Işığı Takip Et
MODA

Işığı Takip Et

‘Retrofication’ koleksiyonuyla Fashion Week İstanbul’a katılan moda tasarımcısı Tuğba Atasoy, couture dinamikleri günlük stillere yansıtıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 20 Kasım 2021

Pelin Hasçalık

Retrofication İlkbahar/Yaz 2022 koleksiyonun çıkış noktası nedir?
Normalleşme! Bir tür yaşama sevinci. Bitmemiş bir öykünün heyecanı belki. Kaldığım yerden devam etme isteği. Çizgilerin ve renklerin açılması. Hem kariyerim hem de insanlık için zor geçen iki yılın ardından uyanarak, yepyeni duygularla devam ettiğimi hissetmek çıkış noktam oldu.

Tasarım sürecinde nelerden esinlendiniz?
Bence yaşamak, etkilenmek demek. Yaşamın bir ritmi, bir müziği var. O müzik sizin içinizde anlamlı bir bütün oluşturarak çalmaya başladığında esin kaynağı haline geliyor. Tasarımla tüm bunları etkileşime dönüştürebiliyorsunuz. Bir tasarımcı olarak, dünya gündeminden çağdaş sanat akımlarına uzanan bu karmaşanın içerisinde kendi müziğimi algılamaya ve onun eşliğinde dans etmeye çalıştım. Bunu sadece bir benzetme olarak söylemiyorum. Dans etmek, koleksiyonumu tasarlama sürecinde en büyük yardımcılarımdan biri oldu.

Yeni koleksiyon, tarzınızı yansıtan giyilebilir sanat fikrinden ilham almayı sürdürüyor mu?
Tabii. Pandemi sürecinde 'kapanma' sadece fiziksel değil, metaforik bir anlam da kazandı. Alan daraldığında derinleşme gereksinimi doğar. Bu süreçte ezoterik arayışların ve çağrışımların arttığını gözlemliyorum. Bunu da koleksiyonuma yansıtmaya çalıştım. Özellikle full look desenli tasarımlarıma bu gözle bakabilirsiniz.

Özellikle hangi renk ve kumaşlarla çalışmayı tercih ettiniz? Daha önce çalışmadığınız farklı bir materyal denediniz mi?
Ben ışığı takip etmekten yanayım. Bunun yolu da çevreye kayıtsız kalmamaktan, yani duyarlı olmaktan geçiyor. Doğal tekstil ürünlerini kullanmayı tercih ediyorum. 2011 yılında başladığım sürdürülebilir moda anlayışımı devam ettiriyorum. Rengini doğadan alan tonlar koleksiyonumun kartelasını oluşturuyor. Krem, beyaz ve siyah her sezonumun mihenk taşları. Bu koleksiyonda ayrıca kiremit, camel, navy blue, Barbie pembe, mercan ve lila renklerinin yumuşak tonlarını da kullandım. Detaylarda sezona özgü birçok değişiklik var ancak materyal konusu daha az değişken. Denim kumaşı bu koleksiyonumda farklı bir biçimde kullandım ve onun verdiği rahatlığı coctail dress'lere taşıdım.

Koleksiyonda sizin favori parçanız hangisi?
Tasarımlarımı kendi üzerimde beğenmem önemli. Bir seçimde bulunmam gerekirse, feminen görünümümü dengeleyen suit'leri kendime daha yakın buluyorum.

Fashion Week İstanbul kapsamında gerçekleşen dijital defileniz hakkında paylaşacağınız notlar neler?
Koleksiyonuma gösterilen ilgi, "Neden daha önce katılmamışım" diye hayıflanmama neden oldu. İyi ki Fashion Week İstanbul var ve ben de bir parçası oldum. Son derece ilham verici ve motive edici bir ogranizasyon olduğunu düşünüyorum. Dijital defilede renkler, detaylar ve dokular yeterince anlaşılmıyor, çıplak gözle görülmüyor, dokunarak hissedilmiyor olabilir fakat tasarımlarınızı ortaya çıkarmak için harcadığınız çaba kalıcı oluyor.