2022 Uluslararası Woolmark Ödülü'nü Saul Nash Kazandı
MODA

2022 Uluslararası Woolmark Ödülü'nü Saul Nash Kazandı

İngiliz erkek giyim tasarımcısı Saul Nash, 2022 Uluslararası Woolmark Ödülü'nün sahibi oldu.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Nisan 2022

Kazanan olarak Nash, işini büyütmek için Woolmark'tan danışmanlık ve Uluslararası Woolmark Ödül Perakendeci Ağı aracılığıyla koleksiyonunu önde gelen mağazalarda stoklama şansının yanı sıra 200.000 Avustralya Doları para ödülü alacak.

Sürükleyici sunumları ve yenilikçi koleksiyonlarıyla Londra moda sahnesinde sıkı bir favori haline gelen Nash, Ahluwalia, Peter Do, Rui, Jordan Dalah, EgoLab ve MmusoMaxwell'in de aralarında bulunduğu Uluslararası Woolmark Ödülü finalistlerinin zorlu rekabetini geride bıraktı.

Bu yılın teması 'oyun'du ve her finalistten "daha bilinçli bir gelecek için değişim ve yeniliği yönlendirmek" için tekstil, tasarım ve ilerici iş uygulamaları denemeleri istendi. Nash, merinos yününün spor giyimdeki faydalarını vurgulayan, israfı en aza indirmeye ve hareket ile performansı vurgulamaya odaklanan bir koleksiyon oluşturdu.

Nash, Burberry'nin baş kreatif direktörü Riccardo Tisci ve Alaïa kreatif direktörü Pieter Mulier'in de yer aldığı jüri tarafından, aktif çözümler ile daha resmi gereksinimler arasında bir köprü oluşturan Merinos yününü modern kullanımından ötürü övüldü. Öne çıkan özellikler arasında sıkıştırma yünü hibrit jarse/airtex örgüler ve yüksek esneme, dayanıklılık ve nefes alabilirlik sunan entegre ağ deliklerine sahip çift yüzlü bir jarse yer aldı.

Riccardo Tisci yaptığı açıklamada, "Herkes harika bir iş çıkardı ve kazanan olabilirdi" dedi. "Fakat Saul'un bale geçmişinden gelen, likrayı yünle değiştirmek için yaptığı şey gerçekten inanılmazdı."

Nash, galibiyeti hakkında şunları söyledi: "Bunun benim için ne anlama geldiğini kelimeler anlatamaz. Bu kadar kısa bir zaman diliminde, son sekiz ayda kazandıklarım için çok minnettarım. Bu gerçekten Woolmark'ın benim için yaptığı her şeyin zirvesi."

Nash, %100 Merinos yünü kumaşlarını geliştirmek için yenilikçi, tasarım odaklı sürdürülebilir triko çözümleri için bir araştırma ve bilgi merkezi olan Hollanda merkezli Knitwear Lab ile çalıştı ve Tedarik Zinciri Ödülü'nü aldı.

Mmusomaxwell, Woolmark'ın Karl Lagerfeld İnovasyon Ödülü'nü kazandı
Nash'in yanı sıra, tasarım ikilisi Maxwell Boko ve Mmuso Potsane'den Güney Afrikalı marka Mmusomaxwell, çevresel etkisini azaltmayı ve geleneksel işçiliği geliştirmeyi taahhüt eden koleksiyonuyla Karl Lagerfeld İnovasyon Ödülü'nü ve 100.000 Avustralya Doları kazandı.

Mmusomaxwell, yerel hammaddeler ve uçtan uca üretim sağlayarak koleksiyonuna zanaatkar bir yaklaşım getirdi ve her bir öğenin aşırı tüketim pandemisine karşı koymak için yavaş ve küçük seri üretimi nasıl desteklediğini ve daha fazla ürün izlenebilirliği sağladığını vurguladı. Jüri, tasarım ikilisini Güney Afrikalı üreticilere yeni bir beceri seti sunma konusundaki tutkuları, cesaretleri ve bağlılıkları nedeniyle övdü.

Mmusomaxwell tasarımcıları Maxwell Boko ve Mmuso Potsane şunları ekledi: "Kazanmak bizim için her şey demektir. Zanaatkarlarla çalışmaya devam etmemizi ve bizim için harika olan Merinos yünü ile daha fazla keşfetmemizi sağlıyor. Akıllara durgunluk veriyor."