiseler, kimonolar hazırlıyoruz. Feminenliği spor şıklıkla bir araya getiriyoruz. Kimonolarımız ise tam tersi rengarenk olacak. Richie Rich için yine erkek ve kadın pamuklu oversize sweatshirt'ler, tişörtler, evde rahat giyebileceğiniz jogger pantolonlar, bu senenin vazgeçilmezi pamuklu şort-sweat takımlar koleksiyonumuzda yer alacak ürünler arasında.

Richie Rich Sonbahar/ Kış 2020 koleksiyonu

Kişisel sitiliniz koleksiyona nasıl yansıyor?

Her konuda olduğu gibi giyimde de kendini bulmak ve huzurlu olmak çok önemli.Asla giymeyeceğim bir şey tasarlama taraftarı değilim. Koleksiyonlar tamamen benim tarzımı yansıtıyor.

Hitap etmek istediğiniz, hayalinizdeki o kişiyi nasıl tanımlarsınız?

Aslında ben kendimde yaşıyorum o kişiyi; o kişi zaten benim. Başkalarına naçizane tavsiyem ise şu; asla hayallerinden vazgeçme, sadeleş, şükret, inandığın her şeyi, istediğin her şeyi yaz, neden istediğini kendine sor ve netleş. Hayat dolu insanlarla vakit geçir, dua et, meditasyon yap, kendi değerini bil ve bunu yüksek sesle söyle.Ve en önemlisi sabret.

Gelecek planlarınız arasında neler var?


Göktürk merkezde açılacak olan S.T.E.Y Atelier & Cafe şu an en büyük heyecanımız. Lezzetli kahve eşliğinde sohbet edebileceğiniz, yeni tatlar keşfedip, ister yeni bir şey alarak, ister sadece kitap okuyarak vakit geçireceğiniz hoş bir mekan olacak. Göktürk yeniliklere açık bir semt, konumundan dolayı da çok tatlı bir şehir kasabası havasında. Beylikdüzü West İstanbul Marina'da da adresimiz ilkbahara doğru açılacak. Burada kimonolarımız, pareolarımız ve yazlık farklı bir koleksiyon yer alacak.Ayrıca Thestore.online ve By Özlem Gümüş olarak büyümeye devam edeceğiz.